Bemutatkozik a tatai Old Lake SUP

A Tatai Öreg-tó romantikus hangulatával ragadja magával az erre járókat. A kiépített parton számos módon tudunk hódolni az aktív pihenésnek, kikapcsolódásnak. Itt jött létre az ország egyik legelegánsabb SUP kölcsönzője az Old Lake SUP…

Mi a cég profilja? Mivel foglalkoztok?

SUP bérbeadással, oktatással, túrák és jóga szervezésével foglalkozunk az Öreg-tavon és Neszmélyen, de néha a Velegi Kaland Tanyán is szoktunk SUP wellness programokat szervezni.

Honnan indultatok? Hol tartotok most?

Idén már az ötödik szezonunkat fogjuk kezdeni. 2017-ben hoztam létre a tatai kölcsönzőt teljesen zöldfülűként, akkor még csupán 7 darab Fanatic deszkával. Egy ideje persze már eveztem, de senkit nem ismertem a tóparton. Jó néhány visszautasításon túl voltam már amikor bekopogtam a Pikantó étterembe és közöltem, hogy ezt szeretném csinálni. Rögtön nyitottak voltak rá és örökké hálás leszek nekik érte!

Érdekesség, hogy az első szezonban még a parkolóban található kis két négyzetméteres hot dog-os bódéból kellett minden nap ki- és bepakolnom a deszkákat (nem maradt pénz tárolóra), ami azt jelenti, hogy minden nap felfújtam és leeresztettem az összeset – a mintegy 100 méter cipekedésről nem is beszélve. Augusztusban ez már napi 8 deszkát jelentett. A helyiek a mai napig emlegetik a kezdeteket amikor már reggel 9-kor ott pumpáltam (többnyire kézzel, mert egyik kompresszor sem bírta az igénybevételt) és este 10-kor még pakoltam el a deszkákat – szinte minden egyes nap! Szerintem sokan gondolhatták, hogy nem vagyok normális, olykor bennem is komolyan felmerült ez a gondolat. Ezt csak azért írom le, mert sokan nem is sejtik, hogy mennyire keményen meg kellett dolgozni azért, hogy ez a kis kölcsönző beinduljon és működjön. De Tapolcai Martin, alias DroneTata, már akkor is sokat segített! (Egyébként a mai napig nincs elektromos pumpánk és kézzel pumpálunk, ha arra van szükség.)

Közben megismerkedtünk a párommal, Istivel. Az evezés hozott össze minket, szóval egy igazi SUP love story a miénk. Ő is a SUP szerelmese lett és a sport a szakmájába is vág: testnevelő-edzőként diplomázott, vízitúra vezetői képzettsége is van, így gyorsan felmerült a gondolat, hogy közösen csináljuk tovább a SUP vállalkozást. Nekem egyedül esélyem nem lett volna az első szezon után bővíteni és rendes bázist kialakítani, így viszont mindenünket egy lapra tettük fel, ő Pécsről Tatára költözött és belevágtunk. 🙂

Idén már több mint 40 Fanatic és SIC Maui deszkánk lesz, a flottánk közel fele már merev deszka és ezt az arányt igyekszünk majd még tovább növelni. Szeretnénk megismertetni az embereket a merev deszkák előnyeivel és a saját deszkával rendelkezőknek is új SUP élményeket nyújtani! Az összes deszkánk a sajátunk, nem valami promó cucc, ami attól függ épp melyik forgalmazóval sikerül megállapodni és mit kapunk a legolcsóbban. Nekünk fontos a függetlenség, nem vagyunk kereskedők és nincsenek eladási kvótáink. Sokan kérnek tőlünk tanácsot és egyébként mi minden hazai megbízható forgalmazóhoz küldtünk már leendő SUP tulajdonosokat. Annak, hogy a Fanatic és a SIC Maui márkákkal dolgozunk együtt egészen egyszerűen az az oka, hogy ez a két márka áll hozzánk stílusban a legközelebb, minőségben is hozzák az általunk elvárt szintet és a hazai képviseletükkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk.

Mik azok a szakaszok amiken át kellett esnetek ahhoz, hogy most itt tartsatok?

