II. ICF SUP világbajnokság Balatonfüred

A Világbajnokság eredményei

A hazai rendezésű világbajnokságon több mint 500 versenyző vett részt 50 ország színeit képviselve. A versenyen a nemzetközi mezőny elit versenyzői döntő többségben választották a magas presztízsű versenyt. Az induló mezőny méretét jellemzi, hogy 13 előfutamot rendeztek technikai és sprint számokban. Csak a korosztályos számokban néhol akkora volt az indulók létszáma mint egy-egy nagyobb európai verseny összlétszáma.
Ha azt írnám, hogy ez öldöklő csatát hozott a vízen az nem lenne teljesen valós, hiszen a parton az ízig-vérig SUP-os családi hangulat uralkodott. Ettől még vízen a sportszerűséget szem előtt tartva óriási küzdelmeket láthattunk.
Az időjárás kegyes volt a rendezőkhöz és a versenyzőkhöz, leszámítva a szelet és a hullámokat ami szó szerint futamról futamra változott.

A Világbajnokság futamai szeptember 9.-én kezdődtek az open kategória technikai számaival. A küzdelmek az elő-,közép-futamokban zajlottak és ahol a létszám megkövetelte elődöntő és a helyosztókért A-B-C döntőkben csatázhattak a végleges helyezésekért.

Open
Vörös Zsófia és Kövér Marci 1 míg Hasulyo Brúnó, Hasulyó Dani, Márton Károly, Horváth Noémi és Kovács Sára az elődöntőig jutott. A két Hasulyo testvér sajnos nem tudott odaállni az elődöntő rajthoz rajtuk kívül álló okok miatt. Noémi és Sára a C döntőben 2. illetve 6. helyen ért célba.
A nőknél Fyona Wylde nyert aranyérmet Esperanza Barreras és April Zieg előtt. A férfiak futamában Noic Garioud le tudta győzni Connor Baxtert a táv második felében. Itzel Delgádo lett a harmadik Peru színeit képviselve.

50+
Oláh Mariann szintén a középfutamokig verekedte el magát, sajnos az A döntőbe nem sikerült bejutnia és itt nem rendeztek helyosztó futamokat. A férfiaknál C döntőig jutott Tóth Endre(7.), Sági Gábor(3.) Kolb Tamás (4.) és Szerdahelyi Gábor(2.). Zárójelben a helyosztón elért eredményeik.

40+
Rasztotzky Eszter ezüstérmet nyert. A férfiaknál C döntőt Nagy Szabolcs nyerte ugyan ebben a futamban Szabó Gábor 3. lett. Hubik Attila a B döntőben lett 8. Zöllner Viktor pedig az A döntőben 7.

Juniorok
Matyovszki Patrik a C döntő 8. helyén futott be.Blaskó Dominik és Csanki Imre a B döntő 5. illetve a 2. helyén végzett, míg Pesti János az A döntőben lett 8. A lányoknál Biros Borókának idén nem sikerült eljutnia a döntő futamig ahol Slekta Réka 4. lett óriási csatában maradt le a dobogóról.

A hosszú távú versenyen open kategóriában férfiaknál 3. Hasulyo Dani és 4. Hasulyo Brúnó a mezőnytől 3 társával elszakadva végig harcban volt a győzelemért. A futamot végül Titouan Puyo nyerte honfitársa Noic Garioud előtt. A 20. helyen ért célba Kövér Márton.
A nőknél Fyona Wylde diadalmaskodott Esperanza Barreras és Elena Prokhorova előtt. A mezőny első felében végzett Horváth Noémi(14) Vörös Zsófia(15) és Kovács Sára (20).

a 40+
Tubel Blanka a 10. míg Szabó Gábor a 18. lett.

50+
Oláh Mariann 10. Hegedűs Dóra a 13. helyen ért célba, a férfiaknál Dóri Balázs lett 17.

juniorok
A lányoknál Slekta Réka fért be a top 10-be 6.-ként a fiúknál Blaskó Dominik érte el a legjobb magyar eredményt 13. helyével Pesti János előtt aki 17. lett.


A sprint számok eredményei:

Open
Noic Garioud itt is elcsípte Connor Baxtert a dobogó harmadik fokára Claudio Nika állhatott.

A nőknél a hétvégén jól szereplő Elena Prokhorova győzött honfitársa Natalia Novitzkaya előtt. A bronz ismételten April Zieg nyakába került. Kovács Sára ebben a döntőben 7. lett míg Horváth Noémi és Vörös Zsófi a C döntőben szerepelt előbbi 2. utóbbi 7. lett. Az elődöntőig jutott Márton Károly és Hasulyo Brúnó. A C döntőben Kövér Marci 4. lett.

40+
A hölgyeknél Rasztotzky Eszter ebben a számban is ezüstöt vihetett haza.Zöllner Viktor 3 ezred! másodperccel elmaradva a második helytől lett negyedik míg Nagy Szabolcs 6. Merényi Ádám pedig 7. helyen ért célba.Hubik Attila és Pető Zsolt a B döntőben lett 7. és 8.

50+

Férfiaknál Sági Gábor jutott el a B döntőig ahol 5. lett. A nőknél Hegedűs Dóra a középfutamig jutott, a döntőbe nem sikerült beverekednie magát.

juniorok
Slekta Réka ezüst érmet érő sprinttel lepte meg a közönséget. A fiúknál a leggyorsabb magyar a B döntőben részt vevő Monoki Milán lett 8. helyével a C döntős Pesti János(3.) és Blaskó Dominik(4.) előtt.

Az Isup felnőtt futamaiban a nőknél Horváth Noémi bronzérmet érő teljesítményt tett le a vízre öt csak a kanadai Emilie Fournel és Olivia Piana tudta megelőzni. A legjobb 10 közé 7. helyen Vörös Zsófi, 8. helyen Kovács Sára és a 10. helyen Viktor Luca fért be.
A férfiaknál is örülhettünk éremnek. Andrey Kraitor mögött Kövér Marci érkezett meg, így övé lett az ezüstérem az osztrák Cristian Taucher előtt. A legjobb 10 közé fért még a 9. helyen Fodor Szabolcs valamint 10.-ként Boros Adrián.

A férfiak csapatversenyében hosszútávon aranyérmes lett a Hasulyo Brúnó, Hasulyo Dani, Kövér Márton, Márton Károly összetételű magyar csapat. A technikai csapatversenyben Hasulyo Brúnó, Hasulyo Dani, Kövér Márton alkotta magyar trió az Egyesült Államok mögött nyert ezüstérmet. A nőknél a technikai csapatversenyben 3. helyen végzett a Vörös Zsófia, Kovács Sára, Horvát Noémi nevével fémjelzett hármas. Ugyanebben az összetételben hosszútávon 2. helyen végeztek a lányok.

Forrás: Figura foto

A nemzetek közötti pontversenyben Magyarország végzett az élen Görögország az Amerikai Egyesült Államok előtt.

Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönjük a szurkolást!

A képek a Planat Canoe és az MKKSZ tulajdonát képezik. Letöltésük a szervezetek Facebook oldaláról történt.