Hobbiból hivatás: Bemutatkozik a SUPport és a SUPshop

Bemutatkozik a SUPPort Hungary. Uracs Amit és Szili Balázst kérdeztük a cégről, lehetőségekről és újításokról…

Mi a cég profilja? Mivel foglalkoztok?

 Nagy örömünkre a hazai SUP életben 2 formában is képviseljük magunkat.A „softver”, azaz a szívünk csücske a „SUPport” hálózatunk, mely saját üzemeltetésű- és partner bázisokból áll.A „hardver” része az életünknek pedig a „SUPshop” brand, ami a SUP sport eszközök kis- és nagykereskedelmével foglalkozik és webshop, illetve fizikai üzletek formájában is jelen van a piacon. A hazai legszélesebb SUP eszköz- és kiegészítők kínálatával, folyamatos tematikus ajánlatokkal igyekszünk megszólítani a régi és új SUP kedvelőket.

A shopban mindig van választék. A kép a SUPPort tulajdona.

 Honnan indultatok? Hol tartotok most? 

A SUP sport hazai indulásának kezdetén, anno 2013-ban, az ország egyik első SUP bérlő, túraszervező és tesztcenterét alapítottuk meg Siófokon, a saját Balaton parti faházunk kertjében. A SUPport első bázisa a tengerparti chill hangulattal igazi színfoltot képviselt a megszokott, vízibiciklis strandokon. A saját kezűleg, Kínából hazahozott, 6 db felfújható SUP deszkáinkat kézről-kézre adták a vendégeink és szinte napról-napra egyre többen jöttek. A hazai első SUPyoga órát és SUPdog túrát is akkoriban tartottuk, de voltak SUPpicnic túrák, SUPkid napközik, „sellős” hétvégi táborok, sőt oktatóképzések is és számtalan ingyenes, bemutató program. Pedro kutyámra a közterületesek is elnézően mosolyogtak, büntetés helyett, annyira csodafigurának számítottunk ketten együtt a SUP deszkán.

A potyautas még száraz,de gyanítom egy kacsa elég volt a fürdőzéshez!:) A kép a SUPPort tulajdona.

Ezek a naplementés, úttörő napok a mai napig bennünk élnek: összekötnek minket sok új baráttal, akiket a víznek köszönhetünk és alapjaiban határozzák meg a működésünket, hiszen a SUP sport az életünk elemi része, nemcsak „egy business” számunkra. Ha gondolatban az idei évre ugrunk, szintén emlékezetes marad, hiszen áprilisban megnyitjuk a legújabb és világviszonylatban is különlegesnek számító bemutatótermünket Budapest egyik legizgalmasabb részén, a Budaparton, ahol szinte belelóg a lábunk a Dunába.

Starboard Allstar 2021. A kép a SUPPort tulajdona.

 Mik azok a szakaszok amiken át kellett esnetek ahhoz, hogy most itt tartsatok? 

 A SUP sport hihetlenül gyorsan fejlődik, ezért szinte minden szezonban új szolgáltatásokkal szólítottuk meg a vendégeinket, már az első évektől kezdve. Nem is beszélve arról, hogy „one men”, azaz „one girl” show-ból, azaz egy egyszemélyes hobbi vállalkozásból, mostanra egy kis-közepes céggé nőttük ki magunkat az Üzlettársammal. Ennek a folyamatnak azért voltak húzós időszakai… Sok éven át a nyári hónapokat kemény téli időszak követte, hogy egyéb más pénztermelő tevékenységgel megalapozzuk a következő szezon tervezett beruházásait. Álmokból és tervekből ugyanis soha nem volt hiány! :)2015-től, telente SUPholiday túrákat is szerveztünk Thaiföldre, Spanyolországba, USA-ba, Balira, melyek során találkozhattunk a csapattal és újra együtt hullámozhattunk. Éreztük, tudtuk, hogy mennyi mindent ad ez a sport nekünk és minden évben megszállottan vártuk a tavaszt, hogy újabb és újabb embereknek mutathassuk meg. Nagy mérföldkő volt, amikor a SUP sport eszközök kereskedelmével is elkezdtünk foglalkozni, azaz elindult a SUPshop.hu webáruházunk, illetve megnyílt az első fizikai üzletünk. 2018-tól folyamatosan bővítettük a termékeinket, tudatosan választva ki a képviselt márkákat. 