Igazából amilyen szakaszokon mi átesünk SUP-osként, a bázis is ezeket követve fejlődik, ezt egyébként fantasztikus érzés megélni. Például amíg nem ismerkedtünk meg a merev deszkákkal, eszünkbe nem jutott belevenni őket a repertoárba, amíg nem voltak versenydeszkáink és nem sokat tudtunk a versenyekről, nem éreztük volna hitelesnek magunkat bármennyire is ezzel foglalkozni. De ahogy mi gyűjtjük a tapasztalatokat és fejlődünk, úgy fejlesztjük a bázist is. Persze ez a fejlődés nem jöhetne létre a SUP-er Vendégeink nélkül sem, akik évről évre megtisztelnek minket azzal, hogy eljárnak hozzánk és velünk evezni! Egyre ügyesebbek és a törzsvendégeink már-már megkövetelik a gyorsabb túra- és versenydeszkákat. Ennek nagyon örülünk!

Amire viszont nem számítottunk, hogy mennyire gyorsan milyen nagyra fogunk nőni! A néhány deszkás, családias légkörből eljutni odáig, hogy néha 20-30 ember vár ránk a parton és futószalagon adjuk ki a deszkákat, eleinte nagyon nehéz volt. Úgy éreztük, hogy kiveszik a lelke az egésznek, már nem jutott időnk és energiánk egy jóízűt beszélgetni sem a Vendégeinkkel. Pontosan emiatt egyszer majdnem abba is hagytuk az üzleti működést, amikor a vendégház üzemeltetését átvettük. Nem hittük, hogy tudjuk a kettőt együtt csinálni, elkezdtünk kiégni a túlterheltségtől és egyébként az is brutális, hogy Tata mennyire felkapott hely lett. Sokan azt hiszik, hogy egy SUP bázist üzemeltetni felér egy nyaralással, de ez távolról sem igaz, fizikailag és szellemileg is kimerítő, főleg hétvégéken. Lelkileg viszont mérhetetlenül sokat ad nekünk! Szerencsére pont a legjobbkor jöttek olyan emberek az életünkbe, akik átsegítettek ezen a holtponton. Új munkatársakra idén is szükségünk lesz, mert annyi tervünk van, hogy egyedül nem győzzük megvalósítani és persze mi is szeretnénk néha eljutni egy-egy nagyobb eseményre a szezonban. Aki imádja ezt a sportot és szeretne ezzel foglalkozni a szezonban, nyugodtan keressen meg!

Mit gondolsz mi a legnagyobb nehézsége a túráztatásnak?

Nehéz lenne egyet kiemelnem, mert nagyon sok nehézsége, vagyis jobban mondva kihívása van a túráztatásnak, de pont ez teszi izgalmassá. Az időjárásnak való kiszolgáltatottságtól kezdve a logisztikán át sok mindent fel tudnék sorolni. Itt azért fontosnak tartom kiemelni, hogy mi a túráztatással párhuzamosan bérbe is adunk, ami különösen megnehezíti a logisztikát. Aki csak túráztat meg ad hoc programokat szervez, annak azért jóval könnyebb dolga van. Főleg úgy, hogy nem csak nagy méretű „bárkinek jó lesz” deszkáink vannak, hanem a 9’8”-astól a 14’ hosszúig, a 21’5” keskenytől a 34” szélességig allround, túra és verseny deszkák vegyesen. Így gondosan kell összeválogatnunk a felszereléseket, amiket túrázni viszünk és amiket bérbe adunk és folyamatosan figyelembe kell vennünk a Vendégeink igényeit, adottságait, illetve képességeit a túrára és a bérbeadásra egyaránt – nem kis agymunka ám ezt ennyi deszkánál összehangolni! Azt hiszem talán ez a része a legnehezebb. De öröm nézni, ahogy valaki, aki elkezdi egy nagy tepsi deszkán az evezést, a szezon végére eljut odáig, hogy már a versenydeszkát kéri!

A túráitok egyre több elemmel bővülnek, mi segíti a folyamatos megújulást?

A vízitúra az vízitúra, akkor is, ha adunk neki egy hangzatos címet és komplett vendéglátóipari szolgáltatást kerítünk mögé, szóval én nem mondanám, hogy egyre több elemmel bővülünk. 🙂 Felszerelésben viszont mindig újítunk és a SUP sport élmény szempontjából szerintünk ez a legfontosabb. Nagyon sok visszajáró vendégünk van, akik egyre nyitottabbak a haladóbb felszerelésekre. Ennek megfelelően idén minden eddiginél változatosabb SUP flottánk lesz! Újdonság, hogy lesznek merev deszkás túráink is, ami reményeink szerint újfajta élményeket tartogat a sport rajongóinak. Mi leginkább azzal szeretnénk kitűnni, hogy minőségi felszereléseket biztosítunk világszerte elismert márkáktól. De a szolgáltatásban is igyekszünk odafigyelni a részletekre, a vízálló órától kezdve a szúnyogriasztón át a vízálló táskákig mindent tudunk már biztosítani és szuper fotókkal és videókkal örökítjük meg az élményeket.

