ISUP-ról Hardboard-ra

Cserkész Gábor az Isupok világából tért át a merev deszkára. Interjú arról, hogy hogyan váltott és legfőképpen miért.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a SUP-pal?


Tizensok évvel ezelőtt volt egy rafting kétszemélyes felfújható kajakunk, amit intenzíven használtunk. De macerásnak éreztük, így jött képbe az evezésnek ez a legegyszerűbb módja. Évekkel ezelőtt béreltünk deszkát az egyik tisza-tavi strandon, jó móka volt, de már akkor látszott, hogy leginkább nem strandi szórakozás ez, hanem a hosszabb vízitúrák SUPer eszköze.

Az első deszkád vételekor mik voltak az elsődleges szempontok?


Párhuzamosan próbáltunk mindenféle nagycsaládos igényünket és helyzetet kielégíteni. Egyrészt, férjünk fel mind az öten és evezzünk. Mosolyogva beláttuk, hogy ez nem fog menni. Így maradt a „gyerekcipelős” deszka azzal a kompromisszummal, hogy a család egyik fele amíg vízen van, a másik a parton marad. Szóval ez sem volt igazán jó megoldás, mert családosan nem tudunk evezős kalandokat együtt megélni. Ha már kaland. A túradeszkák (western-csizma) közt keresgettünk, nem pedig az all-around (strandpapucs) deszkák közt. Emlékszem, hogy hetekig néztem a piacot, hasonlítgatva a technológiát, mert meg akartam érteni, miért ilyen drágák a SUP-ok (egy kvázi gumicsónakhoz vagy „matrachoz” képest). Aktív fórumozó lettem, chat-eltem ausztrál, amerikai, kínai, német, holland, … emberekkel. Esténként teszteket és technológiai review-kat néztem. Így ráláttam, ezen eszközök igen komoly sporteszköz értékeire.

Mi több, a SUP technikai sport-, s mint ilyen, középhaladó szinten kifejezetten drága is. Ezután következett az ár-érték arány kitalálása, hogy mi kell nekünk, ha lagalább középtávra gondolkodunk. Tartósság, használhatóság, avulás, ilyen-olyan anyagokból való építésnek hol vannak az előnyei és hátrányai. Mindez azonban szezon kellős közepén történt, amikor a kiválasztott deszkák/méretek elérhetetlenek voltak. Egy Gladiátor ELITE 12.6×32 deszkát sikerült megcsípni, a deszkával pedig egy jólelkű srácot, Gerit, akivel nagyon jó barátság alakult ki.

Sikerült olyan deszkát venni amire számítottál?


Igen is, meg nem is. Igen azért, mert szélessége révén a gyerekekkel együtt-evezésre jó volt. De nem, mert akkor épp egy olyan széria volt (világszerte), ahol különböző apróbb gyártási problémák szinte azonnl előjöttek. EVA-, szkegház ragasztás elengedése, oldalsó élek és festés kopása, mindez pedig 1x-2x-i „odafigyelős” használat után. Ezt nehezen tudtam elfogadni, hiszen tovább gondolva, mi lesz a drága deszkával szeptemberre. Másfél hét és kb. három használat után Gerivel közösen megjavítottuk ott ahol kellett, és visszavásárolta – ment a kölcsönzőbe. Mi pedig barátok lettünk. Sokat beszélgettünk a SUP világáról, technológiáról és mentünk evezni is. Itt került képbe a következő deszka.

Mire cserélted elsőként és mi volt a motiváció?


