Duna420

Egy klasszikus vízitúrás hét, nemes céllal…

Hányan és hányszor gondoljuk azt, hogy egy kicsit el kellene evezni. Egy kicsit tovább mint a napi rutin. Csak menni amerre a víz és a lapát visz.
Nos ha valakit érdekel ez milyen érzés, bátran kérdezze meg azt a makacs és kitartó 6 SUP-ost, akik végigevezték a Duna magyarországi szakaszát, azt a 420-at.:)

A terv és az útvonal.

Amikor először halottam a célokról bevallom férfiasan én is azt gondoltam, hogy erre a csapat legalább a fele nem lesz képes. Belegondoltam, hogy én hogyan és miként csinálnám és éreztem belül, hogy a harmadik napon már a kimerülés határán kóvályognék. A parton azon gondolkoznék, hogy: Most tényleg Karesz kellett ez neked? Ez meg mire jó?

Az MKKSZ és az Aktív Magyarország is támogatta a jó ügyet. Köszönjük.

Szóval már a rajt puszta tényét és a bátorságot is megsüvegeltem. Nem is beszélve arról a rengeteg szervezésről és erőfeszítésről ami nem csak a túra, de az adománygyűjtés miatt is szükséges volt, de erről majd lentebb…:)

Elindultak. A közösségi médiában és egy pár üzenetváltáson keresztül követtem az eseményeket. Kellett is mert ígértem magam az Óbuda-Lórév szakaszra, mint útitárs. Szerettem volna tudni mi fog rám várni. Aztán eljött a közös etap napja. Dórit a feleségemet megkértem, hogy ismét legyen a logisztikai „generálkivitelezőm”.
Így hajnalban már a kocsiban ültünk fent a SIC Atlantis-szal és irány Óbuda az UTE kajk-kenu telepe. Előbb értem oda mint ők, azt beszéltük meg,hogy itt csatlakozom. Azért, hogy ne keljen az északi ingázók között állni a dugóban. Miközben vártam és az utolsó ellenőrzéseket végeztem a túlélő ellátmányomon, arra gondoltam, ez nem fog jól esni.

Poszt a vízről…


Voltam már Csepel sziget kerülésen és a Nagy-dunai rész nem éppen a kedvencem. Szélesre, lassúra és unalmasra emlékeztem… Majd lesz valahogy, gondoltam. itt én nem picsoghatok a többiek már közel járnak a 200 kilométerhez, nekem itt vastagon csitt van:)

Aztán a Hajógyári sziget déli csücskén felbukkant a 4 egyes és a tandem deszka. (ez egy 35 széles RED tandem ami erősen nem a sebesség megszállotja). Vízre pattantam, Árpi még odaszólt, hogy haladjak mert nem fognak megvárni ha lemaradok :). Elkezdtünk átevezni a fővároson egy átlagos hétköznapi reggelen.
A hidak gyorsan közeledtek. Az adománygyűjtés miatt megállt a csapat egy gyors interjúra a Petőfi rádió számára, aztán ismét irány dél.

A zászlós hajó…cél a végtelen:)

Már az első percekben látszott, hogy az egyetlen aki aggódik a mai nap miatt az én vagyok. A többiekből sugárzott a nyugalom és a bizonyosság.
Az elmúlt napok megpróbáltatásai összekovácsolták őket. Saját nyelvezete, és poénjai voltak a beszélgetéseknek. Mozdulatokból tudták mit csinál a másik, néhol egy-egy ember elevezett de aztán mindenki bevárta a zászlóshajót, a tényleg zászlós tandemet.

Csepel magasságában értettem meg igazán, hogy hogyan is működik ez. Megértettem, hogy én miért gondoltam, hogy talán nem fog.
Én és a hozzám hasonlóak a percek és a másodpercek rabjai. Evezés közben az iram az ami meghatározza az evezés minőségét legtöbbször. Elképzelve azt, hogy nap-nap után a lehető legnagyobb sebességgel haladva próbálnám leevezni az adott 60 kilométeremet ez nagyon, de nagyon nehéznek tűnt.
Ezzel ellentétben a csapat nagyon lazán evezett. Kis költői túlzással 2 erőset nem húztak egymás után. Viszont mindezt folyamatosan 7-8 órán keresztül. Ha át tudsz billenni azon, hogy mikorra érsz oda, és tudomásul veszed, hogy menni kell, akkor átéled a klasszikus hosszútávú vízitúrázás élményét. Ez egyáltalán nem könnyű, csak máshogy nehéz.

