SIC Atlantis teszt

A SIC All water deszkája, azaz RS hullámokra tervezve

Bevezető:

Végre megérkezett a déli szél és ezzel együtt a hullámok is. Már egy hónapja nyüstöljük egymást egy 22-es Atlantis-szal, és nagyon vártam egy kicsit lötyögősebb vizet. Ez meg is érkezett egy őszi napon:) Így jöhetett egy teszt poszt:)

Az Atlantis a márka legfiatalabb versenydeszkája, első ránézésre nagyon hasonlít a síkvizi brand társára, mégis nagyon sok az eltérés közöttük. Választható szélesség a 22-esen kívül a 24-es és a 26-os is. A 22-es a gyári értékek szerint 85 kilóig szolgálja ki maximálisan a sportolót ami fedi a valóságot. Ha egy síkvizi deszkára érvényes az, hogy nem mindegy hol állsz akkor ez egy all water deszkára kétszeresen igaz.

Promo kép a gyártótól, az Atlantis világa.

Stabilitás, merevség:

A mélyített fedélzet nagyobb stabilitást ad, mivel lejjebb kerül a súlypontunk. A vízlevezetést a fogantyú alatt oldották meg, így ha az ember rááll a deszkára és lenéz tökéletesen látszik mennyire közel áll a víz felszínhez.
A deszka evezés közben stabil, de ez nem jelenti azt, hogy hirtelen olyan lett mint egy 26-os túra deszka. Ha már mindenképpen hasonlítani kéne egy mérethez a 23,5 lenne az, de mint tudjuk már, ez nagyon-nagyon sok mindentől függ.

Mindenhol csúszásmentes! A fogantyú sem áll ki, soha sincs útban.


A stabilitást igazán egy „hátraállós” bójaforduló teszi próbára, mivel nem elég, hogy hátramenetben fel kell másznunk az evezés szintjétől egy picit, még a „gyémánt” alakban (nekem inkább trapéz) összehúzott farrész is ad plusz stabilitási feladatot. De erről majd a fordulásnál.

Egy lap a prospektusból. A 26-os már tisztességes térfogattal rendelkezik.


Az Atlantis a magasabb oldalfalnak köszönhetően kellően merev. Természetesen ez is 3K karbonnal és több réteggel rendelkező héjazatot kapott.

10/9

Menettulajdonságok: Siklás, fordulás, irányíthatóság:

Az aljában lévő nagyobb ív miatt nem vágja a vizet úgy mint egy síkvizi deszka, inkább felfut rá mint egy szörf deszka. Ez jellemző az all water deszkákra. Visszatérve az ívhez, a fara is jobban kiemelkedik ezzel meglepően jó lett a kilépőél. Nagyon nagy mértékben csökkent a deszka mögötti farhullámom, ez szép egyenletes futást eredményez. Az alján lévő két él segít egyenesben tartani a deszkát. Síkon talán kicsit lassabb, de nézve a VB-n a deszkákat egy-egy rajtnál itt egyik deszka orra sem érte a vizet, szóval inkább úgy fogalmaznék, hogy egyedül, sík vízen, iramevezésnél picit lassabb, minden más esetben szerintem nem. Sajnos nem tudom ezt most másodpercekre váltani, de ha nyáron tudok csinálni összehasonlító tesztet beleírom a cikkbe. Minden esetre a GPS szerint nincs gond. 😀
A gyors fordulás a deszka leglabilisabb pontja. A vékony farrész miatt olyan gyorsan tud elsüllyedni, (az én súlyom alatt biztosan), hogy oda kell figyelni a deszkán maradás érdekében.:) Ennek pozitív oldala a gyors fordulás, de ezt érdemes sokat gyakorolni.

A képhez tartozó alt jellemző üres; atlantis-left-1024x484.jpg a fájlnév
Ez sem az RSD-n készült kép 🙂


És végre eljött a déli szél! 🙂 Nagyon vártam a fél-egy méteres hullámokat, mert ide ígérik jónak a formát. És ez nem a véletlen! Nem rángat, nem akad meg csak megy! Fel-le, jobbra balra erőlködés nélkül. Nyilván ez sem megy magától.:) A hullámról mint a legtöbb nyílt vízi deszka szépen legördül. Így október vége felé nem akartam túlzásba vinni „cowboy feelinget”, de az már biztos, hogy ott akarok lenni 22-ben egy downwind-es versenyen! Biztosan találkozom párotokkal a jövő évi versenyeken, és biztosan oda is adom egy hullámos körre (egy próbára), mert szívesen vagyok néha jó fej is, de legfőképpen azért mert olyan könnyed és segítőkészre sikerült, hogy érdemes kipróbálni.:)

10/10

Komfort:

A SIC teljes fedélzetét lefedő csúszásmentes réteg itt sem hiányzik A láb kitámasztását segítő támasz erős és kellően magas. A csomagrögzítés nekem minden edzésen jó szolgálatot tesz. Kulacs, óra, levett ruházat rögzítésére hibátlan. Nagyon bosszantó tud lenni, ha valami úszkál vagy csúszkál a lábad alatt.

