Lupa Sup Event

Szombaton rendezte meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Lupa Sup Event versenyt a Lupa tavon. Íme egy beszámoló „belülről”….

Maga a rendezvény nem csak egy népszerűsítő verseny volt, hanem egyben Magyar Bajnokság is, ezért a nevezés is 2 „fronton” zajlott. Aki nem volt leigazolt versenyző valamelyik kajak-kenu egyesületben, az arparace-en tudott nevezni az eseményre (3 kilométeres és a sup dragon versenyre). A sprint számot idén csak az igazolt versenyzőknek rendezték meg.

Én személy szerint először voltam a Lupán ,ezért átestünk némi logisztikai hercehurcán a parkolással és a Dürer öbölbe jutással kapcsolatban, de ez gyorsan rendeződött.
Maga a hely szerintem kellő infrastruktúrával van ellátva. Jó érzés volt, hogy nem egy mezőre mentünk ahol felállítottak pár sátrat és had szóljon.
Reggel 8-kor már álltak a szponzor sátrak, a befutó Red Bull kapu, készülődtek a profi versenybírók és az MKKSZ stábja. A bérelhető deszkák elkezdtek hegyekben állni a parton….
A Red Bull-on kívüli deszka forgalmazók is elfoglalták helyüket. Az Aqualing, a Gladiator és a HF. márkákkal, a Support, a Starboard, Skiffo és Astron deszákkal ….Tiszteletét tette még a Kajak.hu is valamint szinte egy teljes hadiflottával a Makaio.
Ha valaki csak tesztelni és nézelődni jött ki, biztosan talált a szája-izének megfelelőt.

Készülődés az ifi 200-ra. Háttérben a deszka hegyek:) fotó : Takács Zsolt-Lane5

A verseny

A 200-as futamok itthon újdonságnak számító, partról befutós, fordulós rendszerben történő lebonyolítása látványos volt. Itt nem elég gyorsan evezni a jó eredményhez! Már maga a befutás és deszkára ugrás is egy külön mutatvány, nem is beszélve a fordulásról. Tartogatott érdekes pillanatokat és izgalmas fordulatokat bőven! Remélem jövőre, elérhető lesz ez a versenyszám a nem leigazolt versenyzők részére is! Higgyétek el életre szóló profilképeket lehet szerezni egy ilyen futamon.:)

Férfiak egyik rajtja! Porzik a víz rendesen:) fotó : Takács Zsolt-Lane5
Női 200! Volt dráma és izgalom:) fotó : Takács Zsolt-Lane5

A sprint számok után, 11 órakor rajtolt a 3000 méteres tókerülő verseny és a körbeevezés. 11-kor már rendesen befújt a lapos balos szél, ami hajlamos volt a suposokat erőteljesen jobbra terelni.
A vízről indultunk neki, mivel több mint 100-an(!) startoltunk el, praktikus és biztonságos volt. A rajt az öböl végénél volt, ami után a part mentén elhelyezett bóják megkerülésével lehetett eljutni a célig.
A rajthoz odaállni ennyien, számomra lenyűgöző volt! Sajnos olyan fotót ami ezt igazán visszaadná nem találtam, de az MKKSZ készített, drónról is, aminek a felvételein már látszódik, hogy itt nem sok ember volt hanem egy tömeg!:)

(Személyes beszámoló, ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy leírja saját élményeit kérem ne tartsa magában:) felrakjuk)

