Hogyan válasszunk Sup deszkát jógához?

Jógáznál vagy jógázol a vízen? Íme pár hasznos tanács arról, hogy milyen egy optimális deszka ehhez a lélekemelő kikapcsolódáshoz….

sup jóga haladó póz előre kanyarban
forrás: supconnect.com

Már a cikk elején meg kell említenünk valamit, ami megkerülhetetlen a jógával kapcsolatban. Ez pedig a spiritualitás! A jóga a belsőnkről, önmagunkról és a harmóniáról szól.
Az idő, a mindennapi feladatok, és a megfelelés szüksége teljességgel a háttérbe szorul. Sokan élünk olyan ritmusban, hogy szükségét érezzük a meditációnak és az egyensúlynak. A jógához mint mozgásformához nagyszerű „díszlet” a természet.
Persze ennél sokkal több is. Gyakran látok a közösségi oldalakon evezésről hajnali vagy napnyugta környékén készült képeket, amikor a kép készítője nem csak szemlélőként van jelen, hanem a természet részeként is.

forrás: supconnect.com

A sup deszkák megjelenésével sok jógás számára vált elérhetővé a víz közeli jóga lehetősége. A vízen mozgó deszka merőben más élményt nyújt mint egy stabil stég a vízpart szélén.

sup jóga fejlett póz
forrás: supconnect.com számos oldal és videó érhető el a témában a neten.

Na de milyen is egy jó jóga deszka?
Először is legtöbbször felfújható. Itt nem a haladás teljesítménye adja az értéket, hanem a „fedélzet” puhasága és kényelme. Gyakorlott jógások már olyan pózokat is használnak amikor egy-egy megbillenés alkalmával benne van egy kisebb huppanás! merev deszkák ezt annyira nem szeretik, és persze az sem aki elszenvedi.
Ráadásul manapság a hardboardok „fedélzete” nem sík. Sok bennük a kiugró rész, így csökkentik a kényelmesen használható felületet, ami óhatatlanul kompromisszumokra kényszeríti használóját.

Hogyan szuper jóga fordított deszka
A starboard ilyen és ehhez hasonló képekkel segíti a jógapózok elsajátítását! forras:sup.star-board.com

A mobilis kompakt all in csomagos deszkák ideálisak erre a célra. Természetesen stabil deszka szükségeltetik ezért a 33-35 sőt akár a 40-es szélességű deszkák használata a leginkább ajánlott.
Több gyártó készít már kifejezetten jóga számára kialakított deszkákat.

dashama sup jóga fórumon
forrás: supconnect.com

Nem ritkák a szinte téglalap alakú boardok sem. Azért a hagyományos kialakítást többen preferálják, hiszen így evezésre is alkalmasak. Néhány cég felfújható „dokkoló” egységet is forgalmaz a csoportos foglalkozásokhoz.

Aqva Marina forrás: Aliexpress.com

Azok a kiegészítők amik egy túra boardon hasznosak, itt nagy valószínűség szerint inkább útban vannak. A középen elhelyezett stabil fogantyú vagy a csomagleszorító inkább zavaróak. Ellenben szükségünk lehet egy stabil lapáttartóra, horgonyra is. A lapát a jóga megkezdésénél csak útban van, viszont nélkülözhetetlen ha az ember nem egyből a part mellett szeretne jógázni. Egy kis bemelegítés sem jön rosszul.:)
A horgony is fontos része a felszerelésnek. Bosszantó ha az elsodródással kell foglalkozni.

Természetesen bármilyen deszka alkalmas lehet a mozgással egybekötött meditációra…..

felfújható astro jóga
forrás:supconnect.com Starboard ( a fogantyú szélre került, a lapáttartó a logó alatt van…)

A cikk gondolatébresztő céllal született a supconnect.com oldal alapján. Nem tartom kicsit sem etikusnak, hogy egy az egyben leklónozzak egy blogot ezért inkább itt megadom Dashma Gordon elérhetőségét. Akit érdekel a sup jóga itt feltétlen nézzen szét! remek videók és tanácsok találhatóak a témában.
https://www.supconnect.com/blog/dashama-gordon

A béke,nyugalom és a hátszél legyen veletek! 🙂