Ezt valaki megnyeri! Köszönjük a felajánlást a Thomas Breitling-nak

Egy teljesen új és feltöltő élmény volt számomra. Nem emlékszem rá, hogy akár egyszer is szóba került, hogy mikor érünk oda. Csak mentünk, beszélgettük, ha valaki éhes volt leültünk a deszkára és ettünk, mindannyian megvártuk a lemaradókat és indulás tovább. Levetkőztük az aznapi rohanás kényszerét, és ez elég cool érzés volt.

Így lassan pedig a Duna is megmutatta azt a szépségét ami felett elsiklottam az elmúlt 30 évben. Persze sokat dobott, hogy a vízszint jóval lejjebb volt. A partot kis szigetek és zátonyok szegélyezték amin a vízimadarak kedvükre kotorgathattak a homokban pár jó falat után. Hajóforgalom szinte nem is volt. A két rendőrmotoroson kívül talán egy uszállyal találkoztunk meg egy komppal.
Itt szeretném elmondani, hogy a vízi rendészet nagyon korrekten állt hozzánk. Egyszer veszteglő uszályok és a part között akartam elevezni amikor is teljesen jogosan figyelmezettek, hogy ez nem csak veszélyes hanem tilos is, aztán egy rövid szárazföldi „kitérő” után kértek meg, hogy vegyem vissza a mellényt.

A Duna ezer arcának egyike

Egy ilyen evezésen hosszan és tartalmasan lehet beszélgetni. Közelebb hozott mindenkihez ez a nap. Mikor kiszálltunk a kompnál és Peti, Éva férje, átvitt minket az aznapi szállásukra leültünk még inni egy hideg meggysört, és megbeszélni a napot. Itt már tudtam, hogy én igazán mennék tovább velük,de sajnos várt a munka.

Az evezés még egy nemes célt szolgált. Felhívni a figyelmet a szervátültetettek életére, és adományt gyűjteni a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára. Egy pillanatra belülről látva ezt az egészet megdöbbentem mekkora erőfeszítést kíván ez a munka. Ez nem úgy megy, hogy az ember hangosan kiabál, hogy hahó támogassatok most és itt-meg itt. Amivel találkozhattok akár a social médiában vagy a rádióban, tévében az jelen esetben több hónap munkájának,áldozatának eredménye. Óriás respekt mind a hatuknak. Csaba összefogta az egészet, Eti szervezett mindent is. Zoli, Klara, Árpi és Évi pedig megjelent ha kellett, nyilatkozott, interjút adott, posztolt és mindezt újra és újra.

épül a híd, készül a kép..

Hogy mi volt ez az egy hét? Adomány gyűjtés? A SUP és a klasszikus vízitúrázás népszerűsítése? Egy aktívan eltöltött szabadság a határaik feszegetésével?
Mindez egyszerre, és én nagyon irigy vagyok!:D Irígy amiért kimaradtam ebből a nagyszerű és nemes kalandból. Igyekszem úgy élni, hogy ha látok valami jót azt megpróbálom eltanulni, ha valami rosszat azt pedig elhagyni! Itt nagyon sok jót tanultam, és a kisördög nekem is elkezdett a fülembe sugdosni, hogy kellene valami hasonló.:)

Mindannyian példaképeim lettetek picit, gratulálok nektek!

Ezúton is köszönjük mindenkinek aki támogattást nyújtott, és köszönjük a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, a Magyar Vízitúra Szövetségnek, az Aktív Magarországnak és a Thomas Britlingnak a kiemelkedő segítséget.:)

Itt tudtok adakozni 🙂