Teszt: TAHE Beach Cross 11’0 merev deszka középkategóriás iSUP áron?

Egy családbarát merevdeszka a porondon….

A merev és felfújható deszkák közötti különbségekről már többször esett szó a magazin oldalán. Mindkét kategóriának megvannak a maga hátrányai és előnyei. Ami mindenképpen elvitathatatlan az az iSUP-októl a könnyebb szállítás és tárólás, ami viszont mindig előnye egy merev deszkának a stabilabb, egyenletesebb és gyorsabb siklás.
A címben említett sporteszköz nem egy versenydeszka. Nem egy carbon rétegekkel fémjelzett csúcskategóriás deszka. Ez a család túrakedvence gyerekekkel, cuccokkal megengedhető kisebb balesetekkel. Na de lássuk részletesen a tesztpontok szerint….

forrás:tahesport.com

Stabilitás, merevség:

A deszka nagyon stabil ami nem meglepő egy 11’0*34″-es deszkától. A 86 centiméteres szélesség még a teljesen kezdőknek is elég, hiszen hasonló szélességű iSUP-os társaival szemben legalább 7-8 centiméterrel lejjebb kerül a használó súlypontja ami szédületesen sok. A merev versenydeszkák pont a stabilitásért lettek kimélyítve.
A merevsége a síkvizi felhasználáshoz teljesen megfelel. Hozza azt amit egy merev deszkától elvárunk, amit a szerkezetének köszönhet.
10/10

Menettulajdonságok: Siklás, fordulás, irányíthatóság:

Szépen egyenletesen siklik még 20-30 centiméteres hullámok sem kezdik dobálni az orrát, ami enyhén fel van húzva pont emiatt. Erős szembeszélben azért érezhető a szélessége, ezért ott nem olyan virgonc, ellenben lapos kialakítása miatt nem akad meg annyira mint magasabb társai.
Ha hajlandók vagyunk némi súlypont áthelyezésre, a deszka végén, gyorsan és szépen fordul. A deszka elejének (aljának) kialakítása erőteljesen segíti az egyenesen haladást. Ezzel a deszkával nehéz nem egyenesen haladni még alap SUP evezéstechnikai tudással sem. Ennek a „nútnak” a kiemelése után tudunk gyorsabban fordulni. Kisebb manővereket a lapáttal enged, így az irányíthatósága megmaradt. Kis ár az a könnyed egyenesen haladásért. 🙂
10/9

forrás:tahesport.com

Komfort:

A deck fedése a cégtől már megszokott felületű. Nem csúszik, kellően széles és természetesen nem EVA. Tisztítása és száradása gyorsan és kényelmesen elvégezhető. A csomagleszorító a kategóriában alapfelszereltségnek számít, így innen sem hiányzik. A leash-t két ponton is lehet rögzíteni, a deszka ellentétes végén.
A fogantyú süllyesztett, így sem megbotlani sem rálépni nem tudunk, ami kényelmes megoldás.
10/9

Technológia:

A deszka egy polietilén anyagba öntött extrudált polisztirol hab maggal rendelkezik. Az extrém ütésállóságot ígérő polietilén héj tényleg sokat bír. Tapasztalatból mondom egy olyan esést amitől az üvegszálas deszkám a műhelyben kötött ki ennek meg sem kottyant. Persze ezt érdemes elkerülni, főleg azt a 10 percet amikor az ember rászánja magát, hogy közelebbről megnézze mi lett vele. 😀
A viccet félretéve a szívós héj jól jön hobbifelhasználás során. Mint mindennek ennek is ára van ez pedig jelen esetben nem a pénz hanem a súly. Üvegszálas társainál 2 kilóval nehezebb.
10/8

MŰSZAKI ADATOK

 • Hossz: 335 cm
 • Szélesség: 34,0 hüvelyk / 86 cm
 • térfogat: 260 l
 • Súly: 39 lbs / 17,5 kg
 • A használó maximális súlya: 130 kg
 • Fogantyú típusa: Ergo-Grip
 • Finbox konfiguráció : Single US Box
 • Mellékelt fin: FCS II CONNECT Touring 9 „
 • Terméktípus: Merev – hőformázott
 • Technológia: TOUGH-TEC
 • A gyártó ország: Franciaország
forrás:bicsurf.hu

