SIC RS 14*23 teszt

Lássuk mit tud egy SIC RocketShip (RS)….

Bevezető:

Ritkán adódik lehetőségem véleményt írni olyan deszkáról amit napi szinten használok és számos szituációban próbálhattam ki. A SIC RS egy ilyen deszka. A síkvízi deszka alapvetően konzervatív kialakítással rendelkezik szemben a manapság divatos mélyítésekkel. A SIC-nél szerintem alapvetően az a filozófia, hogy ami jól bevált azon nem nagyon változtatnak a látszatért. Több gyártó futott már bele abba, hogy az évenkénti fejlesztésekkel egy-egy koncepció bizony zsákutcába jutott a nagyközönség előtt.
A SIC RS 21,5-ös szélességtől 28-ig elérhető. A 21.5-öst max 70 kilogramm terhelhetőségre a 23-ast 85 kilogramm terhelhetőségre tervezték a gyártói weboldal szerint.Térfogata 240 liter. 2018-2020-ig három évig volt az év versenydeszkája a SUP Connect szavazásán.
Lássuk a részleteket….

Stabilitás, merevség:

A deszka a 80 és kevés kilóm alatt stabil. Ennek az egyik oka, hogy a farrésze nincs összehúzva mint egy downwind deszka, másrészről a vízfelszín felett állok 1-1,5 centiméterrel. Ebből a szempontból teljesen felesleges lett volna a fedélzet mélyítése, hiszen amint a vízszint alá kerül a fedélzet a befröccsenő víz nem tud távozni a vízelvezető nyílásokon.
A merevség a deszka egyetlen olyan pontja ahol igazán fejlődhetne. A mély és nagyobb térfogattal rendelkező deszkák oldalfala magas ezért plusz merevséget adnak. A régi típusú deszkák pedig vastagabbak ezért ugyan lehetnek merevebbek de labilisabbak is lesznek.
A kellő merevséggel azért rendelkezik az RS a 3K carbon teszi a dolgát. Az előbb említett „ruganyosság” csak akkor érezhető ha valaki álló helyzetben ugrál a deszkán Ez egy olyan „alku” része ahol némi merevség árán a deszka lapos és stabil plusz kilók nélkül. Aki mászott már vissza például egy JP vagy Starboard Sprint deszkára az érti, milyen ajándék a laposabb fedélzet.

10/9

Key Features & Benefits

Menettulajdonságok: Siklás, fordulás, irányíthatóság:

A SIC RS gyorsan kiemelkedik és képes a folyamatos siklásra anélkül, hogy a deszka orra visszaülne. Ez köszönhető annak, hogy maga az orr egy kis mértékben fel van húzva, így felül a vízre nem pedig vágja vagy túrja azt, szépen siklik. Ez a kis emelkedés nagy segítség a vizezés és a hullámos víz kezelésében is. A kisebb hullámokra szépen felfut, nem fúródik bele. Az én súlyom alatt az 50 centinél nagyobb hullámok futnak át az orrészen, de ezek sem csavarják a deszkát az orr íves kialakítása miatt, mert az szépen át, és levezeti azt.
A deszka alján lévő két él segít, hogy mindenféle erőlködés nélkül tartsa az irányt. A deszka magassága több centivel elmarad riválisaiétól, ezért oldalszélben is könnyebben kezelhető. A kisebb irányváltásokat gyorsan kezeli.
Mivel a fedélzet végig lapos a fordulásnál a hátraállás egyszerű, a deszka farrészére áthelyezve a súlypontot könnyen kiemelhető az orr.

10/9

Komfort:

A süllyesztett fogantyú nagyon ötletes. Ezzel a megoldással egyszerűen nincs útban a lábnak. A további két fogantyú a versenyek futószakaszaihoz lett kialakítva. A leash-t nem csak hátul hanem elöl is tudjuk rögzíteni. A gyártók gondoltak a túrázókra is, így felkerült egy csomagrögzítés is ami nagy szolgálatot tesz például az óra vagy a plusz kulacs leszorítására. A deckpad nem szivacs, annál sokkal merevebb és csúszásmentes. Könnyen tisztítható és nem málik, nem fakul. Van az orrán akció kamera rögzítő pont is, ami pont akkor jön jól ha valaki akciókamerát akar rögzíteni.:D

A képhez tartozó alt jellemző üres; 188356591_4029931140429037_2329830316981942593_n-1024x768.jpg a fájlnév

Technológia:

A gyártó megadja a teljes rétegrendet amit az alábbi ábra mutat. A deszka EPS maggal rendelkezik amit 1 réteg üvegszál és 2 réteg karbonszövet takar.

10/8

Minőség összeszerelés

A deszkát volt szerencsém nekem kicsomagolni. Ez nagy élmény….olyan mint gyerekként a karácsony.:D
A deszka gyártási hibáktól és fényezési hibáktól mentes volt és az elmúlt fél év alatt semmi nem engedett el, vagy morzsolódott le róla. A fényezése szép és aprólékos. A deckpadon vagy az éleken rojtok vagy illesztési hibák nem voltak. A deszka jól és szépen van elkészítve.

10/10

Kiegészítők

A deszkához kapott karbon fin jó minőségű merev és szép kialakítású. A deszkához boardbag nem jár, azt külön kell megvásárolni.

10/9

FIN SUP WEEDLESS 8.3"

Ár-érték arány:

A bicsurf.hu oldalán jelenleg akciósan az ára: 859.000 jó magyar forint ami jelenleg 2460 euro. Ez a piacon árban nagyon kedvező főleg úgy, hogy itthon ennyi, tehát plusz szállítási költség nincs!
A Starboard Sprintje 3200 euro körül míg egy NSP 2900 euro körül mozog.
(a cikk írásának időpontjában)

10/10

RS 14.0 x23.0 (SF) race SUP

Természetesen a hazai forgalmazó gyártói garanciát vállal a termékre itthon a tőle vásárolt deszkára.

Dizájn:

A deszka piros és kék verziója is egyszerű és elegáns dizájnt kapott. Nem hivalkodó messziről felismerhető és szimmetrikus. Az én szívemhez mindig is közel áll a letisztult fényezés és az íves formák. Az oldalról dundinak tűnő orr nagyon szerethető.

Összegzés:

Ha valaki szeretne egy sokoldalú és gyors deszkát venni, mindenképpen érdemes „futni” egy kört a SIC RS körül. A deszka a használt piacon is jól tartja az árát. Könnyedén és jól megbirkózik az itthoni kihívásokkal, ideális társ a könnyű kezelhetősége és a sokoldalúsága miatt.

A supmagazin.hu tesztjén kapott értékelés:

60/56

good job emoji - Google Search | Emoji images, Emoji, Smiley emoji