Balatoni vízreszállás. A kép a SUPPort tulajdona.

Népes a márkapalettátok! Terveztek új márka forgalmazását idén?

 Köszönjük! 🙂 Tervek azok vannak! Az idei év, a tavalyihoz hasonlóan nagy kihívást jelent a SUP gyártóknak, a többi sport- és rekreációs szektorban tevékenykedőkhöz hasonlóan. A pandémiás helyzet pozitív hozadéka az egyéni sportok felfutása. Így az igen könnyen elsajátítható, szabadidős SUP tevékenység is. Ez magával hozta a kereslet hirtelen nagyfokú növekedését, amit az alapanyaggyártók jelenleg, 2021 tavaszán még mindig nem tudnak lekövetni. Ezért kisebb fokú harc folyik a gyártók között, ki tudja hamarabb legyártatni az előrendelt mennyiségeket. Az idei tél nagyjából a tavaly kora nyári keresletet hozta itthon is, így valószínűsíthetően már június elejére hiány lesz bizonyos modellekből.Mi szerencsére nagyon szoros és jó kapcsolatot ápolunk a gyártókkal, illetve már tavaly nyár végén biztosítottuk a megrendeléseinket. Bár minket is érhetnek meglepetések az idei szezonban… Ezért azt javasoljuk mindenkinek, aki a közeljövőben SUP vásárlást tervez, hogy időben nézzen utána és csapjon le mielőbb a kiszemelt darabra! A kora tavaszi napok már tesztelésre is alkalmasak.

Egy komoly tesztelő:) Minden részletet tüzetesen átnéz.:) A kép a SUPPort tulajdona.

 A deszkaparkotokat az általatok forgalmazott márkák szabadidős deszkái adják. Terveztek más karakterű deszkákat is hadrendbe állítani?

 Az általunk forgalmazott 8 féle SUP márka a belépő szinttől, a világ vezető márkájáig, a Starboard-ig bezárólag valóban széles kínálatot fed le. Azonban minden márkáknál megtalálhatóak akár a 12’6-14′ méretű „race”, azaz verseny formájú deszkák is, melyek egy hobbistának igazán kellemes élményt nyújtanak a szabadidős célokra. Emellett egyre nagyobb számban megtalálhatóak merev deszkák is nálunk, az allround, kezdő modellektől kezdve, a klasszikus, fa borítású túra deszkákon át, a legprofibb, ultrakönnyű, carbon versenydeszkákig. Kis kulisszatitok: májusban már a 2022-es Starboard merev verseny modellek is landolnak nálunk, eddig itthon nem látott számban lehetőséget adva a világbajnokhoz hasonlóan az előtesztelésre.

A 2022-es Srint. forrás: https://sup.star-board.com/

 Hogyan telt az első évetek a fővárosban? Milyen nehézségekkel szembesültetek? 

A 2013-as első balatoni SUPport bázisunk megalapítása után, régóta vágytunk rá, hogy Budapesten, a Kopaszi gátnál lévő öbölben is nyithassunk. Az élet végül majd 3 év tervezés és tárgyalás után beteljesítette ezt a kívánságunkat, amit legnagyobb örömünkre sokan mások is értékeltek. Bár a jelenlegi helyszínt is nagyon szeretjük a gáton, nem a végleges, hiszen az Öböl homokos területe egy nagyszerű strandot kap (remélhetőleg már idén nyártól) és ott lesz a bázisunk. Nehézségekkel szerencsére nem szembesültünk, nagyon sok új és tapasztalt SUPosnak tudtunk programot szervezni a szezon során, illetve a tavaly tavaszi karantén után is megváltásként érezték a vendégeink a szolgáltatásainkat a belvárosban.

A kép a SUPPort tulajdona.

 A BudaParton lévő bázisotok most is frekventált helyen van, szinte adja magát egy egész délutános lazulós programhoz. Jellemzően milyen típusú SUP-osok keresnek fel benneteket?

 A SUP sport sokszínűségéhez hasonlóan a SUPport BudaPart vendégköre is nagyon széles: kezdőktől a profi evezősökig, sokan sokféle célból jártak nálunk. A többség persze valóban „csak” lazulni szeretne, kapcsolódni a természettel. SUP bérléssel, oktatással és ingyenes teszteléssel várunk mindenkit! 

