Deszka javítás! Aki először kötélnek állt: surfdoktor.hu

Néha előfordul, hogy nem nekünk, hanem a deszkánknak van szüksége „orvosi” segítségre. Az itthoni egyik „sebészt” kaptuk tollvégre….

Szia, honnan jött az ötlet, hogy egy műbútorasztalos és ékszerész szörf és SUP deszkákat javítson?

Az élet alakította így. Körülbelül 25 évig foglalkoztam ólomüveg készítéssel és antik bútor restaurálással. E mellett aktívan szörföltem és pár deszkár is csináltam, akkor még kezdetleges módszerekkel(1991). Ennyi év gyakorlat után már nem éreztem akkora késztetést a munkámban, valami új dologra-kihívásra vágytam.

Mióta foglalkozol ezzel?

Hobbi szinten már régóta dolgozom epoxy gyantával, üzletszerűen és hivatásból 6.éve.

forrás: surfdoctor facebook oldala

A maggal rendelkező deszkák szerkezete markánsan eltér a kenuk és kajakok szerkezetétől. Vonatkozik ez a különbség a javításra is?

Természetesen igen. Teljesen más módszerrel javítunk maggal rendelkező deszkákat. Pl egy kajak ami szimpla falu, ott mindkét oldalához könnyedén hozzáférünk, itt viszont a javításokhoz ellenformát kell használni az eredeti alak visszaállítása érdekében. Tapasztalatom alapján egy adott hiba javítására több jó megoldás és módszer is van. Itt a sok munka és határidők miatt leginkább a ráfordított idő ami dönt. A minőségből soha nem engedünk.

Az előtte-utána képeidet elnézve nagy hangsúlyt fektetsz a gyári állapot megközelítéséhez. Mennyire érzed fontosnak a funkcionális javítás mellett az esztétikumot?

Nagyon komoly igény van az eredeti állapot visszaállítására. A mai anyagok és technológiák erre lehetőséget adnak. A kuncsaftjaim általában mind fanatikusak és kicsit a saját gyermekükként tekintenek a sérült deszáikra.

Egy juj! forrás: surfdoctor facebook oldala
A javítás után! forrás: surfdoctor facebook oldala

Nyilván akad emiatt kihívás bőven…

Minden nap egy „új” kihívás, új feladat, új szerkezet és ami nagyon fontos megnyugtatni a ridert, hogy szép és jó lesz ?

Gyári állapotra javítva! forrás: surfdoctor facebook oldala

Téged álltalában a klienseid ajánlanak, nem reklám útján találnak meg. Mennyire tudatos ez a fajta üzleti modell építés? Szándékos, vagy így alakult?

Jó a kérdés és most így visszagondolva 6 évvel ezelőttre sok minden jut eszembe. Az elején anyagi okai voltak, hogy nem tudtam sokat reklámra költeni. A 2. év után meg már nem kellett reklámra költeni. A partra visszakerült már restaurált deszkák voltak az igazi reklámhordozók. ?

Szegény deszka azt akarja mondani ideje orvoshoz menni! 🙂 forrás: surfdoctor facebook oldala

Mi volt a legdurvább javítás, amivel eléd álltak? Tehát ha mondjuk mosogatás közben megcsúszik a kezemben a láncfűrész és véletlen keresztbe vágom a deszkámat akkor annak annyi, vagy te még azért ránéznél? ?

Gyakran állítok helyre olyan deszkát amire amúgy már csak babot futtatnék. Nekem az ilyen munkák nagy kihívást és élvezetet jelentenek, de leginkább az érzelmileg amúgy is függő gazdájának, az átvételkor látott reakciója ami fontos.
A videóim közt fellelhető, de elmondva, egy verseny slalom windsurf deszkával történt, miszerint a tulajdonos egy vékony falu sebességre kitalált deszkával Németországban 60km/h sebességgel elkapott egy beton mólót. Tudni kell, hogy az ilyen típusú deszkák a végtelenségig ki vannak könnyítve, ezek legfelső karbon héjazata 0,2mm.
Vagy egy másik szomorú eset, amikor 2 évvel ezelőtt felgyújtották egy gárdonyi szörftárolót több száz milliós kárt okozva ezzel. 🙁
Abból 2 félig elégett deszka is huzamos időt töltött nálam, a többi sajnos a tűz martaléka lett.

Egy video az említett betonpilléres malőr javításáról:

https://www.facebook.com/surfdoctor.hu/posts/2097292640362194

Több munkafolyamat adja a végeredményt. forrás: surfdoctor facebook oldala

Mik a legtipikusabb sérülés, amivel találkozol?

Windsurfnél a betört orr és a papucsok közötti delaminálódott terület, supoknák mindent láttam már. De a hibák valódi okairól egy egész hétig tudnék beszélni.

Isup-pal is zaklathatnak téged vagy csak a „szövet” megszállottja vagy?

Vegyesen jönnek az I supok is és a kemények is.

A hiba feltárása! forrás: surfdoctor facebook oldala

Ha adhatnál mindenkinek 3 álltalános tanácsot arra, hogy hogyan tudná meghosszabbítani a SUP deszkája életét mi lenne az?

Akár sup, akár windsurf vagy hullámdeszkáról van szó, a használat után tegyük füves árnyékos helyre a deszkáinkat. Ne hagyjuk bezárt szeleppel a forró autóban nyáron a deszkát! Profi deszkát ne adjunk kölcsön teljesen kezdőnek, még akkor sem ha megsértődik ?. Használt deszka vásárlása előtt pedig kérjünk tanácsot szakértőtől, mert hatalmas plusz költségekbe kényszerülhetünk, ha nem tudjuk hol keressük a hibát.

Funkcionálisan javított törés. forrás: surfdoctor facebook oldala
Az esztétikum nem maradhat el! forrás: surfdoctor facebook oldala

Milyen tól-ig-ben gondolkodjon úgy általánosságban az, aki mondjuk betöri a deszkája orrát?

Az javítási árak csakis akkor alakulnak ki miután személyesen átvizsgáltuk őket. A várakozási idő a hibák milyenségétől függően elég hosszúra nyúlhat.

Hol lehet titeket megtalálni?

Minden kedves sporttársat és lelkes vízimádót sok szeretettel várunk a 11.kerület Dayka Gábor u 8/b-ban. Nálunk a szakmai tanácsadás és hibafelmérés ingyenes!

facebookon:

https://www.facebook.com/surfdoctor.hu/?ref=page_internal

interneten:

http://www.surfdoctor.hu/

Köszönjük az interjút! Ha pedig nem dolgozol a hátszél legyen veled a vízen! 😀

forrás: surfdoctor facebook oldala