Sic deszkák, stílus és játék

Meghívást kaptam egy gárdonyi strandra augusztus közepén, mert van ott egy deszka amivel érdemes lenne menni pár kört….:)

A TóParty strand és kemping a maga kis retro hangulatával nem hivalkodó és egy csöppet sem szeretne többnek látszani mint ami. Kedves, tágas hely ahol, az ember szívesen tölt el pár napot vagy órát. A strand vize sekély és a bentebb húzódó nádas megvédi a partot az erős hullámoktól.
Ha valaki nem csak pancsolni akar, lehetősége van vízibicikli, kajak sőt sup deszka bérlésére is. Ez utóbbi miatt voltam lent én is a családommal, ugyan is itt csak merev deszkákat lehet bérelni.
Pregun Gyula a vendéglátónk, aki a Sic márka magyarországi forgalmazója is egyben, leérkezésünkkor azonnal a kezembe nyomta a boardbagből kivett 12.6-os Sic Bullet-et és a Sic versenylapátját. Kérte próbáljuk ki…Mit volt mit tenni!:D

Mondta!Adta!Fogtam!Vittem!
Gyorsan hozzá lehet szokni egy jó lapáthoz! igaz volt ez úgy is, hogy a fix nyelű lapát hossza nem az én méretem volt. A deszka egyszerű és szép festése már hagyomány a Sicnél!

A bullet egy down wind deszka. Ezt az ember első ránézésre a felhúzott orr részből, és a drasztikusan leszűkített hátsó részből tudja megállapítani. Az emelt orr segít abban, hogy miközben „szörfözünk” a hátulról érkező hullámokon a deszka orra ne álljon bele az előttünk lévő hullámba, hanem szépen vezesse fel rá a deszka testét. A farrész kisebb ellenállása gyorsítja a siklást és nem akadályoz a gyorsabb irányváltás során. A 12.6-os deszkával ez nem egy nehéz feladat, de vigyázat sokkal agilisebb a hullámokon mint amit a 30-as szélessége ígér! A ki nem hiszi, álljon hátra és próbálja megpörgetni a deszkát. Ezzel együtt tényleg a hátszél és a hullám az igazi terepe. Persze haladós méreteihez mérten síkon is, pláne egy méreteiben hasonló isup-hoz mérten.
Ha sikerül elkapni vele egy hullámot nagyon könnyedén lehet irányítani a következő felé, hogy a siklás folyamatos legyen.

Itt már megint magyarázok valakinek valamit, talán megint a Gyula volt az áldozat. Ellenben a képen jól látszik, hogy az orrész magasabb és, hogy a fogantyú egyáltalán nem zavaró, ha az embernek battyogni támad kedve hullámlovaglás közben. forrás: supmagazin.hu


A dizájnja és a formája időtálló szerintem. Már írtam erről máshol is, de nekem nagyon bejön a Sic letisztult formavilága, az egyedi fogantyú kialakítása és a deckpad minősége. Szerintem nagyon komfortos darabokat dobnak piacra szép íves nózival.:)

Itt sem a kalapomon kell mosolyogni ami egyébként egy remek darab, hanem azt érdemes megnézni, hogy a deszka összehúzott far része gyorsan kerül víz alá. Ügyességet igényel a visszaállásnál a deckfelületen felgyűlt vízzel való egyensúlyozás! forrás: supmagazin.hu
Gyorsan könnyen irányítható tempósabb haladás mellett is! Hiába amit az ember veszít a réven azt megnyeri a vámon:) Jelen esetben a sebesség ára a gyors és könnyű irányíthatóság! Azért érzésre lehet ezzel 7 percesnél gyorsabb ezreket gangolni:)

Hamár erre jártunk egy kicsit belekóstoltunk a két méretben is bérelhető Sic Taokba is.
A tao első ránézésre egy nagy lapos szörfdeszka evezhető kialakítással.
Másodikra…is!:) Tatán nem volt elég idő és nyugi, hogy a saját kategóriájában foglalkozhassak vele. Mivel Gyula a kezünkbe nyomta ezt is és felajánlotta, hogy 2 szeméből hárommal a gyerekeinkre figyel, így el tudtunk menni Dórival egy kis szeles evezésre.:) A nagyobbik Tao ha a sebesség megszállottja vagy nem a te deszkád! Széles, stabil merev deszka és minden másról szól rajta mint a teljesítményről. Szép ívelt orrával és a vízhez közeli deckpaddal partner a nyugodt kikapcsolódáshoz.

Ez a „rááll és értelmez” pillanata.:)
Szinte alig lehet kiemelni a nagyobbik testvért. Azért nem lehetetlen:)

Nagyon stabil, sok mindent lehet rajta pancsi nélkül gyakorolni…

A „wördpísz” élmény folyamatos. Egészen addig amíg az ember bele nem fordul vele a hátszélbe! Merthogy ez szörfdeszka is minden előnyével együtt! Azonnal készségesen felül akár a legkisebb hullámokra is, és stabilan lehet rajta gyakorolni. Bár szeles napunk volt itt kezdtem igazán sajnálni, hogy nem hullámos napunk van! Egy down wind deszkán érezni és érteni kell, hogyan váltunk hullámot. Ezen a Tao-n pedig meg lehet érteni és tanulni. A deszkán állva szinte a törzsemmel tudtam jobbra-balra irányítani anélkül, hogy az egyensúlyozással lenne gondom.

Ennek a kisebbik 10-es változata csal 185 literes. Aki ismer tudja, hogy nagyon szeretek kis méretű deszkákkal játszani! Szerintem sokat tud segíteni az egyensúlyérzék javításában és a kis térfogata miatt gyorsan merülő farrésze ideális a fordulás gyakorlásához a hangyányit képzettebbeknek. Persze,hogy a gyerekek kedvence volt kis mérete miatt.

Fordulás és játék azonnal:)
Csenge beljebb ment sajnos, így a kép nem lett éles, de jól látszik, hogy egy 10 éves gyerek is könnyedén kiemeli és irányítja a kis Tao-t.
Persze, hogy nem akartam kimaradni ebből én sem:)

A kölcsönzőben akadt még egy itthon kevésbé elterjedt merev deszkás konstrukció. Ez a Bic polietilén deszkája volt. Alapvetően a héjazat számomra a szénszál és vagy az üvegszál. Ez azért van, mert szeretem ha a sporteszköz a lehető legkönnyebb. A könnyűség hátránya a sérülékenység! Ezt a polietilén kompenzálja! Haldós merev, mégis olyan mint egy kis tank, és még olcsóbb is!:) Valahogy elkerüli az isup-ról váltók figyelmét ez a „köztes” megoldás! Menettulajdonságaiban teljes értékű hardboard! A lenti képen egy ilyet nyüstölök!

Franciaországban formabajnokságot rendeznek ezekkel a deszkákkal! Egyenlő körülmények trükkös megoldásokkal nyílt vízen!

Aki idáig eljutott annak biztosan nem meglepetés, hogy ajánlani szeretném a helyet is és a deszkákat is. Óránként 2200 forintért bérelni egy merev testű deszkát a Velencei tavon szerintem bőven belefér. A kint lévő deszkatípusok azért lettek kiválasztva, mert ezen tényleg bárki megáll. Amíg ott voltunk többen jöttek „0” kilométeresként kipróbálni a sportot. Gyula mindenkinek segített, a hogyanokkal és mikéntekkel!:) Ráadásul merev deszkás „élményekkel ” szálltak partra.
Ajánlom azoknak is akik kíváncsiságból, vagy a merevre váltás miatt szeretnének tapasztalatokat gyűjteni! Teheti ezt mindenki, úgy hogy a család közben strandolhat.:)