Hogyan vásároljunk SUP deszkát

időről időre felmerül a kérdés, hogy mik azok a kritériumok amik alapján érdemes elindulni SUP deszka vásárlás esetén….

Ha már rákattintottatok a cikkre és ezt olvassátok elmondom, hogy milyen márkát ne vegyél semmiképpen és mi az amiben soha nem fogsz csalódni!
Persze ez csak vicc, ilyet nem fogok tenni! 😀 Viszont szívesen leírom mik azok az eldöntendő kérdések amiknél érdemes megállni vásárlás előtt.

Az első a funkció!

Mire szeretnénk használni a deszkánkat? Akik éppen most csöppenek csak bele ebbe a remek sportba azoknak ez bagatellnek tűnhet pedig nem is az. A versenyzéstől egészen odáig, hogy kell egy nagy úszó játék a családnak az évi egyszeri nyaraláshoz nagyon széles a skála. Természetesen egy Csepel Tacskó bringával is meg lehet mászni a Kékestetőre vezető emelkedőt ami után a sípályán lazán le lehet ereszkedni, viszont az élmény nem ugyan az, mintha ezt egy erre szánt eszközzel csináljuk.
Az ördög az első deszkavásárlók körében a stabilitás és az ár részleteiben rejlik.

Na ő sokra nem menne egy merev deszkával:) forrás boravecsup.com

Elsőre a kezdeti sikerélmények miatt mindenki szeretne egy jó stabil mondjuk 30-34-es deszkát ami ha hosszú is, akkor akár a gyerekeket is lehet rajta fuvarozni. Ilyenkor felsejlik egy homályos kép amikor valaki jó nagy cuccal egy távoli ország mesés helyén túrázik egy ehhez hasonlóval, és máris azonosulni szeretnénk vele. Mindez -ha lehet- azért legyen a felénél egy kicsit olcsóbb beragadt készletű szép deszka, mert mi van ha mégsem tetszik és nem is evezünk annyit vele. Akkor már ne álljon benne egy zsák pénz…:)
A valóság általában az, hogy aki rákap az ízére az első években 5-15 kilométer közötti evezéseken, túrákon vesz részt ahol azért nincs egyedül, és esze ágában sincs cipelni a gázrezsót meg anyáék megmaradt acélcsöves sátrát. Nem olyan nagy baj ha halad is, pláne szélben aminél nem árt ha kissé karcsúbb a sporteszköz, vagy méretben megfelelő.

Milyen gyakran szeretnénk evezni vele?

Értelem szerűen a masszívabb deszkák jobban viselik a rendszeresebb használatot, én itt látom a nagyobb ár , jobb minőség összefüggést még akkor is ha nem minden drágább deszka jobb.
A hetente többszöri ki-be csomagolásnál óhatatlanul sérülni fog a felszerelésed, legyen szó merev vagy felfújhatós deszkáról. Ha rutinos vagy -és heti többször evezel ugyan azon a vízen- keresel egy helyet ahol „bértárolni” lehet. A kajak-kenu egyesületek jó lehetőségeket rejtenek.


Merev vagy felfújhatós?

Magyarországon jelenleg az Isup a sláger ami érthető a kedvező ára, könnyű szállíthatósága, tárolása miatt. Ezzel szemben egy merev deszka drágább (nem mind, de általában), fel kell rakni a tetőcsomagtartóra és az sem baj, ha tudjuk hol tárolni. Viszont evezés élményben egyszerűen többet nyújt és fújkálni sem kell. Ha valakinek nincs rá igénye vagy egyik másik kritériumnál elakad a dolog az sem baj. Ezek olyan döntések ahol mérlegelünk dolgokat és attól függően, hogy mi mennyit nyom a latba, hozzuk meg a magunkét.
A deszkák sérülékenységéről és élettartalmáról azért annyit elmondanék, hogy azért egy merev deszka ugyan könnyeben sérül egy kis ütközésnél, de javítható, ha viszont egy isupon keletkezik egy 3 centis hasadás az nagy eséllyel már csak kerti tó fóliának lesz jó…. én igazán döglött menthetetlen merev deszkát még nem láttam, de nyilván egy ilyet is bőven le lehet amortizálni. Azért a tendencia az, hogy aki egyszer vált merevre utána nem nagyon vált vissza isup-ra.

