SIC RS Vs. SIC Atlantis

A SIC Maui a 2020-as RS mellé fejlesztette az All Water deszkáját az Atlantis-t….

A cég tervezőmérnöke Marc Raaphorst a 2000-es évek közepétől tervezi a SIC deszkákat. Az RS kialakításánál elsődleges szempont volt a maximális sebesség elérése. Ehhez meg kellett érteni, hogy a longboard-ok mellett valós igény van egy gyors siklású, síkvizi deszkára ami merőben más jegyekkel rendelkezik.
Később ebből építkezve alakították ki az Atlantis-t amely markánsan eltér az RS karakterétől de a márkára jellemző közös értékeket hordozza. Az alábbiakban bemutatjuk a két típus közötti különbséget.

Az Atlantis fedélzete mélyebb kialakítású a maximális stabilitás elérése érdekében. A deszka orra az RS-hez képest jobban fel van „húzva” ami egyáltalán nem meglepő, hiszen All Water deszkaként a nagyobb hullámokban kell jól teljesítenie. A dizájn követi a márka arculatát mindkét deszkánál, egyszerű szép és igényes. Ja és az egyik kék a másik pedig piros!:D

Atlantis

Az RS síkvizi versenydeszka ízig-vérig. Az orra leszorítottabb, de más neves márkák sprint deszkáihoz képest még így is enyhén kiemelkedik. A deszkák súlyelosztása és az aljában lévő ív igazán stabil haladást biztosít a méreteihez képest. Ha mód van rá ezeket tényleg érdemes kipróbálni.

RS
forrás: sicmaui.com

A fogantyúk kialakítása a két deszkánál megegyező. A fenti két „fogást” jellemzően homokos tengerpartok futószakaszainál használják. Számomra nem világos, hogy mi abban a jó, hogy valaki a földön cibálja a deszkáját de ízlések és pofonok. 😀 A középső süllyesztett fogantyú viszont nagyon okos és kényelmes megoldás. A súlyozásra itt sincs panasz, nem kell erőlködni pont ott a súlypont.

A leszorításra használható kötélzet jól jön, ha az ember nem akarja mondjuk az óratartóját ráragasztani a deszkára. A laposabb fedélzet nagyobb mozgásteret ad, nem mellékesen visszamászni is könnyebb rá. A nagy különbség a mélységen kívül a víz kivezetésének módja adja. Az RS-en mindkét oldalt 2 furat van ami szépen teszi a dolgát. Az Atlantis a surfski-kben használt módon a deszka alján vezeti ki a vizet. Azért nem látszik a képen mert a fogantyú alá lett rejtve.
A rendszernek a venturi nevet adták ami a működési elvre utal. ( a venturi elv szerint a gyorsabb közeg, jelen esetben a deszka alatt futó víz, magával ragadja a lassabb fedélzeten lévő vizet. Ez egy nagyobb hullám meglovaglásánál nagyon gyorsan megy végbe.)

Az alábbi képen jól látszik a vízelvezetés nyílása Atlantis-on. Na meg az, hogy a deszka fara összébb van húzva. Ami nem annyira szembetűnő, hogy a finbox előrébb került a gyorsabb irányváltoztatás érdekében ami jól jön egy downwind-es napon.

Az RS fara laposabb és szélesebb. A bolya fordulóknál stabilabb fordulást biztosít. A kilépőél egyenes a másik típusnál van benne egy plusz él. A SIC gyémánt alaknak hívja, a célja az, hogy a nagyobb térfogat ellenére is be lehessen nyomni a deszka farát a vízbe, hogy kiemelkedjen az orra.

forrás: Team rider Seychelle facebook oldala

Mindkét deszkának viszonylag lapos az oldalmagassága ami nagy előny oldalszélben. Mindkét típusra jellemző, hogy alapvetően univerzális. A túráktól a versenyzésig, a tükörvíztől a nagyobb hullámokig társak az evezés élményéhez. Több méretben elérhető, az RS 21,5-től indul, míg az Atlantis 22-től. Ezek elsőre elég keskenynek tűnnek, de mindkettő nagyon stabil a kategóriájában.

sic-atlantis

Alapvetően mindkét deszka nagyon sokoldalú. Az itthoni vizekkel bármelyik megbirkózik könnyedén.

A cikk a totalsup.com összehasonlítása alapján készült ami Laure Desmit jegyez, IFJ. Buday Tamás SIC Maui team rider segítségével.

gyártó:

https://sicmaui.com/

Magyarországi forgalmazó:

https://bicsurf.hu/

Nem leesik! Driftel! :D:D forrás: Team rider Seychelle facebook oldala