A rajtolók egy része, szépen fegyelmezetten:) fotó : Takács Zsolt-Lane5

A rajthoz, a valaha maratonon indulók már biztosan hozzászoktak, ezért nem okozott meglepetést a hirtelen vezényszó és a tény, hogy aki csak tudott sovány malac vágtában igyekezett elérni az első fordulót!
A rajt után sokan érezhették úgy, hogy a szél az csak egy kis technikai feladat a kapott dobott vízhez képest! A pálya olyanná vált, mint ha valaki szándékos gonoszságból a tó két szélénél fogva lötyögtetné azt!:)
Nos ez tényleg ilyen, mosolyt tud csalni az ember arcára a sok meglepetés hullám…
Vagy csak mosolynak látszott(?), mindenesetre a mezőny megkezdte a távot és szépen elcsendesedve falta a métereket. ..
Én személy szerint menekülőre fogtam a dolgot, mert a 24-es Bass deszka meg tud lepni egy nem várt oldalvíznél.
A balos szél azért éreztette hatását. Jobb oldalon alakult a vállam elmacskásodása és folyamatosan figyelnem kellett, hogy egyenesen haladjak a bója felé. Gondolom ezt átélte mindenki.
Sokáig nem kellett ezzel bíbelődnöm mert Kövér Marci úgy 5-600 méter után úgy döntött, hogy átveszi a tempót, én pedig gyorsan bebújtam a farvizére.
Az első bója fordulásánál nagyon nem akartam lemaradni, ezért előrébb tuszkoltam a deszkámat és próbáltam beszúrni az orrát a vezető deszka mellé rövid íven! Hát ez nem jött össze……… sőt! Szépen beraktam a Marci lába közé a deszkát úgy fél méter hosszúságban.
Az arcára volt írva mi lesz ezután:):)
Robbantott egy olyat, hogy tudtam most jön a dobott vizes szakasz.:) Így is lett! Sorsomba lassan beletörődve, próbáltam minimalizálni a veszteségeimet, mert ahhoz, hogy felmenjek az első vízre nem voltam elég gyors, de ahhoz, hogy tartani tudjam és csak lassanként csússzak hátrébb a vízen, igen.
Hirtelen elkezdett érdekelni, hogy a mögöttem huszárosan haladók, élükön Nagy Szabolccsal hogy-s mint vannak:)
Mivel mi pár száz méterenként irányt változtattunk a szél iránya is folyamatosan változott. Unatkozni nagyon ideje senkinek nem volt. Már teljesen megbékéltem szinte mindennel, szinte minden szinten amikor elkezdtem szememmel az utolsó bóját keresni. Hogy minek amikor mentek előttem azt nem nagyon értem most sem, mindenesetre a következő pillanatban a Lupa-tó hűsítő vize segített emlékeztetni arra, hogy egy versenynek mindig a célban van vége.
Szóval kiugrottam amilyen gyorsan csak tudtam és ismét nem jól eső iramot erőltettem magamra. Szinte hallottam ahogy a Szabi utolér és kikuncog:)
Ezt sikerült elkerülnöm a célegyenesben, de megjártam érte a hadak útját!:)

Kövér Marci ismét legyőzhetetlennek bizonyult! Háttérben a versenybírók és a mentőmotoros! Biztosításból jeles! A motoroson kívűl surfskivel is kísérték a mezőnyt! fotó : Takács Zsolt-Lane5
Folyamatos befutó fél órán át…fotó : Takács Zsolt-Lane5
Egy klasszikus Mistral a célban. fotó : Takács Zsolt-Lane5
Mosoly a 3000 méter végén…kézben a Race 12.6 Makaio fotó : Takács Zsolt-Lane5

A nap végére maradt a Sup Dragon verseny…

Mindenki bekapcsolta az ablakmosó funkciót:) fotó : Takács Zsolt-Lane5

Az eseménybe azért is került be a négyes, hogy minél többen ki tudják próbálni. Hatalmas buli és azt gondolom, hogy akik rajthoz álltak- körülbelül 10 egység- igazán jól érezte magát. Ez a 200 méter igazán kihívásokkal volt teli. A rajtban, a hirtelen merülő part adott némi kihívást az elsők számára, míg hátul nem győzte tolni az utolsó a deszkát, hogy ne maradjanak a parton.:) Majd jött a forduló, ami az instrukcióktól volt hangos, és a befutó. Itt volt egy egység ahol az első némileg rosszul mérte fel a vízmélységet így a deszka második embere vette át a befutó szerepét, mivel ő elmerült….:)

A rajt küzdelme! A: hogy is volt ez tulajdonképpen ? pillanatképe:) fotó : Takács Zsolt-Lane5
Supos kajakosok! Összhangból hibátlan!:) fotó : Takács Zsolt-Lane5
Dinamika és erő! fotó : Takács Zsolt-Lane5
küzdés az utlsó méterekért is!:) fotó : Takács Zsolt-Lane5

Összegzés

Mint minden rendezvényen biztosan ezen is lehet még csiszolni, mégis le a kalappal az MKKSZ előtt, amiért egy nemzetközi szinten is színvonalas rendezvényt rakott össze úgy, hogy szép lassan évről évre építkezve lett eddig is jobb és jobb.
A futamok között és után számos deszkát ki lehetett próbálni, tényleg tömve volt a part! A legnevesebb merev deszkától (Starboard, Mistral, JP….) a hobbi isup-ig. A dragon Red deszka folyamatos igénybevételnek volt kitéve amit jó volt látni:)
Biztos észrevettétek többen, hogy olimpiai és világbajnok sportolókkal indultatok egy mezőnyben, ami szerintem mindig óriási élmény! Ezúton is köszönöm nekik, hogy emelték ezzel a rendezvény színvonalát mint ahogy mindannyian akik kijöttetek!
Köszönjük a Red Bullnak és az MKKSZ-nek a befutócsomagot és az érmeket! A kiállítóknak, hogy megjelentek és biztosítottak felszerelést! A Lupa Beach-nek a helyszínt azt, hogy „teret” adtak nekünk:)Külön köszönet a Lane5 -tól Takács Zsoltnak a fényképekért!

Bivaly! SUP! Rock &Roll! fotó : Takács Zsolt-Lane5

Találkozzunk a Balaton átevezésen is!

Addig is a hátszél legyen veletek!:)