SUP Szigetköz, avagy a vízitúra varázsszigete Magyarországon

Egy pillanatkép a vízitúrázás ékszerdobozából…

Számos helyen csodálatos látványt varázsol elénk a természet ha „vízen járunk”. Akik rendszeresen űzik a kikapcsolódás eme formáját biztosan látták már a balatoni naplementét, élveztek egy rövid nádassziget járást a Velencei-vagy a Tisza tavon. Talán már az esztergomi Duna szakasz is „zsebben” van.
Sokan voltak már túrán a Kis-Duna nyugodt vízén vagy a szeszélyesebb Tisza egy-egy részén.
Mind eltér picit a másiktól, más a szépsége más a lendülete és mások az emberek, a közösségek.
Lassan 32 éve vagyok evezek valamin vagy valamiben itthon de az ország nyugati fele valahogy mindíg kimaradt. Természetesen nem a Győri Dunaszakaszra gondolok, kajakosként sokszor álltam én is rajthoz a maraton magyar bajnokságon.
A Szigetköz az ami eddig mindíg kimaradt. Ezért is örültem annak, hogy a MAVITUSZ-szal és Nagy Adriennel a SUP Szigetköz túravezetőjével Kisbodakon tarthattunk egy SUP-os napot szeptemberben.

Na de mi is az a különleges a Szigetközben ami miatt vasárnap délután mindenképpen úgy éreztem, hogy erről írnom kell?
Adrienn weboldalán www.supberles-szigetkoz.hu oldalon a következőt írja:

„sokan nem is tudják mennyire csodálatos helyen élünk ès milyen szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen gyönyörű környezet vesz körül bennünket!
A Szigetköz Magyarország legnagyobb szigete,melynek területe 375 négyzetkilométer, a Duna és a Mosoni-Duna által határolt terület a Kisalföld közepén. Hazánk legnagyobb szigetét a Duna ajándékának is nevezik, mivel annak hordaléka építette fel.
A vízitúrák kedvelői  bebarangolhatják a galériaerdők övezte Mosoni- Dunát és a mesebeli, vadregényes felső- Szigetközi Duna-ágrendszert. A Szigetköz vízhálózata talán a legváltozatosabb körülményeket és élményeket adják hazánk vízitúra útvonalait tekintve. Hatalmas vízfelület,varázslatos élővilág, nádasok,halak,madarak, igazi vízi paradicsom.. Túráink során találkozhatunk hóddal, szarvassal, vaddisznóval, őzzel, jégmadárral, szürke gémmel, fekete gólyával, vadkacskával, különböző halakkal és számos más állattal.
A Duna vize jó minőségű, alkalmas a fürdőzésre. Több helyen kínálkozik kikötési lehetőség, mely alkalmat nyújt strandolásra, szórakozásra, pihenésre.
Nem hiába hívják  Szigetközt az “Ezer sziget országának”. Szemet gyönyörködtető tájai, vízi világa, állatai, növényei és a Duna, ami csak arra vár, hogy felfedezd.”

Én kiegészíteném a következővel:

A Szigetköz Kisbodaknál a szokottnál is merőben csendesebb, a helynél alkalmasabbat keresve sem talál az aki hajók és nyaralók nélkül szeretné megélni a vízitúrázás élményét és érezni a természet erőinek egyszerűségét és tisztaságát.
Az élet iramának lassabb folyása érződik a helyi embereken is, mindenki a keresztnevén szólítja a másikat és mosolyog. Nem rohan sehová, tudja, hogy ez a nap erre van szánva.
A víz erősebb sodrású de nyugodt és kellemesen evezhető kezdők számára is. A behajló fák, öblök kisebb zugok itt annyira a táj részei, hogy az ember lépten-nyomon betévedhet egybe. Az uszadékfék kisebb szigeteket képeznek, itt-ott megakadva majd szépen indulnak ismét útjukra.
Szerencsések voltunk, mert Adrienn mint a helyet jól ismerő túravezető mindenkinek meg tudta mutatni mitől Szigetköz a Szigetköz. Nem rohant, nem letudni hanem bemutatni szerette volna a tájat és ahogy őt megismertem, ha nem állta volna útját az uszadék nem csak 1 órás útra indul a csapattal hanem jóval hosszabbakra is.
Ez a hely számomra bakancslistás volt, csak nem tudtam róla, és igazán a képek sem adják vissza azt a hangulatot ami ott van.

Ha tehetitek és van egy szabad délutánotok arrafelé érdemes evezni egyet. Ha mindezt vezettet túra keretein belül akár felszerelés bérlésével szeretnétek bátran és meleg szívvel ajánlom Nagy Adrit.Őt az alábbi oldalra kattintva tudjátok elérni:

https://www.supberles-szigetkoz.hu/

A képeket Solymosi Tamás készítette és a SUPlife.hu tulajdonát képezik.