Jobe NEVA 12.6×30. Ez egy fantasztikus deszka. A far kialakítása miatt ez egy kifejezetten gyors túradeszka. Egyszerű, nincs nyomva a PVC – egy nagy és szép kék valami. Elsőre talán túl kék. Az evezési élmény meghatározó volt, így ebből kettő lett. A hollandokkal is chat-eltem, kértek és adtam visszajelzést, megismertem a Jobe Customer Service-t is, ami az egyik legkiválóbb és gyors. A Nevákkal brutálisan sokat túráztunk. Volt nap, amikor 25km-t is lenyomtunk. A hét végére simán megvolt a 100+km. Aztán jöttek a karbon evezők. A SUP-os csoportok, közös túrák, új ismeretségek és a végeláthatatlan tapasztalatcserék. Ki, mire és hogyan használja, ki hogy evez és merre. Áteveztük a Balatont, többször mentünk át Budapesten, bejártuk a Tisza-tavat, nagyon sokszor jöttünk Visegrád/Dunabogdányból Szentendrére családosan is a gyerekekkel. Gyorsultunk. Mivel pedig két deszka nem elég egy nagycsaládban, szezon végén megtúrva a piacot, sikerült Starboard Touring 14×28 deszkát venni Németországban, amit aztán egy Airline 12.6×27 követett (merthogy’ a VB-s tapasztalatok alapján majd versenyre jó lesz). Sok-sok túra-, tapasztalat és kiváló emberek, új barátok.

Mikor ötlött fel benned, hogy merev deszkára kéne váltani és miért?


Szezon közepén részt vettünk olyan eseményeken is (a Balaton átvevezés is ilyen volt), ahol volt időmérés. Elkezdtük nézegetni a számokat és láttuk, hogy jé, fejlődünk. Na, ennek fele se tréfa, bekukkantottunk egy-egy versenyere is, de leginkább azért, hogy együtt legyünk a SUP-os közösséggel. Itt további tapasztalatokat gyűjtöttünk. Engem érdekel a technológia, ezen alkalmak sokszínűsége ezt a fajta kíváncsiságot is kielégítette. Sokat tanultam. Füreden, a SUP VB-n a NEVA-val álltam rajthoz és leeveztem a távot ahogy csak bírtam.

Az egyik egész napos túra alkalmával merült fel, hogy Csongornak a SUP, mint sport jó lenne. Szeptembertől elkezdte az evezést Dunakeszin Szabiéknál. A SUP-os programok és események mélyebbre vittek minket, ahol a merevek világa kezdődik. Különböző alkalmak során sok merev deszkát kipróbálhattam. Szembetűnő volt a különbség az iSUP-okhoz képest. Ha az ember belátja és átérzi, hogy a SUP nem strandeszköz-, ha rátalál az állva evezés természetközeliségében akár az egész napos vízen létre- és távolságot evez, akkor bizony kialakul az igény a merev deszkára. Persze, akkor is igaz ez, ha a versenyzés hangulata vonzza az embert. Szerintem ez a kettő jól megfér egymás mellett is.

Hogy kerestél megoldást erre? (internet, próbák )


Különböző SUP-os események-, túrák és versenyek alklamával sok deszkát kipróbálhattam. Emellett tapasztalt evezősökkel-, SUP-osokkal is nagyon sokat beszélgettem; shape-ek, súlyok, technológiák, hidrodinamikai elvek és jelenségek témaköreiben, tehát mi, miért van és mi, mit „csinál” a vizen. Melyik deszka inkább mire jó és még mire lehet használni. Például nagy kérdés volt a súly VS. szélesség. Próbáltam x21-est, x22-est, végül 14×24 merev mellett döntöttünk. Szerintem jól.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal járt a váltás?


A merev deszkák gyorsak, agilisabbak. Könnyebben lehet velük haladni. Szépek is. Élmény rajtuk állni és használni őket. Teljesen más életérzés.
Eleinte hátrány lehet, hogy tárolni kell és nehezebb mozgatni. Tudatosabb használatra ösztönöz, nehogy a figyelmetlenség miatt sérüljenek. Vannak típusok, amelyek borzasztó könnyen sérülnek, s vannak, melyek strabíróbbak (cserébe picit nehezebbek). Ez egyéni preferencia kérdése, hogy valaki egy könnyű karboncsíkon evez rakétaként, vagy (mint mi) hosszabb távokat és túrákat strapabíróbb deszkával tempósabban lapátol végig. A „gyors – olcsó – könnyű” hármasban leginkább csak két feltétel teljesülhet. Szóval nagyobb odafigyelést igényel a merev deszka használata, de simán megszokható és így nem teher. Az evezés élménye pedig mindenért kárpótol.

forrás: Cserkész Gábor facebook oldala, fényképet készítette: SUPlife.hu

Miben ad igazán pluszt egy merev deszka?