A budaparti bemutatóterem nagyon impozáns, tágas tér, modern környezet. Számos csoportos rendezvény megtartására alkalmas, a jógán és az oktatáson túl, ha jól tudom még egy esküvőnek is otthont adtatok az idén…

Igen, mindenre nyitottak vagyunk, ami SUP! Egy kedves, régi barátunk álmodta meg a vízen az esküvőjét és ehhez a bázisunkat kereste fel. Igazán különleges élmény volt, mi is kedvet kaptunk hasonlóra! :)A lokáció belvárosi közelsége miatt cégeknek is kedvelt programot tudtunk biztosítani a csapatépítőkre. 

Csapatépítés SUP-on. A kép a SUPPort tulajdona.

Ti a kereskedői oldalról fokozatosan építettétek fel az eseményszervezéseket is. A SUP-os eseményekkel foglalkozók folyamatosan innovatív szemléletről tesznek tanúbizonyságot. Van valami félig titkos supportos újítás a tarsolyban?

A SUP túraszervezés a kezdetektől az egyik legkedvesebb része a tevékenységünknek. Volt pár év, hogy a kereskedelmi vonal beindításakor, illetve a kisfiam születésekor ez némileg háttérbe szorult, de már tavaly elkezdtünk mi is őszi túrákat tartani Budapest közelében. Ezt folytattuk volna télen is, ha tehettük volna…Idén egy nagyon tapasztalt kollegával, Pálházi Dáviddal bővültünk, aki nemcsak a túrák mesés helyszíneiért és kalandfokáért lesz felelős, de a szervezési és biztonsági sztenderdjeinket is magas szinten képviseli.

 Mit gondolsz mi a legnagyobb nehézsége a SUP túráztatásnak? 

A jelen körülmények között nem tudok mást említeni, mint a nyári időszaktól eltekintve már majd’ 1 éve tartó közösségi sport korlátozásokat. Ha ezek újra megszűnnek, akkor indulhat újra a vízi kalandozás a SUP deszkákon!A 4 évszakos SUP túrázás is méltán egyre népszerűbb, azonban itt még bőven van dolgunk a téli vízi körülmények megismertetésével és a megfelelő, biztonságos ruházatnak a széleskörű bemutatásával.

A túra az túra fújjon szél vagy essen eső! A kép a SUPPort tulajdona.

Kicsit kitekintve a Kopaszi bázistól az évek során egyre több helyen lehet találkozni a support-tal. Készültök további helyek nyitásával is az ország más régiójában? 

Nagyon aktuális ez a kérdésed! 🙂 Az első SUPport bázis megnyitása után 8 évvel, idén indítjuk a SUPport Partner Programunkat, melynek keretén belül olyan dinamikus vállalkozókat keresünk országszerte, akik csatlakoznának a hálózathoz és kiélveznék azt a gyakorlati tapasztalati hátteret a SUP kölcsönöztetés, bérlés túráztatás terén, amit az évek alatt összegyűjtöttünk. 

https://sup.star-board.com/

A facebookon folyamatosan jelen vagytok, láthatóan ki-ki kacsintgattok a szabadidős túrázás mögül. Belső kényszer vagy az igények változnak?

 Ha a SUP sport eszközök értékesítésére gondolsz, akkor igen, ezt a profilunkat is az organikus kereslet hozta. A bérlőpontjainkon olyan gyakran kérdezgették, hol lehet SUP deszkát vásárolni, hogy elkezdtük anno árulni. Mindamellett külön figyelmet fordítunk arra, hogy az elsőként elindult közösségi információs oldalunk, a SUPport Hungary megmaradjon annak, aminek indult: átadja a sport szeretetét és minél több információt a hazai és nemzetközi szabadidős- és profi SUP életről. Az egyes márka oldalakon kívül, a központi SUPshop.hu oldalunk hivatott a SUP vásárlást tervezőknek szakértői segítséget adni a deszka kiválasztásához és sok esetben akciós áron való megvásárlásához. 

Csoportos jógával indul a nap. A kép a SUPPort tulajdona.

