Spanyol utánpótlás edzőtáborból- interjú Szabó Gáborral azaz Gabóval

A hazai SUP utánpótlás két válogatott tehetsége Spanyolországban edzőtáborozik Szabó Gábor felügyelete alatt. Érdekelt minket a miként és a hogyan ezért faggatóztunk…

Szabó Gábort azaz Gabót idehaza minden versenyre járó SUP-os ismeri. Kenus múltjának és makacs természetének köszönhetően egy igazi gyilkos irammenője korosztályának. Spanyolországban értük utól ahol Feleségével Zsuzsával, fiával Zénóval és Kocsis Csillaggal ismerkednek az idehaza ismeretlen tengeri SUP evezéssel.

Plázson a sportszerek

Supmagazin: Sziasztok, idehaza még javában dúl a szeszélyes tavasz, ti pedig Spanyolországban hullámlovagoltok hetek óta. Nem durva ez egy picit? 🙂 A viccet félretéve honnan jött az ötlet, hogy kimenjetek?

Gábor: A folyamatos deszka keresés és próbálgatás végett, figyeli az ember a hirdetéseket és észrevettünk egy infinity deszkát, ami felkeltette az érdeklődésünket. Ezt a deszkát Alicante-ban hirdették meg, innen indult a sztori. Ment a facebook-os nyomozás, majd kiderült hogy Daniel Parres klubjában versenyző srác hirdette meg. Az alkudozás közben ő hozta szóba a World Sup Festival-t, és hogy a helyszínen át tudnánk venni a deszkát. Jött az ötlet, mi lenne ha a spanyol tengeren készülnénk a megmérettetésre, Daniel Parres klubjában.
Zenó edzőjeként azt gondoltam hogy itt az ideje hogy tanuljunk új dolgokat. Itt vette kezdetét a szervezés, először az iskolából kellett egy hónapra kikérni Zénót, majd a kapcsolatfelvétel következett Daniel-lel, aki szívélyesen fogatta a megkeresésünket. Mivel mindketten gyógymasszőrként dolgozunk magánpraxisban , ezért elkéredzkedtünk a főnökünktől. Amikor körvonalazódott a menetrend és az útvonal, felfűztünk még két versenyt ami útba esett.

Csapatszemle. Csak, hogy legyen viszonyítási alap 😀

Supmagazin: Zénó a fiad, Csillag (Kocsis Csillag magyar utánpótlás bajnok SUP-os, a válogatott tagja épp úgy mint Szabó Zénó-a szerk.) hogy lett a családi csapat tagja?

Gábor: Jó kapcsolatot ápolunk a Kocsis családdal mivel a téli időszakban vasárnaponként közös evezéseket tartottunk a Dunán és kiderült, hogy az Olasz versenyen Csillag is részt vesz. Innentől kezdve Csillaggal terveztük a Spanyol kalandot.

A két fiatal az olaszországi verseny után.

Supmagazin: A képekről sugárzik az „oceans life” laza könnyed életstílus. Így is élitek meg, vagy csak mi képzeljük ezt oda?

Gábor: Igen, nagyon jól érezzük magunkat. A március 30-i indulással, az említett olasz versenyt érintve, április 4-én érkeztünk meg Spanyolországba. Ezt majd 18 nap kocsiban alvás és vad kemping követte, miközben non-stop zajlottak az edzések.16-án megérkezett Zsuzsi ésCsillag. Innentől kezdve a szállás luxusában folytatódott az edzőtábor. Elég hamar belerázódtunk a spanyol napirendbe , nem volt nehéz megszokni az állandó napsütést és a homokos tengerpartot.

A csapásmérő hűséges társ.

Gondolom nem a megszokott magyar Globus májkrémes nyaraláson vagytok, hogy oldjátok meg a napi feladatokat? Hogy néz ki egy napotok?