Istivel sokszor még versenyzünk is, hogy ki tudja a szebb fotót készíteni, de Martin is sokszor hozza a drónt meg a fényképezőgépet és olyankor porig aláz mindkettőnket. 🙂 Szóval a kérdésre válaszolva a megújulásunkat leginkább az segíti, hogy mi ezt tényleg imádjuk és szívből csináljuk! A SUP-ban most nagyon sokan látnak gyors anyagi hasznot, de nem szívügyük a sport, ami gyakran látszik is a bérelhető felszerelések minőségén és az emberekhez való hozzáálláson. Ez árt a sportnak. Nekünk ez a hobbink és akkor is ezt csináljuk, amikor senki nem fizet érte! A Tatai Nagy Sportágválasztón például az elmúlt években több száz kisgyerekkel (és szüleikkel) ismertettük meg a SUP sportot, ami nekik és nekünk is hatalmas élmény volt. Vagy amikor azt látjuk, hogy a kölcsönzőben lesütött szemmel a fagyi pénzét számolgatja egy kisgyerek, mert inkább evezni szeretne (nem ugrálni meg bohóckodni a deszkával, mert arra egy gumimatrac is jó, hanem tényleg EVEZNI) nincs szívünk egy fillért sem elfogadni tőle és boldoggá tesz, hogy ekkora örömét leli a sportban. Ezek azok az élmények, amiktől mi is meg tudunk újulni!

A facebookon folyamatosan jelen vagytok, láthatóan ki-ki kacsintgattok a szabadidős túrázás mögül. Belső kényszer vagy az igények változnak?

Szeretünk új dolgokat kipróbálni és mindig vonzottak az izgalmasabb terepek és hosszabb távok. Ezért mentünk végig a Krumlov Maratonon, az Által-éren, ezért vettünk részt az első MaxiMura túrán Vidra szervezésében, de ha nem jött volna a COVID már Szlovéniába is elmentünk volna. Aki beleszeret ebbe a sportba és lelkesen űzi, az egy nagy utazásra nevez be, ahol folyamatosan van hová fejlődni mind egyéni képességek, mind pedig felszerelés terén. Ez folyamatosan inspirációt nyújt, nem lehet megunni! Mi is sokat nézegetjük a külföldi versenyfelvételeket, a legnagyobbak oktatóvideóit és próbáljuk ellesni a haladó technikákat – én Larry Cain és Seychelle oktatóvideóira vagyok ráfüggve miközben Sonni Hönscheid könnyed, erőlködésmentes technikáját csodálom, Isti meg inkább Michael Booth és Connor Baxter evezéstechnikáit lesi. De persze hiába tudatosítja az ember elméletben a technikákat, ha a gyakorlatban a saját fizikai korlátai – gyenge izomzat, testtudat hiánya, nem megfelelő mobilitás, esetleg mozgásszervi problémák… – akadályozzák a kivitelezésben, ez sokunknál megfigyelhető. Ha valaki komolyan fejlődni szeretne ebben a sportban, akkor csupán evezni nem elég.