Minőség, összeszerelés

Az általam használt deszka hiba nélkül érkezett éppen úgy mint kisebb társai. Festés és illesztési hibái nem voltak rajta, mondjuk nincs is tele grafikákkal vagy aprólékos logóval. A deck padról már fentebb írtam. Több „jónevű” gyártó is átvehetne hasonlót magasabb árkategóriában is, mert nagyon hálás darab.
A fogantyú stabil, az ujjak formáját követi. Esély nincs rá, hogy leszakadjon. Esetleg ha szúrófűrésszel kivágjuk a deszkából akkor el tudjuk őket választani egymástól. 😀
10/9

forrás:bicsurf.hu

Kiegészítők

A deszkához jár egy FCS II CONNECT Touring 9 „ fin, ami műanyag. Huzatot nem kapunk, hozzá. A polietilén héjazat miatt nagyon nincs is rá szükség. Egy jó nagy kartondobozban érkezik szépen becsomagolva. Körülbelül 3 perccel a kézhezvétel után már vízre lehet vele szállni.
10/9

Ár-érték arány:

Ez a deszka jelenleg a bicsurf.hu oldalon akciósan 229.000 forintba kerül garanciával. A Decathlonban 299.000 forint. az F-ONE Manawa ASC 10.6-os deszkája 329.000 forint igaz üvegszálas szerkezetű amitől jóval könnyebb de sérülékenyebb és kisebb terhelhetősége.
A JOBE Titan Kama 11.6-os üvegszálas deszkája akciósan 295.000 forint kisebb felhajó erővel de súlyban már a 15 kilogrammhoz közelítve.
Az összehasonlítás ebben a szegmensben egyáltalán nem egyszerű. A felhasználás módja, sokkal szélesebb mint mondjuk egy versenydeszka tekintetében. Például ha szeretnénk elvinni a 6-8 éves gyerekünket is, máris felértékelődik a nagyobb térfogat. Mint ahogy az is igaz, hogy ha valaki a súlyt és a sebességet tartja szem előtt annak fontos lesz a szélesség és a súly. Ami biztos, hogy ez a deszka nem ott kezd jelenlegi árával mint a merev deszkák úgy általában, hanem erősen alatta, mégpedig egy isup árán.
10/10

https://bicsurf.hu/BIC-CROSS-110390-Tough-SUP

Összegzés:

Olcsó, a külső behatásoknak, ütéseknek ellenálló belépő merev családi deszkát kapunk a pénzünkért garanciával, hazai forgalmazótól. A TAHE célja a deszkával, hogy a merevdeszkás élményt nyújtsa. És hogy mitől családbarát? Na nem csak attól, hogy elfér a z orrán egy gyerek is és stabilan lehet tartani a boardot még akkor is, ha a gyerek mocorog, tesz-vesz. Az igazi ok a deszka jó értelemben vett igénytelensége. Aki családosan jár a partja az tudja, hogy egy gyereket nem érdekel ha anyát utánozva a parton fogja a lapátot és izomból odaveri a deszkához, vagy a parton rámászik. Nos ez a polietilén héjat is hidegen hagyja. 😀 Nem azt mondom, hogy nem lehet szétverni. Csak azt, hogy nagyon sokat bír. Ez igaz a tetőcsomagtartóra fel-le rakásra vagy a garázsban történő kisebb balesetekre. (Nekem ebből van a legtöbb:) )
Szóval aki a túrázós evezés élményét keresi, és tudja tárolni vagy szállítani, de nem akar egy zsák pénzért drága,sérülékenyebb deszkát venni annak jó választás, nem csak ez a típus, hanem a családból az összes. Bármelyik 30 vagy afölötti isuppal felveszi a versenyt. Természetesen érdemes kipróbálni, amit Velencén a bicsurf telephelyén bátran meg is lehet tenni.

A supmagazin.hu tesztjén kapott értékelés:

60/54

good job emoji - Google Search | Emoji images, Emoji, Smiley emoji