SUP méret segédlet

A méret a lényeg! Vagy nem! Mindenesetre nem árt tisztában lennünk vele, hogy mennyi az annyi…

Aki először csöppen bele a SUP világába annak furcsának tűnhet a feet, inch, négyzet inch, lbs vagy az, hogy egy deszka paraméteri között megjelenik a liter… Ígérem nem bonyolódom bele túlságosan, talán egy forró latte-ényi idő is elegendő lesz, hogy a végére jussunk!

A láb, inch hosszúságot az lbs(font) tömeget a négyzet inch területet míg a liter ahogy nálunk is térfogatot mér.

Jöjjön a Font!

meglepően sok országban használatos eme latin eredetű mértékegység, még nálunk is! A magyar (bécsi-font) font-tól a svéd fontig van bőven választék! A kihívás az, hogy mindnek más a mennyisége. A SUP világában az angolszász mértékegység a mérvadó. Ennek értéke:
1 angol font (pound, rövidítve lb, ℔ vagy lbm) egész pontosan 453,59237 gramm.

forrás:index.hu


Hol is találkozhatunk vele? A deszka súlyát szokták megadni fontban valamint több táblázatnál találkozhatunk vele, ahol a sportoló súlyához párosítják a deszka űrtérfogatát! Magyarul, hogy hány kilós embernek milyen űrméretű deszkát ajánlanak…

forrás:thesuphq.com
Azért vannak kételyeim a táblázattal kapcsolatban, viszont szépen bemutatja mire használják..

Liter

Mivel a litert mi is használjuk a hétköznapokban ez magyarázatot nem igényel. A SUP-pal kapcsolatban a minél nagyobb térfogat a minél nagyobb felhajtóerőről gondoskodik. Az, hogy nekünk mekkora deszka kell az egy más tészta! Nem feltétlenül a minél nagyobb annál jobb a jó….

forrás: amazon.com

Feet-Inch azaz láb és hüvelyk

Lábból és hüvelykből is van egy rakat forgalomban. Minket az USA-ban használt érint ha deszka hossz-szélesség vagy vastagság adatokat keresünk. Míg az elsőt lábban, a másik kettőt hüvelykben szokás megadni.
Egy láb (azaz 1 feet) 30:48 cm jelölése a ft vagy az egy aposztróf pl: 1′
Egy hüvelyk (azaz 1 inch) az 2:54cm jelölése egy dupla aposztróf pl: 1″
Egy deszkapélda: Pl 12,6’/29″ és a vastagsága 6″! azaz 12,6 láb hosszú 29 hüvelyk széles a vastagsága pedig 6 hüvelyk. Ez durván: 385 cm/74 cm és a vastagsága 15 cm

Ezek a deszka alap paramétereit adják, ezen kívül számos dolog meghatározza a karaterét, merevségét stb…

forrás:seabreeze.com.au

A négyzet inch azaz a négyzethüvelyk

Egy négyzet inch az 6.45 négyzetcentiméter (1 in²=6.45 cm²)
Ezzel a mértékegységgel a lapáttoll méretét és a fin(szkeg) méretét határozzuk meg. Értelem szerűen minél nagyobb a szám, annál nagyobb a felületre -jelen esetben a vízre- gyakorolt ellenállás. Tehát minél nagyobb egy fin annál könnyebb vele egyenesen menni,de annál jobban lassít. Lapátnál minél nagyobb annál több vizet fogunk ami miatt kisebb csapásszámmal kell haladnunk, viszont minél nagyobb annál nagyobb erőkifejtést igényel az áthúzása!

Remélem segítettem! A hátszél legyen veletek!