Isti nagyon kacérkodik a versenyzéssel és idén már tudatosan készül is rá. Tavaly szezon végén már elég erős időket evezett hosszabb távokon bármiféle edzés nélkül – a naplemente túravezetést azért mégsem nevezhetjük edzésnek. 🙂 De neki is vigyáznia kell magára, mert ún. csípő ütközéses szindrómája van (a combfeje nem jól illeszkedik a csípőízületi vápába) és ahhoz, hogy ne tegyen kárt magában fokozottan oda kell figyelnie a technikájára és a kiegészítő-terápiás mozgásformákra. Mivel a szakmájából adódóan ért hozzá, így eddig ez nem okozott problémát. De ott van például az amerikai Candice Appleby, az egyik legismertebb női versenyző, pont nemrég olvastam az egyik posztjában, hogy ugyanilyen problémája van és a 10+ évnyi versenyzés okozta terhelés (a repetitív csípő rotációja evezés közben…) miatt korai ízületi kopása lett és előfordulhat, hogy hamarosan mindkét oldalon csípőprotézisre lesz szüksége. Szóval szuper dolog a versenyzés és a teljesítményhajszolás, de nem árt, ha az ember tisztában van a saját fizikai adottságaival mielőtt intenzív edzésekbe kezd. Én nem vagyok egy versenyző alkat, tavaly ráadásul egész évben egy vállsérüléssel küzdöttem (nem az evezéstől szereztem), de a hangulata miatt előbb-utóbb biztosan kipróbálom! Azonban úgy, hogy mi végezzük a munka túlnyomó részét a SUP bázison és még a vendégházat is üzemeltetjük, elég nehéz eljutnunk bármilyen más eseményre. Amikor tavaly meglettek a versenydeszkáink, akadtak, aki az első megjegyzésükkel rögtön számon is kértek, hogy miért nem vagyunk ott a versenyeken, mert az ilyen deszkáknak ott a helye. Érted, nem is nekünk, hanem a deszkáinknak… Na most elmondanám, hogy a szezonban mi a hét minden napján, napi 12-14 órában dolgozunk, hétvégente van, hogy napi 150 ember is megfordul nálunk, elég nehéz így időt és energiát fektetnünk bármi másba. Amikor ezek a versenyek vannak, akkor mi túrát vezetünk és bérbe adunk, nálunk ez a csúcsidőszak. Idén talán már sikerül eljutnunk néhány eseményre. Martint viszont mindenben támogatjuk és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy már ennyi versenyen részt vett, szép eredményekkel!

A magazinban sok szó esik a versenysportról és a teljesítménycentrikus túrákról. Ti a szabadidős evezésekben vagytok igazán otthon. Mik a trendek? Merre halad a SUP rekreáció?

Szerintem a könnyű tanulhatósága és felhasználási módok sokszínűsége miatt még hosszú évekig – és reméljük még annál is tovább – feltörekvőben lesz a rekreációs vonal. Arról nem is beszélve, hogy nagyon erős közösségformáló ereje van. Mi azonban arra törekszünk, hogy minél inkább előtérbe kerüljön a SPORT élménye és minél kevésbé legyen strandeszköz jellege a SUP-nak… Jó lenne, ha hosszabb távon a jogi szabályozottsága is letisztultabbá, egységesebbé és ésszerűbbé válna itthon.

A sup felvonulás különleges élmény volt a vízi karneválon.

Nekünk már a kezdők segítése mellett az a legfőbb célunk, hogy a SUP sport sokszínűségét is megismertessük az emberekkel, hisz ahány féle körülményben és ahány féle céllal megy ki az ember a vízre, annyi féle deszka szolgálhatja az igényeit. Sokan, akik az első vízre (sz)állásuk után beleszeretnek az állva evezésbe nem is sejtik, hogy mennyi élmény és lehetőség várja még őket a SUP sporton belül! Hasonlóan a kerékpározáshoz, itt is széles spektrumon mozoghat tereptől és egyéni céloktól függően a felszerelés típusa. Ahogy egy országúti kerékpárt sem viszünk hegyi terepre, az evezésnél is rengeteget számít a vízfelületnek, az időjárási körülményeknek és a célunknak megfelelő felszerelés kiválasztása. Más deszka fogja a LEGJOBB élményt nyújtani, ha az ember egy tempós tókörre megy ki edzés céljából, mint ha egy fárasztó munkanap utáni laza, stresszoldó lapátolásra vágyik.

Egy szeles napon egy hátszeles deszka fenomenális élményeket tartogat, de ha épp jógázni támad kedvünk, megint más deszka lesz ideális stb. És akkor a felfújható és a merev deszkák közötti élménykülönbségről vagy az evezőkről még nem is beszéltünk. Tehát nem arról van szó, hogy egyik dolog jobb, mint a másik, hanem bizonyos körülmények között és bizonyos célokra jobb! Mindenkit arra biztatunk, hogy ha már elsajátította az alapokat, legyen nyitott az újdonságokra, mert csak így fogja a SUP sport szerteágazó élményeit és lehetőségeit megtapasztalni! Mi a sportnak ezt a változatosságát szeretnénk a bázisunkon is átadni az embereknek és az idei flottát is ennek megfelelően állítottuk össze. Ez egyébként azoknak is óriási segítség lesz, akik nem tudják eldönteni, hogy milyen deszkát válasszanak maguknak! A legtöbben sajnos úgy vásárolnak saját deszkát, hogy még nincs is kiforrott igényük rá és nincsenek tisztában sem a sport adta lehetőségekkel, sem a saját felhasználási módjaikkal és másokat kérdezgetnek, hogy melyik deszkát vegyék meg. Az a tanácsunk, hogy bérelj addig, amíg már nem teszed fel ezt a kérdést! Sok támpontot és újfajta megközelítést nyújthat mások véleménye és esetleges szakértelme, de mindig az a legjobb, ha tájékozódás után a saját tapasztalatainkra alapozva hozunk döntéseket.

Minket nagyon foglalkoztatnak a SUP rehabilitációban rejlő lehetőségei is. Én úgy látom, hogy a sport népszerűségéhez képest még nemzetközi szinten is eléggé „alulkutatott” téma ez, de szerintem a jövőben ez változni fog. Isti egy túlterhelésből fakadó gerincsérvből épült fel többek között a SUP segítségével, de nekem is segített megszüntetni a hátfájásomat, sőt a keresztszalag szakadással műtött térdem stabilitásán is javított. Reméljük eljutunk odáig, hogy receptre írják majd fel a SUP evezést! J Tervben van, hogy szervezünk majd „SUP rehab” foglalkozásokat is, gyógytornász vezetésével. Elég sok olyan deszkát veszünk idén, aminek a teljes felülete EVA paddal borított és kényelmesen lehet rajtuk mozogni.

A 2020 igazi kihívás volt sajnos mindenkinek, nektek sikerült talpon maradni. Mik a jövőbeni tervek?

Idén egy nagyobb beruházásnak köszönhetően óriási fejlődésen megy keresztül a bázisunk, amire leírhatatlanul büszkék vagyunk! A járvány és egyéb okok miatt nagyon sok bizonytalanság előzte meg a mostani állapotot, ráadásul sorra értek minket a családi és anyagi veszteségek is, szóval elég mélyről indítottuk ezt az évet. De hisszük, hogy nincs más hátra, csak előre és továbbra sem a félelmeink vezérelnek minket, hanem az álmaink! J Reméljük ezt a szemléletet sikerül minél többeknek átadnunk és egy nyomasztó, korlátokkal és frusztrációval teli időszakot egy önfeledt, felszabadult és életörömmel átitatott szezon fogja követni! Idén elköltözik a bázisunk a Pikantó Beach Bar mellé és sokkal nagyobb és kényelmesebb területünk lesz az eddiginél. Olyan igazi lazulós közösségi helyszínt hoztunk létre. A felszerelést illetően elkezdtünk a merev deszkák felé orientálódni. Vettünk egy nagy utánfutót is, amivel gyerekjáték lesz a deszkáink szállítása Neszmélyre vagy éppen Velegre. Igyekszünk majd minél több SUP eseményre is eljutni, a VB-t a világért sem hagynánk ki! Idén reméljük újra lesz Víz, Zene, Virág fesztivál és ezzel együtt vízi karnevál is.

Ami még elég nagy újdonság, hogy egy sportegyesület keretein belül nekilátunk egy SUP versenyzői közösség felépítésének. Ehhez most alakítjuk ki az infrastruktúrát és lesz legalább 5-6 darab különböző szélességű carbon versenydeszkánk is a Fanatic és SIC Maui hazai képviseletének köszönhetően. Számunkra óriási dolog, hogy a világ élvonalában szereplő, sokak számára elérhetetlennek tűnő deszkákat elérhetővé tehetjük a hazai SUP közösség számára. Célunk, hogy kialakuljon egy összetartó társaság, akik együtt gyakorolhatnak, motiválhatják egymást és egy csapatban versenyezhetnek. Isti a képzettsége és tapasztalatai révén akár segíteni is tud a felkészülésben. Nagyon várjuk már a szezont, ha a korlátozások lehetővé teszik már áprilisban nyitni fogunk! Itt a vége, SUP el véle.

Ha tetszett a cikk keressétek az Old Lake SUP-ot a facebook-on vagy az alábbi weboldalon.:)

https://www.oldlakesup.hu/

Köszönjük a bemutatkozást:)
A hátszél legyen veletek!

A cikkben szereplő összes kép az Old Lake SUP tulajdona.