Szabi szereti a Starboard-ját:) Azért mosolyog:)

Méret!

A minél hosszabb annál jobb! Nem feltétlen állja meg a helyét. Az tény, hogy egy hosszabb deszkával könnyebb egyenesen menni, és nagyobb súlyt bír el egyazon széles kisebb társainál, de ez csak akkor igaz, ha annak a deszkának rendesen beleér az orr része is a vízbe. Nem mellesleg elég merev ahhoz, hogy ne nézzünk ki rajta úgy mintha kiflin állnánk. Az sem baj, ha akkorát választunk amekkorát képesek vagyunk irányítani szélben is. Egy 14*32-es isup oldalszélben komoly kihívás elé tud állítani egy 50 kilós nőt például.
Azért a 10 láb alatti deszkák inkább játszósak, mint egyenesen haladósak, de kényelmes kacsanézegetős túrára bőven megfelelő lehet.
Egy szélesebb deszka stabilabb is, de azért van itt összefüggés a hosszával. Mert ugye egy hosszabb deszkának nagyobb a felülete…

Műszaki tartalom!

Az isupoknál mondhatjuk, hogy ugyan már mindkettőben ugyan az a Balatoni levegő van, de azért az nem mindegy, hogy mi veszi körül. Mivel a gyártók fondormányosan észrevették, hogy van ám itt igény a belbecs misztifikálására, egy csomó általuk tökéletesített fantázianévvel árulják sokszor ugyanazt.
Azért vannak különbségek az anyagminőségben, a szálak számában ami összefogja a deszka két laposabb oldalát, a plusz merevítésben, a deckpad minőségében, színtartásban, sérülékenységben, formában.

forrás: mistral.com


Ezekkel jó tisztában lenni, de igazából ha ráállsz és szépen siklik nem „lötyög” a súlyod alatt, akkor azért már nagy baj nem lehet. Azt,hogy mikor enged el az illesztés vagy mennyire fakul ki, vagy kezd el idővel deformálódni úgysem tudod egy próbával eldönteni. Ilyenkor jól jöhet az internet népének véleménye, de azért azt tudnod kell, hogy ha valaki nem elégedett azt jó magyar szokás szerint annak is elmondja akit nem érdekel.
Aki meg igen az meg mély megnyugvással inkább a teáját szürcsölgeti, minthogy írogasson.
Ja és persze ott vannak az önigazolók is, akik ugyan összesen nem eveztek 2 féle deszkán 100 kilométert sem, de mint vén rókák megmondják a tutit.

A merev deszkáknál egyszerűbb a képlet. Aki versenyzésre keres boardot az tudja mit keres, aki pedig touring deszkát vesz az az árból gyorsan rájön mi a plusz a deszkában. Itt ugye a súly-merevség-ár viszonya szépen kirajzolódik. Ettől még van a piacon egy-két kifejezetten rossz vétel, de ezek gyorsan le szoktak csengeni…
Itt a nagy gyártók legyen szó üreges vagy klasszikus polisztirol magos deszkáról már hozzák azt a minőséget amivel sokáig el tudunk evickélni.

All in egy csomagban.

