az inflatable sup deszkák, azaz az isup-ok

A felfújható deszkákról …

Az isup-ok, tehát a felfújható deszkák a deszkába a megfelelő szelepen át befújt levegővel érik el a megfelelő formát, nem mellesleg ezért tart fent a vízen!

This image has an empty alt attribute; its file name is images.jpg
forrás: redpaddleco.com


A kialakítástól és a rétegektől valamint a két részét összetartó sok ezer kis száltól tartja az alakját, és ezek határozzák meg a maximális nyomást is. Ez egyébként a szelep környékén mindig jelezve van álltalában 15-22 psi.
Felfújhatjuk őket kézi pumpával vagy jóval kényelmesebben kompresszorral is. Hosszúságuk változó lehet a 8 lábastól a 22 lábasig! Ez a hosszúsága egy red sup dragon deszkának amin négyen állnak.

forráás: redpaddleco.com Sup dragon Vb. 2019 döntő, jobb szélen a magyar női egység

Vannak több felfújható rekesszel rendelkező deszkák, és olyanok is amelyeket plusz merevítéssel látnak el. Ilyen merevítés lehet az oldalába csúsztatható merevítőlap, kötél, vagy a dekk részen elhelyezett karboncső. Régebben gyártottak merev orr résszel ellátott isup-okat is..
Szélességük felhasználástól függően változhat, vannak labilisabb vékony 24-es deszkák is.

forrás: star-board.com Ez egy 14-24-es verseny deszka…

Hogyan vásároljunk felfújható deszkát kezdőként azaz isup-ot…

 Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a belbecs épp oly fontos mint a külcsín! Magyarul, mint minden manapság sokszor sokkal jobbnak mutatja magát mint ami…

   De ne ezzel kezd a nézelődést! Hanem azzal, hogy eldöntöd, mire szeretnéd használni, hányszor, hol na és persze, hogy mekkora a keret!
   Meglátásom szerint manapság sok hobbi sportolásra vagy strandolásra való isup fogy. Vagy vevődik mindegy…
  Nyilván most sokan felkapják a fejüket, hogy hoho én egy 100ezres deszkával is nagyokat túrázom jó sokszor, a drága isup és a hardboard csak lehúzás!
Nos én ezt másképpen látom! Egy bringás példával élve: Lehet, hogy meg tudod kerülni a Balatont egy kempingbiciklivel és még Mátraházára is fel tudsz tekerni…pláne le a sípályán! De egész egyszerűen nem arra való! Mint ahogy nem veszünk carbon vázas versenybringát sem a piacra járni….Lehet! Csak nem érdemes! És ezzel semmi gond sincs!
   A lényeg, hogy a te igényeidet kiszolgálja maximálisan! Arra vegyen mindenki deszkát, amire használja! Majd később lecseréli, ha akarja…
Az olcsó board kompromisszumokkal jár!
Ismétlem magam: nem biztos, hogy rossz számodra! De légy vele tisztában, hogy bárki bármit állít ez nem a big deal!
   Namost a 10 centi vastagságú deszkák nem valami jók! Evezel rajta és rugózik!…inkább gyerekeknek és pilléknek valók! A 15 felettiek jóval merevebbek, de azért ha tudsz, próbálj minél hosszabbat venni, mert stabilabb (a felfekvő felület mérete miatt) és jobban is siklik. A race felirat az alsó szegmensben amolyan „dizájnelem” csak.
Légy vele tisztában, hogy belül több fajta felépítés létezik, és ne legyenek illúzióid afelől, hogy egy 100 ezres boardban nincs carbon merevítés….
Próbálj ki minél többet! Fontos mások véleménye, de ők nem te vagy! Magadnak veszed, és fontos, hogy közénk, rendszeresen evezők közé tartozz…

Előnyök kontra hátrányok

Boldogság önti el csöpp szívemet, amikor látom, hogy egyesek hajlandóak az egészség oltárán áldozva a természet lágy ölén evezni ahelyett, hogy valami roppant kihagyhatatlan okos eszközt részesítsenek előnyben! Van számos előnyük és számos hátrányuk is. Vegyük át ezeket a sportot most elkezdők kedvéért, hiszen nagyon sokan érdeklődnek utána…

forrás: aliexpress.com A race kifejezés ennél az AM deszkánál inkább marketing

Az isup előnyei:

Könnyen tárolható és szállítható! Csomiba be és irány a víz! Ott felfúj, használ, leereszt, megszárít…csomi ….ismétel! Télen padlás, garázs előszoba, vagy ahol hely van, mert nem nagy!

Strapabíró!
Tompa tárgyakkal való ütközés során nem sérül, leesik nem lesz baja… stb.

Olcsó!
Mert nem drága.:) Igazából olcsóbb, és az sem biztos! Egy nevesebb gyártó

Trendi!
Az! Legtöbben kezdő deszkaként veszik, kezdő szettel együtt. All in! Vicces szelfizős …stb.

Könnyű!
Ez ugyebár értelemszerű..:)

forrás:star-board.com egy régebbi starboard robbantott képe..

Az isup hátrányai:

Nem merev!
Lehet, hogy aki használja, annak pont elég merev az övé, de tény, hogy egy hard board sokkal merevebb! Vannak nagyon merev isup-ok is, de ezek jellemzően nagyon drágák is, de még ezek sem(!) veszik fel a versenyt egy merev közép-felsőkategóriás deszkával! Ez miért lényeges?
Ha nem az, az nem gond, de ha szeretnéd érezni a hatékonyságot haladás közben, vagy ha fontos a stabilitás, esetleg hetente többször használnád edzés céljából akkor a merev deszka a te sportszered!

  Nem lehet vele igazán egyenes vonalban haladni!
Igen tudom, hogy van, aki esküszik rá, hogy igenis de! Persze, de „csúszkál” jobbra-balra kicsit, főleg ha növeled a sebességed vagy rövid a deszkád!

 Ha kilyukad az szívás!
Van az a hasadás, amit nagyon nehéz javítani, vagy lehetetlen!

forrás: supmagazin.de amikor a szálak szakadnak…

Hosszas előkészület!
Ha gyakran evezel, gyorsan lesz kényelmetlen a felfújás-leengedés rituáléja pláne ha többen vagytok…

Az isup-ok jók, és joggal követelnek helyet maguknak (nem is kis számban) az állva evezés világában, de mint mindennek ezeknek a deszkáknak is megvannak az előnyei és hátrányai. A piac széles, szinte évenként jelennek meg új és új márkák melyek leginkább a megjelenésükben különböznek társaiktól. A legfontosabb, hogy a saját igényeinket és lehetőségeinket mérjük fel a lehető legpontosabban vásárlás előtt. Ezzel könnyebben tudjuk elkerülni az esetleges csalódásokat. Ne dőljünk be elsőre a jól csengő hívószavaknak mint például a prémium minőség. Járjuk körbe a kiszemelt deszkát! Érdeklődjünk a garancia felől! Pontosítsuk az eladóval, hogy mire terjed ki a garancia! (elcsavarodás, deformálódás, rétegek szétválása, festék kopása stb…

forrás: redpaddleco.com

Sok sikert! Találkozzunk a vízen:)