Paddlemate a mindennapokban, avagy miért jó és mire egy pici szenzor a lapáton.

Szeretek edzeni. Ha pedig ezt teszem szeretném a tőlem telhető legjobban, ehhez pedig a visszajelzések igen fontosak. Felkértek egy egyórás paddlemate tesztre és nagyon nem bántam meg 🙂

Elöljáróban annyit, hogy én bizony fiatalabb koromban csak a stopperben hittem, ha mérésekről volt szó. Később rá kellett jönnöm, hogy a tudatos felkészülési programnak elengedhetetlen feltétele a kontroll. Ha belegondolunk számtalanszor használunk ilyen eszközöket. Okostelefon vagy okosóra használatával szinte azonnal látjuk a megtett kilométereket az időt de akár a pulzustartományunkat is. A minap kipróbált paddlemate szenzor az evezéssel kapcsolatos méréseket egy új szintre emeli. Olyan mennyiségű adatot biztosít, hogy az ember csak a fejét kapkodja az elsődleges kiértékelés után. A mért értékek egymáshoz viszonyítása pedig alapvetően képes arra, hogy tisztább képet kaphassunk az evezéstechnikánk hatékonysága szempontjából. Mindezt ha szükséges egy tablet segítségével akár valós időben.

Nézzük, hogy is alakult ez a bizonyos teszt délután…

Vízen a tesztlapáttal:)

A telefonon megbeszéltek után azzal az érzéssel indultam el edzésre, hogy sok macerás beállítás után majd evezek 2-3 kört aztán egy érthetetlen windows-os grafikát nézegetve próbálunk valamit kihámozni ebből az egészből. Mivel délelőtt már „letudtam” a kötelezőt kicsit mackósan kezdtem előhozni a felszerelést, mondván itt pedig nagyon erőlködni nem fogok. Kicsit tévedtem egy nagyot.:D

A szenzor maga egy pici kb. 5*2*2 centis eszköz amit a lapátnyélre kell rögzíteni és egyszer (tehát nem minden alkalommal) egy 10 kilogrammos súllyal bekalibrálni. Ezután el kell indítani egy alkalmazást ami az én esetemben egy vízálló tokban lévő telefonon futott. (Ezt vittem magammal). Mivel csak teszteltem az eszközt kaptam hozzá egy tesztlapátot. Beszéltem az edzőmmel és már éreztem, hogy el kell mennem rendesen bemelegíteni, mert itt bizony meló lesz. 🙂

A paddlemate telefonos applikációja. A cég teljes egészében magyar.


Bemelegítés közben azon gondolkodtam, hogy mik azok a dolgok amikre feltétlen kíváncsi vagyok. A később kapott adatok egyszeri rápillantásra is választ adnak azokra a kérdésekre, mint például: Mindkét oldalon egyenletesen ugyan akkora erővel evezek-e? Időben váltok-e oldalt? Váltás után milyen gyorsan érem el az átlag húzáserőt? Milyen hosszúságúak a húzásaim?
Szóval kíváncsi voltam például arra, hogy hogyan változnak az értékeim ha hosszan elnyújtottan evezek például egy rajthoz képest. Vagy hogy hogyan viszonyul a húzáshossz a csapásszámhoz a sebesség tükrében.

A pici kis szenzor ezen a képen látszik a nyélen. Egyáltalán nem zavaró.

Zsóka (az edzőm) szemfülesen motorcsónakba pattant Bajári Attilával (a szaki:)) így ez az egész kiegészült egy olyan evezéstechnikai elemmel, ami -így utólag is- számszerűsítve is igazolt nagyon sok mindent a vízfogástól a szabadításig.

Nem is hittem volna,de a grafikonokon még az is látszik mennyi energiát és milyen hosszan fordítok a kormányzásra a húzás elején vagy az, hogy hogyan szabadítok.

Az alábbi listán látható, hogy milyen adatokat gyűjt a szenzor.

 • Átlagos húzóerő
 • Átlagos csapásszám
 • Átlagtempó
 • Átlagsebesség
 • Távolság
 • Edzésnapló nézet
 • Edzői hozzáférés
 • Húzóerő grafikon
 • Csapásszám grafikon
 • Tempó grafikon
 • Sebesség grafikon
 • Zónák
 • Nagyfelbontású húzó görbe
 • Térképes megjelenítés (Tracker eszköz szükséges)
 • Pulzusmérés (Tracker eszköz szükséges)
Valós idejű követés a motorosból. Ez a húzásgörbe, ebből is elég sok minden látszik. Azért a fontosabbak nem kötöm az orrotokra 😀

Attila már az elején figyelmeztetett, hogy a látottak alapján ne gondoljam azt, hogy ő meg tudja nekem mondani a tutit, de azt megígérte, hogy a látottak alapján sokkal közelebb kerülök hozzá. Ebben teljesen igaza volt. Hiszen ez leginkább az edző szakértelmét igényli, ha az eredmények összefüggéseit és kontextusait keressük. Mindazonáltal egy lelkes amatőr vagy egy hobbi sportoló is azonnal hasznát tudja venni a kapott értékeknek és be tudja építeni egy felkészülési programba. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy az elérni kívánt cél egy hosszabb túrán való részvétel vagy a 7 perces ezrek elérése.:)

Nagyon inspiratív ez a kis eszköz. Megítélésem szerint van létjogosultsága a vízen profinak, amatőrnek egyaránt. Hogy ki mire és milyen rendszerességgel használja az teljesen egyén és cél függő, de azon a véleményen vagyok, hogy ha csak átlendít néha egy-egy holtponton, vagy csak tudatosabbá tesz máris nyerünk vele.

A cég weboldala: