Sup Battle 5.0

Sziasztok, régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen lehet isup-pal teljesíteni egy versenyt, ahol nagyobb létszámban indulnak…

A hétvégén megrendezésre kerülő osztrák Red Dragon verseny előtti napon rendezte a Sup Burgenland egyesület 5. alkalommal a Sup Battle versenyét, így a helyszín és a rendezvény adott volt, már csak egy isup kellett…
Szerencsére Bass sup magyarországi forgalmazója a segítségemre sietett és a rendelkezésemre bocsájtott egy 14*24-es felfújható deszkát. Mivel volt külön isup kategória szerettem volna becsülettel helytállni, tehát jó két héttel a verseny előtt elkértem a deszkát, hogy edzek rajta.
Tomi nagyon korrekt módon állt ehhez és megkért, hogy csak olyat írjak a deszkájáról, amit valóban megéltem vele, nem pedig egy negédes bájolgást. A most következő beszámoló ettől függetlenül teljesen szubjektív élményeken alapul…
Az első gyakorlással töltött napokban hozzá kellett szoknom ahhoz, hogy ez bizony nem merev deszka. Mik voltak ezek? Először is minden nap fel kellett fújni!

😀 Hát én ehhez nem voltam, hozzászokva.

Sajnos magáról a versenyről nem készültek képek…ez az ominózus 14-es deszka

😀 mint ahogy ahhoz sem, hogy a deszka evezés közben némiképpen hullámzik amikor az ember hajt rajta. (tehát amikor üveghangon próbál közlekedni…)
Ezek a hátrányai annak, hogy az ember egy csomagtartóban viheti a deszkáját, nem foglal nagy helyet stb…
Tehát a felkészülés! A deszka alján végigfut egy éles gerinc vonal, ami miatt szinte semennyire sem szükséges kormányozni. Ez nagyon-nagy segítség síkvizen, mert alapjában véve az ember kicsit balra aztán kicsit jobbra közlekedik egyenes haladás közben. A paramétereiből kiindulva ez alapvetően nem egy stabil deszka, a gerinc tovább borzolja a kedélyeket

:D. Olyan „never peace on the board” érzés! De mit ad cserébe? cserében ez a deszka gyors! A piacon kapható isupok döntő többségét amennyire én látom síkvizen simán veri. Erős iramevezéssel 10 kilométeren tudtam 7 perces kilométereket menni, ami szerintem egészen jó.
A verseny. 45-en álltunk a rajtban, mert mindenkit egyszerre indítottak el a rövid távú versenyen indulókkal együtt. Mindezt egybevetve is 30-an indultunk a hosszú távon. A víz erősen lötyögős volt az idő pedig szeles. Nagyából szeles balatoni feeelingem volt, rövid de sűrű oldalhullámokkal. Ez azért állított némi plusz feladatot elém!

csapatfotó

😀 A rajtban tudtam, hogy nem leszek elég gyors a merev deszkákhoz képest ezért a túlélés volt a cél. Aki már indult hasonló létszámú versenyen az tudja, hogy a dobott víz egészen furcsa dolgokat tud produkálni hátul…
Gondoltam az első bója elérése után a kb. 3 kilométeres egyenesben jön el az én időm, mert itt egyenletesebb lesz a tempó és a mezőny is szétrázódik. És valóban! szépen lassan araszoltam farvízről farvízre…olyannyira bebátorodtam, hogy elkezdtem harántállásba állni és iramot menni…Itt váltottam duatlonra! Egy kis pancsi, mínusz 100 méter a mezőnyben!

eredményhirdetés,merev deszka kategória. Kövér Marci könnyedén utasította maga mögé ellenfeleit…

😀 miután pikk-pakk visszamásztam és konstatáltam a lemaradást elkezdtem újra a felzárkózást…Farvizen egész könnyű volt tartani a deszkát ami meglepett kicsit, mint ahogy az is hogy milyen könnyedén áll fel egy-egy hullámra anélkül, hogy dobálná az orrát. A komolyabb kihívás az oldalvíz elérése jelentette számomra, itt azért beremegett párszor, ezért pár próbálkozás után inkább előre mentem mert így sokkal stabilabb voltam.
A kitűzött sziget megkerülése után sikerült egy egész jó és egyenletes farvizet találnom. Gondoltam az osztrák srác is szeretne előrébb kerülni, de aztán némi beszélgetés után kiderült, hogy neki ott jó ahol van, én meg az erősödő szélben esélytelennek láttam egy 1 perces hátrány ledolgozását, így összességében békésen közeledtünk ketten a cél felé az erősödő oldalszélben. Nézni ahogy valaki előttem megy egy 2800 dolláros Sic deszkán miközben én egy isuppal vitézkedem a vizén az azért vagi :D:D:D
Persze kibújt belőlem a kajak-kenus virtus és harcolni akartam a végén a befutónál. Ez így ebben a formában hiba volt, mert előnytelen pozícióban fordultam a bójánál és beszorultam a kötelek közé, így ez elmaradt…de sokat tanultam belőle!

Nagy szabi a 4 kilométeres távot húzta be…

Összetett 7. lettem a futamon és ez elég volt az isup kategória megnyerésére. mindössze 6 percet kaptam az első helyezettől a kb. 9 kilométeres távon. Egyéb iránt a versenyt Kövér Marci nyerte nagy fölénnyel egy nelo hardboardon! A negyedik helyezett is magyar lett, Chlebovics András egy Starboarddal! Ezúton is gratulálok nekik újfent…..A technikai verseny részleteiről egy következő posztban írok.
Összességében a Bass 14-es versenydeszkája hozta az amit ígért egy órás stabilitásért vívott harcért cserében. Talán ha 80 kilogramm alatt kergetném a végtelent vele, ő is elnézőbb lenne velem a hullámokon….
Ajánlom ezt a deszkát mindenkinek aki kacérkodik a gondolattal, hogy kipróbálja magát egy a fitnesz kategóriánál gyorsabb isuppal….
Ezúton is köszönöm a lehetőséget a Bass Sup-nak!

csapatfotó a verseny után…

Köszönjük szépen a rendezést a sup burgenland csapatának a verseny utáni grill party is szuper volt!:)