Előre szólok én itt elég elfogult vagyok. Nagyon jó érzés az ha az ember egyszerre megkap mindent egy csomagban ha isup-ot vesz. Nincs macera, színben minden passzol mindennel, befér egy jó nagy táskába mi kell még?
Mondjuk egy minőségi lapát. Nekem legalábbis biztosan. És az az igazság, hogy az alsó szegmensben ilyet nem nagyon adnak, de még a középsőben sem nagyon. Sőt a varázs carbon hívószóra adott lapátok egy része is csak éppen, hogy használhatóbb egy tisztességes üvegszálas lapátnál.
Ha valaki csak evezgetni szeretne, vagy csak annyira elmenni a partól, hogy ne szóljon hozzá senki, akkor ezek is tökéletesek. Viszont ha túrázni megyünk és az evezés élménye a cél akkor sajnos ezek közül több nem valami alkalmas. Pedig a hobbi kategóriában nem magas a léc, az egyik sportáruház 12 ezerért már ad olyan lapátot amivel le lehet hagyni a napozós teknősbékát.:)

Ár!

Az árral kapcsolatban sokszor és sokakkal vitatkoztam már azon, hogy miért fontos a jó műszaki tartalmat megfizetni. Én sem vagyok vak, látom, hogy sok márka a nagy méret és a szép színes dizájnfestés mögött gyakran elváló rétegekkel, sziszegő szelepekkel és gyorsan deformáló testtel árulja a portékáját mindezt olyan áron ahol akár már megbízható terméket is lehet vásárolni. Akkor meg minek? Kínában amúgy is a fele..se!
Az eddig leírtak nem azt jelentik hogy pár tízezer forintért ne lehetne olyan deszkát venni ami pont jó ökörködni a Balcsin egy hétre, hogy aztán szépen felkerüljön a padlásra a következő nyaralásig Pusztán azt, hogy próbáljuk meg belőni, mire is szeretnénk azt a deszkát használni, mert nincs annál utálatosabb ha megvesszük és ahányszor ránézünk az jut eszünkbe, hogy rosszul választottunk, mert egyszerűen nem adja azt az élményt amit a szomszéd zöldebb füvén pihegő deszka. Ami még zöldebb is.:)
Az ár és a számunkra megérő értéket az adja, hogy a fent felsorolt skálákon a tól-ig -on belül hova tesszük a csúszkát. Sosem baj ha valamiért a gyengébb vagy egyszerűbb megoldást választjuk, de ez a döntés szerintem akkor a legjobb ha tudatos. Akkor nincs meglepetés és tisztában vagyunk vele, hogy ha többet szeretnénk akkor cserélni kell.

forrás: supmagazin.hu

Na és akkor most, hogyan vegyünk deszkát?

  1. Próbáljuk meg belőni mire kell! Ha gyorsan túlnövöd az első deszkádat az nem olyan nagy tragédia, az jobb esetben azt jelent, hogy fejlődsz. Hidd el egy 14*23 versenydeszka hiába „atomzsírkirály” ha nem tudod kezelni csak csalódást és bosszúságot okoz majd. Veszel majd később ilyet ha már meg tudsz rajta állni.
  2. Döntsünk a méret és a dizájn vonalán. Méretben jó deszkát vegyünk, az sem baj ha tetszik is.
  3. Nézzünk szét a piacon! Halljuk meg a csendesebb ajánlatokat is, nem biztos, hogy az a tuti amit állandóan az arcodba nyomnak.
  4. Mindig olyan helyen vegyünk sportfelszerelést ahol van garancia is. Az sem egy szörnyűség, ha le van írva, hogy milyen esetekben vállal a forgalmazó garanciát. Higgyétek el nem egy olyan féléves deszkát láttam amit érdemes volt megreklamálni.
  5. Próbálj ki minél több féle deszkát. Merevet is, hogy értsd a különbséget, ugyan ez vonatkozik a lapátokra is.
  6. Ha bizonytalan vagy inkább bérelj egy ideig, vagy kérj kölcsön, menj el tesztnapokra stb.
  7. A jó lapát legalább olyan fontos mint a jó deszka.

Azok közül akik idáig elértek tudom sokan csalódottak mert nem kapták meg a tutit! Aki ilyenre vágyik bátran keresse a webshopok hasonló cikkeit. Ott valahogy mindig van egy pont passzoló deszka:)

A hátszél legyen veletek.:)