Gábor: A vadkemping átvészelése után, a helyi minőségi alapanyagokat felhasználva főzünk apartmanunkban. Egy napunk: egy gyors reggeli után, irány a part. 10-től, délig evezés, majd vissza a szállásra ahol ebédkészítés és egy kis szieszta következik. Általában 5-7-ig tart a második edzés, a rengeteg evezést heti 2 kondi egészíti ki. Este egy bőséges vacsora, és az aznap tanultak elmélyítése, tapasztalatok átbeszélése, illetve ha nem vagyunk túl fáradtak, egy römi party-val zárjuk az estét.

Itt megjön a hangulat egy esti főzéshez:)

Supmagazin: Az edzésen kívül van időtök áldozni a kultúra oltárán is, vagy a klasszikus edzőtáborozás megy?

Gábor: Inkább a klasszik edzőtábor zajlik, a sok edzés között nincs időnk városnézésre. Városnézésre a verseny előtti pihenőnapokon lesz időnk.

Edzés mindenhol is….:)

Supmagazin: Zénó és Csillag is kiemelkedik a hazai mezőnyből. A nyílt vízen való evezéstechnikájuk nyilvánvalóan sokat fejlődik. Mit tanulnak még? A videókon itt-ott látszik, hogy kicsit másképp zajlik egy edzés odakint. Miben más a tematika mint az itthon megszokott kajak-kenus edzésstílus?

Gábor: A tengeri körülmények kihasználására épülnek az edzések, pont emiatt fizikálisan nem érezzük a lemaradást, viszont minél vadabb a tenger annál nagyobb a szakadék közöttünk, bár napról napra fejlődünk.

Ez sokkal nehezebb mint amilyennek látszik, pedig nem is látszik könnyűnek 🙂

A spanyol edzések ha fizikálisan nem is, mentálisan megterhelők, egy síkvízi evezőnek az edzés időtartama érdemileg kb.45 perc, aztán az ember idegrendszere pihenőt kíván. Mivel ez a világ legnagyobb sup klubja, az edzéseken mindig magas a létszám, így folytonos versenyhelyzetek alakulnak ki.
A hangsúly az erőnlét mellett a hullámzó tengeren való evezés technikáján alapszik.

Edzés után…

Supmagazin: Idén mindkét fiatal új deszkával vágott neki a szezonnak. Mennyire vált be a Starboard és az NSP? Tavasszal Olaszországban már vitézkedtek a srácok, milyen versenyekhez szeretnének, tudtok odaállni az idén?


Gábor: Mindkét álltalunk használt deszkamárkának megvan a versenyekre tervezett síkvizi és tengeri modellje, az hogy ki melyiket preferálja, egyéntől és evezéstechnikától függ. (Starboard, NSP-a szerk.)
A spanyol versenyek után a magyar bajnokságra koncentrálunk leginkább. Ezen kívül szeretnénk meglátogatni a számunkra elérhető külföldi versenyek közül minél többet, ami sajnos pénztárca és szabadidő függő.
Jövőre SUP Európabajnokság lesz Magyarországon, ez egy erős felkészülési évnek számít majd, az ICF világbajnokságon kívül ez a sport kifejezetten az önköltséges kategóriába sorolható. Bízunk a befektetett munkában és próbálunk élni minden lehetőséggel ami adódik. És ki tudja? Talán találunk egy-két szonzort is, még csak a pályafutásuk kezdetén vannak mind a ketten.

Szárazföldi csoportos edzés

Supmagazin: És végül mi volt a cél és, hogy érzed sikerült-e elérnetek?

Gábor: Ezzel az edzőtáborral egy életérzést szerettem volna átadni a Zénónak, amit én már sziklászó koromban többször átéltem. Az ember számára kinyílik a világ, új és érdekes tapasztalotakat, és barátokat szerez. Szélesedik a látóköre ahogy a sportra, ezen belül is a SUP-ra tekint. Ez mindenképpen haszon és igen azt gondoljuk ezt mindkét fiatal át-és megéli. Zsuzsával biztosak vagyunk benne, hogy ez egy életreszóló élményt jelent.

Karesznak üzenem, hogy a hátszél legyen vele:)