Ha kívülről nézem, gyorsaságban és agilitásban mindenképp. De szerintem a belső fontosabb ennél. Az egyensúly folyamatos fenntartásával mentálisan is fejleszt; az eleinte görcsös koncentrációt felváltja egy ellazult (tudat)állapot, amikor teljes összhang jön létre a környezettel. Ekkor – szél és víz közt – egy leszel a deszkával és talán, már hullámok sincsenek. Ebben a pillanatban minden eggyé válik. Számomra az élmény az „itt-és-most” -ban való feloldódást jelenti. Merev deszkán evezve jelen kell lenni, szemlélve a jelenségekhez kötött viszonyod. Mire-, mit-, és hogyan reagálsz. Ez egyfajta éber jelenlét. A súlypont legapróbb változása markáns attitűd-változást hoz létre a deszka viselkedésében. Így jobban lehet játszani az orral vagy a farral, miközben a víz érzete direkt. Ahogyan Niki Lauda a versenyautóban a fenekével érezte az utat. Sokan minél előbb a célba akarnak érni, én nem. Számomra a „jelenben levés” a fontos. A víz és a szél egyik pillanatban sem ugyanolyan – Te magad is örökös változásban vagy annak megfelelően, hogy gondolataiddal és mozgásoddal mit váltasz ki. A lényeg, hogyan viszonyulok ehhez, mennyire tudom megtalálni és fenntartani a törékeny összhangot. Ez pedig alapvetően túlmutat az ego-n.

Merev deszka teszt..

Egy merevet – szerintem – meg kell tanulni kievezni, ami sok gyakorlás és a sok tapasztalat őszinte megértése, miközben sokszor a saját határaidat is megismered. Az ego pedig vagy „tovább enged”, vagy megfutamodsz. Van lehetőséged a fejlődésre. Gondolj bele: egy deszka, s csak állsz rajta a vizen. Kezdeben egy egyszerű evező. Ennyi az egész. Az egészséged megőrzése és a tudatod művelésének sajátos és közvetlen eszköze. Egy merevvel közvetlenebb a vízérzet, direktebbek a jelenségek amiket megélsz és szinte mellbevág a sokszor eltúlzott reakció (ami okán seggre-, vagy vízbe esel). Ha átérzed, akkor tanulsz belőle. Ha átérzed, akkor bizony más ember jön le a vízről, mint az, aki felment oda.

A választott. SIC Atlantis 14*24

Mik a távlati terveid a SUP világában?


Merev deszkával leginkább a hosszabb túrák, teljesítménytúrák, testi erőnlét, „karbantartás”. Olykor egy-egy verseny, szigorúan a társaság miatt. iSUP-al családi evezések, egész napos vízen-levés, kanyargós túrák nem csak itthon, hanem külföldön is. Hálás vagyok, mert csodás embereket ismertünk meg, ami számunkra nagyon fontos. Amiket a gyakorlásaim során tapasztalok, igyekszem minél szélesebb körűen megosztani, hátha segít másoknak. Bár talán lassan haladok, de jó érzések mentén. Vízen állva megtapasztalható, hogy ne ítéljük meg a folyamatokat. Nem tudhatjuk, kinél mi megy végbe, honnan és milyen helyzetből érkezik. Én egyszerűen csak evezek és az eredmény mindig ugyanaz: jól érzem magam, örömöt és hálát élek meg a megelégedettség érzésével. Ennek a jóérzésnek és örömérzésnek kapcsán pedig visszafiatalodik a test. … és így bizony más ember jön le a vízről, mint az, aki felment oda.

Köszönöm az interjút és a képeket is. A hátszél legyen veled:)

A felhasznált képek Cserkész Gábor tulajdonát képezik.