Egy környezettudatos projekt- Fanatic Ray Eco

A természet közelsége és az élővilággal szoros kapcsolat megtanítja a vízen sportolókat a körülöttünk levő élet tiszteletére. Ennek szellemében karolta fel a Fanatic Michael Waltner és Jannek Grocholl ötletét…

Az ökológiai lábnyom fogalma már régóta él a köztudatban. Ennek csökkentését tűzte ki célul Michael Walther (Zero Emissions Project) és Jannek Grocholl (BoardLab). Újrahasznosított vagy környezetbarát anyagokból építkezni nem új keletű dolog. Az ördög itt is a részletekben rejlik. Céljuk nem csupán egy ökológiai SUP deszka megalkotása volt. Hanem az is, hogy ez a deszka könnyű, gyors és tartós legyen. A deszka nem tartalmaz sem polisztirolt sem pedig más mesterséges anyagot (üvegszál, szénszál), sőt még a fa védelmét szolgáló lakkot is lecserélték lenolajra, a festett dizájn feliratokat pedig természetes festékanyaggal készítették el.

Könnyített bordás merevítés.forrás: fanatic.com

A projekt nem csak egy jól csengő marketingfogás része. Mondjuk azért marketingfogásnak sem rossz, már csak azért sem, mert bejárta a SUP világsajtót a kezdeményezés. (szerk.)

Visszatérve a deszkához, a felhasznált fa a Kiri fa. Akinek ez nem sokat mond annak elárulom, hogy a becsületes neve: Paulownia Tomentoa, magyarul Császárfa. Gyorsan növő és könnyű fafajta. Akinek volt már bármilyen fa sporteszközzel dolga az tudja, hogy törődést, évi karbantartást igényel. Ez igaz a lenolaj kezelésre is.

Impozáns kinézet. Itt tényleg minden egyes deszka egyedi. forrás: fanatic.com

A puding próbája azért mégis csak az evés, és ezzel tisztában van a két környezetvédő is. A deszka több, hosszú és szélsőséges túrán vesz részt. Michael Walther a következő hónapokban számos különleges túrán vesz részt ezen a deszkán, hogy megbirkózzon a vele szemben támasztott összes igénnyel.
Azok, akik ismerik az észak németországi „viszonyokat”, tudják, hogy ez egy teljesen hétköznapi felhasználási forma. Például Walther 2018 májusában evezett Grönland partja mentén, 2019-ben megkerülte Schleswig-Holsteint és 2020-ban több mint 1300 km-t tett meg Bázeltől Kielig a Ray Eco-val. Természetesen a tesztek végére részletes beszámolót is ígér.

Deszka a vízen!A lapát még carbon és a ruha sem fügefalevél, de jó az irány! 🙂 forrás: fanatic.com

Mi mást mondhatnánk! A hátszél legyen velük! 🙂