Csak, hogy ne kelljen táskába pakolni. A csomagrögzítő előnyös a mindennapokban.


A középen elhelyezett süllyesztett fogantyú az egyik kedvencem. Nincs útban, és kényelmesen lehet jönni-menni a deszkával. A két első fogantyú beach versenyekhez lett kialakítva, bármelyik oldalon könnyű kivenni vele a deszkát, és húzni a homokon. Na ilyet én még véletlen sem szeretnék csinálni vele, a deszka fényezése miatt. Ha valakinek ez a fétise javaslom hozzá a védőfólia használatát, de az sem csodaszer.
A felesleges víz elvezetése a fogantyú alá került ami ötletes megoldás. Gyorsan teszi a dolgát, de egy igazán orr kiemelős fordulás során adni kell neki 2 másodpercet, hogy rendezze a sorait.
Ami nekem nagyon hiányzik az a beach starthoz való oldalsó fogantyúk. Nem mondom, hogy nem lehet a középsővel is gyorsan elindulni, de nagyon sok gyakorlást igényel a biztos végrehajtás.

Technológia:

A gyártó megadja a teljes rétegrendet amit az alábbi ábra mutat. A deszka EPS maggal rendelkezik amit 1 réteg üvegszál és 2 réteg karbonszövet takar. Azért érdemes nem odaverni deszkát, a szikla, kő, stég nem barátja a SUP-osnak! 😀

10/9

Minőség összeszerelés

A deszka gyártási hibáktól és fényezési hibáktól mentes volt és az elmúlt fél év alatt semmi nem engedett el, vagy morzsolódott le róla. A fényezése szép és aprólékos. A deckpadon vagy az éleken rojtok vagy illesztési hibák nem voltak. A deszka jól és szépen van elkészítve.

Letisztult forma, itt látszik, hogy a 22 elég karcsú.

10/10

Kiegészítők

A deszkához kapott karbon fin jó minőségű merev és szép kialakítású. A deszkához boardbag nem jár, azt külön kell megvásárolni.

10/9

FIN SUP WEEDLESS 8.3"

Ár-érték arány:

A deszka nemzetközi lista ára 3.300 és 3500 euro körül mozog. Ide árazzák be az új deszkákat álltalában az első években. Ez jelenleg idehaza is ennyi, de van egy olyan nem megalapozatlan sejtésem, hogy Gyulával a bicsurf.hu-nál érdemes lesz meginni egy kávét tavasszal annak akit a típus érdekel.

Magyarországon a bicsurf.hu forgalmazza a SIC deszkákat:

https://bicsurf.hu/Atlantis-race-SUP-board

10/7

Dizájn:

Nekem az RS piros világa a kedvencem a márkánál. Az Atlantis teljesen ugyan azt a mintázatot viszi csak „tenger” kékben. A kis dundi orr kialakítása szép és szerethető.:)

Dundi nózi:)

Összegzés:

Számomra ez az all water deszka új perspektívát ad az RS-hez képest. Nem jobb vagy rosszabb hanem más, és hullámban nagyon más. A jó kezelhetősége és a 22-es méretéhez képest jó stabilitása kiváló alapot nyújt egy jó evezéshez. A sebességéről igazán hitelesen versenyek után fogok tudni érdemben írni. A nagyobb méret lehetőséget ad a nagyobb súlyú ridereknek is a márka felfedezéséhez. Egy tesztet mindenképpen megér, javaslom hozzá a jó szeles időt.:)

A supmagazin.hu tesztjén kapott értékelés:

60/55

good job emoji - Google Search | Emoji images, Emoji, Smiley emoji

A képek a sicmaui.com és a supmagazin.hu tulajdonát képezik. Köszönjük a borítóképet a Merkapt-Mekler László SE-nek. modell: Molnár Andrea