Gyakori téma a SUP utánpótlás a hazai rendezvényeken. Had mutassam be nektek a Franciaországban élő és versenyző Hugo Babilont…

a totalsup.com április 25.-ei cikke foglalkozik a francia sup utánpótlásával egy interjún keresztül. Apa-fia válaszol. Mindkettejük a sportág szerelmese. A mostani írás az eredeti cikk átirata némi hazai vonatkozású jegyzettel.

Totalsup: Franciaországban nem titok, a SUP egy idősödő generáció sportja és az utánpótlás elmarad. Egy-egy rendezvényen egy kézen megszámolható az utánpótlás korúak létszáma. De mi ennek az oka? Felszerelés, klubok, versenyek hiánya? Mivel lehetne elkötelezni a fiatalokat a sportág mellett?

Hugo: Hugo bemutatkozik és elmondja, hogy 6 évesen kezdett SUP-on evezni szülei mellett, 7 évesen megkapta első isupját ezzel együtt indultak édesapjával Matthieu-vel.

Totalsup: Amikor SUP versenyeken akartál indulni mennyire okozott nehézséget megfelelő méretű felszerelést találni? Min evezel ma?

Hugo: Egyáltalán nem könnyű jó méretű felszerelést találni. Ezek nagyon drágák és kevés a versenyző ahhoz, hogy használtan tudjunk venni. Az Isup-om is speciális méretű volt 10’6×24 és 11×25 volt, de ezek túl szélesek voltak. Most egy SIC Youth 12’6×20 merev deszkát használok. Ez 174 literes fantasztikus könnyen kezelhető deszka az én súlyomnak megfelelő. A síkvizi versenyeken is mint például a Glagla Race gyors, szörfözni is jó. Eddig egy SIC Youth Bolt 65-öt használtam, most váltottam SIC Battle 75-re.

Totalsup: Hugo van edződ aki a klubban felkészít a versenyekre?

Hugo: Nem nincs és nem is lelkesedem ezért, számomra a SUP evezés öröme számít. Jelenleg heti egyszer edzek SUP-on de mivel én vagyok az egyetlen gyerek a Hyéres SUP Klubban a felnőttekkel kell megküzdenem.

Totalsup: Mattieu te a Hyéres SUP Klub elnöke vagy, milyen intézkedésekkel próbáljátok vonzóvá tenni a sportágat a fiatalok részére?

Az egyesület az én kinevezésem előtt is igyekeztek a SUP sportot népszerűsíteni a fiatalok körében részt vettek a szövetségi munkában, de ez nem hozta meg a kellő áttörést, kevés a gyerek. Ezzel szembesültem én is, olyan nagy a fluktuáció, hogy mi úgy döntöttünk abbahagyjuk a célzottan gyerekeknek szánt foglalkoztatást.

Totalsup: Hugo mesélj nekünk a versenyeidről,eredményeidről.

Hugo:  Imádom a versenyek hangulatát, mindig öröm látni a versenyzőket. Számomra a Villefranche Paddle Race volt a legkedvesebb. A trófeámat aláírta Fiona Wylde és Michael Booth is! Szeretem az Alpin Lake Versenyeit is. Én minden számban el szoktam indulni (6 km, gyerek futam, Dragon..) A francia bajnokságban nem találom a helyem, mert nekem nincs korosztályom így a 15 évesekkel kell versenyeznem. Sok versenyen indultam, sok eredményem van de nem tartom számon, amit nem fogok kihagyni az a Leo Paddle Race.

Totalsup: Hugo hogyan képzeled el a SUP Race jövődet?

Hugo: Imádok versenyezni, de kevés a gyerek, ha mégis van belefulladunk a mezőnybe és nem figyelnek ránk. Van, hogy nem kapunk érmet vagy adnak egy XXL-es pólót. Talán több szponzorra lenne szükség, mert ez egy drága sport. Nekem szerencsém van mer a szüleim is SUP rajongók. A korombeli fiatalok hiánya nagy gond, nekünk nem szórakoztató felnőttekkel evezni.  Szeretnék minél több versenyre eljutni, Németországban és Hollandiában több gyerekverseny van. Szívesen részt vennék a SIC Gorge Paddle Challenge-n ott mindig sok a gyerek.

Totalsup: Mattieu szerinted mi hiányzik ahhoz, hogy a fiatalok bekapcsolódjanak a sportágba?

Mattieu: Szerintem leginkább a kimondottan utánpótlás versenyek hiányoznak. Azt gondolom, hogy kis, jó hangulatú gyerekversenyekre van szükség. Ezeken keresztül vezethetjük be őket a sportág írott és íratlan szabályainak ismeretébe.

Idehaza az MKKSZ a sportági egyesületek keretein belül képzeli el a SUP utánpótlás nevelését. Jelenleg kifejezetten gyerekek számára alkalmas deszkák beszerzése van folyamatban. A kajak-kenus versenyrendszerre ráépítve ad teret az utánpótlásnak a szövetség.
Az SRHSE és a Vitalitás SE a legvitézebb a szakágban, amit a tavalyi VB ifi érmei is bizonyítanak. Az ICF utánpótlással kapcsolatossal kapcsolatos szabályai-legalábbis a deszkák méretét tekintve- alakulóban vannak. A már meglévő egyesületekre való építkezés pont a Hugo-val kapcsolatos problémákra ad választ. Amennyiben ezek a tervek megvalósulnak síkvízen nagyon erős utánpótlással rendelkezhetünk pár éven belül.

A cikk a totalsup.com cikke alapján készült, köszönjük a szakoldalnak a cikket. A képek a totalsup.com tulajdonát képezik.

eredeti cikk: