Mennyi az annyi? Avagy amikor a számok beszélnek….

Vajon mennyibe kerül egy SUP deszka és mi határozza meg az árát? Ebben a bejegyzésben egy könnyed körképet szeretnék adni arról, hogy mi mennyi!…


A „tól-ig” skála legalján az ali-ról rendelhető felfújható deszkák vannak kb. 270 dollártól, a starboard all star 14”*23,5 full carbon bordjáig.

Photo by Aaron Black-Schmidt ….na ez a 3800 dolláros deszka:)

Egy ilyen azonnal a tiéd lehet potom 3799 dodóért! Igaz free shipping, és táska is van benne, valamint tartalék fin.
Mielőtt folytatnám, szeretném elmondani, hogy nem a minősítés a célom! Már csak azért sem mert nem próbáltam ki őket.20-30 féle deszkán álltam eddig, viszont azok elég széles spektrumon mozogtak…
Kezdjük a gyártással.A legjobb márkák is gyártatnak,gyártatnak Ázsiában! Szokták mondani, hogy ami nem kínai az hamisítvány! (azért ennek van valóságtartalma…:D)

A titok a minőségkövetelményben rejlik megítélésem szerint.


A lista alján az egyszerű rétegrendű isup-ok vannak. Felfúj, rááll, megy! Ezekhez gyakran jár egy kezdő szett is (lapát, táska, pumpa stb..)

Ezt követi a nagyobb gyártók felfújható változatai! Itt már nagyobb a szórás. 500-1500 dollárig találtam deszkákat. Itt meghatározó a forma is. A gyorsabb siklást adó „race” deszkák drágábbak.

This image has an empty alt attribute; its file name is regnezeit.de_-1024x1024.png


Itt szeretném nyomatékosítani, hogy a nagyobb ár nem mindig jelent nagyobb tartalmat! Sokat számít a brand! Viszont egy nagyobb gyártó valahol mégiscsak jelent egyfajta minőségi szintet. A trükk az, hogy miután tudjuk milyen boardot szeretnénk, jól utánajárunk a rétegrendnek, a súlynak, merevségnek stb… A legfontosabb szerintem a személyes próba megléte! Azt javaslom, hogy mindenki fenntartással kezelje az élménybeszámolókat
és próbálja ki azt amit meg szeretne venni! Még így is bőven mellé lehet nyúlni, de legalább megtettük a tőlünk telhető legtöbbet! Általában jó alkalom az ilyen próbákra 1-1 workshop vagy hazai verseny, tapasztalatom szerint a legtöbb supos szívesen segít.
A merev deszkák alján az all round, és a jóga deszkák vannak! itt nagyon sokat számít a méret és a rétegrend, de alapjában véve 700-1500 dollárig vannak deszkák.

forrás: focussup.com bal oldalon egy verseny 14-es deszka, a jobb szélén egy szörfözésre épített sup deszka van….


Ezt követik a touring boardok! Már beszéltük, hogy ezek elsőre igen hasonlítanak a versenydeszkákra. Hegyes az orruk vagy „papucs” formájúak.Igen haladósnak tűnnek (azok is…) de jóval szélesebbek és némileg nehezebbek a verseny (!) társaiknál. Talán ezek a típusok a boardok igáslovai. Tényleg szinte mindenre jók és egy jól megválasztott deszka társ lehet egy sportosabb napon, és egy amolyan :„csak lent akarok lenni és mindenki hagyjon békén” napon is.

1000 dollár alatt nem nagyon találtam ilyet, viszont kicsit felette már egész jók vannak. Áruk általában 2000 dollárig terjed.
A verseny deszkák mérettől és kialakítástól függően 1400-3800 dollárig kaphatóak. Itt tényleg súlyosan zsebbe kell nyúlni a kisebb súly miatt, jellemzően a nagyobb gyártók valahol 2500 dollár környékén állnak a top deszkáikkal.

Viszont! Könnyen belenyúlhatunk egy-egy készletkisöprésbe, itt több száz dollárt is spórolhatunk, ha nem ragaszkodunk a friss, ropogós idei gyártmányokhoz.
Az előző bejegyzésben írtam a súly, merevség, ár kínos egyensúlyáról. Itt még hozzá tenném a marketinget, mint árbefolyásoló tényezőt! Gyanítom a nagy versenyek első 10 helyezettjének deszkái között nagy különbség nincs, mert azért ez mégiscsak az a sport, ahol akkor jutsz előbbre ha evezel….

A hátszél legyen veletek!


Szép napot mindenkinek!