A magazinban sok szó esik a versenysportról és a teljesítménycentrikus túrákról.Ti a szabadidős evezésekben vagytok igazán otthon. Mik a trendek? Merre halad a SUP rekreáció?

 Az aktuális statisztikák szerint az elmúlt évtized leggyorsabban fejlődő outdoor sportja a SUP. Egyértelműen trendi is. Durván 1 év alatt most több SUP deszkát értékesítenek világszerte, mint anno 20 év alatt szörfdeszkát. Az ún. alacsony belépési küszöb, azaz a sport hobbi szintjének gyors és könnyű elsajátítása azonnali sikerélményt ad, ezáltal szinte függővé teszi a még kezdőket is. Ez persze leginkább a víz csodájának köszönhető, amit egy átlagos ember kevésbé tapasztalhatott meg más vízi sportok által. Szegmentálódnak már a felfújható SUP modellek is: kezdő, túra, cruiser, yoga/fitness, családi, gyerek, kutyás, horgász típusokra, ezért mindenki megtalálhatja a szórakozását. Az egyik leghasznosabb trend pedig a környezetvédelem előtérbe kerülése a SUP sportban is. A Starboard, a világ vezető SUP márkája nemcsak a világversenyeken hódít, hanem szemléletben is útmutató: karbonsemleges gyártási metódussal és újrahasznosított, óceáni műanyagokból és halászhálókból készíti az ultramodern felfújható deszkáit és kiegészítőit.

Ahttps://sup.star-board.com/

Az ICF (Nemzetközi Kenuszövetség) aktív partnereként, a Starboard célja elsőként az idei, hazai szervezésű, balatonfüredi SUP VB-t karbon semlegességének a megteremtése (Myanmarban hatalmas mangrove ültetvényeket létesít, konkrétan minden eladott deszka után egy fa kerül elültetésre

.(Bővebb infó: https://www.canoeicf.com/news/icf-and-starboard-announce-environmental-partnership

A 2020 igazi kihívás volt sajnos mindenkinek, Nektek sikerült talpon maradni. Mit éreztek az idei év legnagyobb kihívásának?

 Ahogy említettem, számunkra a 2020-as év a maga sok munkájával és kihívásaival nagyon eredményes volt, hiszen sok új emberrel sikerült megismertetni a SUP sportot. Emellett sok fantasztikus új kollegával bővültünk, akik nélkül nem lenne ilyen eredményes a cégünk! Hálásak vagyunk, hogy egy baráti csapatként működünk és egész éven át tudunk már munkát adni. Reméljük legkésőbb a szezon kezdetére búcsút inthetünk a korlátozásoknak és mindenki felszabadulhat a vízen! A legnagyobb kihívás számunkra a folyamatos SUP kínálat biztosítása lesz, illetve a szolgáltatásaink minőségének a fokozása, a nagyfokú kereslet mellett is szakértői minőségben – ahogy ezt magunktól elvárjuk! 16. Mik a jövőbeni tervek? Ahogy az lenni szokott, az aktuális privát életszakaszok inspirálják a céges terveket is. Kisgyerekes szülőként, a mi esetünkben ez leginkább a következő generáció oktatását, azaz a gyerek SUP edzések egyesületi keretein belüli elindítását jelenti. Szükség van az utánpótlásra, hiszen várhatóan a 2024-es párizsi olimpián már bemutatkozhat a SUP sport, a 2028-as los angeles-i játékokon, 7 év múlva pedig akár magyar bajnokot is avathatunk! Ezenkívül a Starboard márka és a Magyar Kajak-Kenu-Szövetség között elindul egy 2 éves együttműködés, melyben a márka csúcsmodelljeinek hazai egyesületeknek biztosításán túl kiemelt figyelem kerül majd a vízi- és lakókörnyezetünk védelmére. Talán egy kicsit ősszel megpihenhetünk az új budaparti üzletünkben…és végre csapatban is kievezhetünk a naplementébe! 🙂  

A képhez tartozó alt jellemző üres; 20180715_110913-1024x498.jpg a fájlnév
SUP-os lazulós. A kép a SUPPort tulajdona.

További információért keressétek az alábbi weboldalt. Vagy látogassatok el a SUPPort facebook oldalára.

https://www.supshop.hu/

https://www.facebook.com/supporthun

Köszönöm az interjút!:)