Yster A svéd SUP márka

Nem hallottatok eddig a Yster SUP-okról? Hát én sem de az a gyártó aki 12 kg alatti karbon verseny deszkát épít megér egy posztot…

Bevallom ha tehetném lenne egy nagy hangárom-vagy csónakházam, kinek hogy tetszik- és a legkülönbözőbb deszkákból lenne benne jó sok. Valahol pedig lenne egy kis sarok ahol a különc és érdekes deszkákat tartanám. Azt hiszem a Yster elsőre itt kapna helyet a Kona csodaszép babakék-fekete deszkája mellett.

Az az egyetlen kép amit fogalmam sincs róla honnan töltöttem le. Remélem svéd sporttársaim nem pipulnak be ezért. A Kona-k viszont gyönyörűek, remélem egyszer kipróbálhatok egyet:)

Persze nehéz írni valamiről amire nem állhattam még rá nem fogdoshattam még meg. Szerencsére a weboldal tartalmazza azokat a paramétereket amik legalább kiindulási támpontot adhatnak ha az ember nagy nézelődésbe kezd.

A márkának van magyar szemmel borsos áron isupja is valamint egy fa mintázatú túradeszka tagja. Ma már magára adó gyártó gyárt lapátot is. Ezek a Yster-nél 120 ezer körül mozognak.

Isup-ok
A túradeszkához gyártott stég.:)

A mai bejegyzéshez a Yster 14′-22″-es Naked Carbon deszkáját választottam mert szerintem érdekes formavilága van.

Nem magas ellenben van egy szép ív benne.

A 223 literes térfogat 22′-es szélesség mellett 75 kilogrammos versenyző számára optimális a leírás szerint és a többi márkát figyelembe véve én is úgy gondolom, hogy 80 felett már bajos lehet a futtatása. A forma 24-es kiadása is csak 80-ig ajánlott.
A 14-es hossznál ezt az értéket általában a magassággal illetve nagyobb térfogatú orr vagy farokrész kialakításával szokták feljebb tornázni. A súlya nem kiemelkedő, de nem is nehéz a maga 11,8 kilogrammjával hozza a karbon versenydeszkák átlagát.(22-es méretben)

Guszta foto egy dundinak tűnő (de csak tűnő) deszkáról:)

A formatervezés már sokkal érdekesebb. Az orr kialakítása kicsit a régi kajakokat idézi miközben a lehető legvékonyabbra faragták a maximális gyorsulás érdekében. Ami a legérdekesebb a formánál az a deszka alja, amin fut középen egy „gerinc”. Ettől jobb az iránytartása viszont szerintem igen labilissá válik. A cég szerint a jó súlyelosztás valamint a farok kialakítása ezt ellensúlyozza. Természetesen kijátszották ők is a dugout kártyát ami a térfogat hátrányára, de segít a stabil evezésben azzal, hogy közvetlenül a víz szintjén lehet állni.

Az azért markáns él 🙂

A tervezésben segédkezett Martin Hunter 89 világbajnok kajakosa aki megjárt 2 olimpiát is. Innen persze már egyáltalán nem véletlen, hogy a deszka jellemzően nem a surf oldaláról fogja meg a dolgot. Egy biztos az eltérő formák mindig üdítő színfoltjai a mezőnynek és ki tudja (?) lehet hogy ez lesz a síkvízi sprint deszkák között az irányadó shape:)

Martin 65-ös születésű a deszka pedig 2022-es kiadás. Közel a hatvanhoz természetesen mindannyian ilyen kondiban leszünk 🙂
Ebből a kamera állasból látszik, hogy milyen keskeny az orr. Persze csal a festés is és az új Starboard Sprint orránál már megszokhattuk, hogy a vékonyabbnál is van vékonyabb.
Az ismerős deszkadepó a 2022-es világbajnokságon. A deszka vételára jelenleg 2879 euro.
Csak találtam egy képet ahol együtt van egy Yster egy Kona-val.
Marketingből nincs hiány a Ysternél sem.

A fényképeket a Yster SUP facebook profiljáról illetve a ystersup.com oldalról töltöttem le. Itt bővebb információkat olvashattok.

A hátszél legyen veletek! (majd ha már nem fagy:) )

M.K.