Ajánlások a sportolással kapcsolatban a COVID 19 tükrében

Jelen írás ajánlásokat tartalmaz, amit az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társasága tett közzé…

A COVID 19 fertőzéssel kapcsolatban két ajánlást szeretnék megosztani veletek.
Az elsőt az Országos Sportegészségügyi Intézet tette közzé. (Közismertebb nevén a Sportkórház) ez a fertőzés utáni újbóli sportolásról szól. A másikat a Magyar Edzők Társasága osztotta meg amelyben a SYNLAB táplálkozással kapcsolatos ajánlásai vannak.

Egyik sem egy hosszú írás, de próbáltam kiszemezni nektek a nagyobb rétegeket érintő részeket. Természetesen a bejegyzések alatt található linkre kattintva a teljes szöveget is el tudjátok érni.

OSEI

A COVID 19 pandémia magyarországi második hulláma során már több mint 800 igazolt versenyző fertőződött SARS CoV 2 vírussal. Várhatóan ez a szám a következő hetekben tovább fog emelkedni. 2020.10.27 ig 827 igazolt sportoló SARS CoV2 pozitív PCR tesztjéről értesítették az Országos Sportegészségügyi Intézetet. Kérünk minden sportszakembert az együttműködő adatszolgáltatásra, minden sportszövetség köteles a sportágán belül COVID 19 pozitív sportolókról az OSEI felé bejelentést tenni. Minden sportoló köteles az edzője, a sportszervezete és a csapatorvosa felé jelezni, amennyiben COVID 19 betegsége
igazolódik…..

Igazolt COVID 19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert. A szövődményes szívizomgyulladás következményei között a szívritmuszavar és hirtelen szívleállás akár fatális kimenetelű is lehet, melyek előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is jelentkezhetnek.
A sportorvos, csapatorvos, válogatott keretorvos feladata és felelőssége a SARS CoV2 pozitív sportolók követése, felügyelete, támogatása . Ez a támogatás foglalja magában a prevenciós tevékenységet, a sportági
adottságok figyelembevételét, a biztonságos, de optimális idejű és ütemű visszatérés meghatározását, az erőnléti, erőnléti–, állóképességi, állóképességi–, proprioceptív képességek , proprioceptív képességek felmérését, visszaszerzésük támogatását felmérését, visszaszerzésük támogatását, , sport–dietetikai és sport pszichológiai feladatokat….

– A sportorvosi engedély pozitív teszteredmény esetén ideiglenesen visszavonásra kerül (A sportorvosi regiszterben „ COVID 19 miatt ideiglenesen eltiltva ” minősítést alkalmazva), a hatósági karantén és a pihenő időszak leteltével újra kell indítani a sportorvosi engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál. Kivéve az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportok esetén sportlövészet, teke, bowling, curling, krikett, sporthorgászat, golyósportok, go, íjászat, minigolf.
Tünetmentes és enyhe tünetes (24 órán belül lezajló tünetek) COVID 19 pozitív sportolók esetén legalább 2 hétig szükségesnek tartjuk a fizikai kíméletet , a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzését. A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően leghamarabb az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően 3 héttel adható meg .
Elhúzódóan tünetes ( több napon át tartó tünetek vagy pl. kardiális vagy pulmonológiai érintettség)
COVID 19 pozitív sportolók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő 2-4 hét.
A sportorvosi engedély az egyéni egészségi állapottól függően az első pozitív PCR tesztet vagy az első tünetes napot követően leghamarabb 4 6 héttel adható meg. A sportorvosi engedély pozitív teszteredmény esetén ideiglenesen visszavonásra kerül*
(A sportorvosi regiszterben COVID 19 miatt ideiglenesen eltiltva ” minősítést alkalmazva), a hatósági karantén és a pihenő időszak leteltével újra kell indítani a sportorvosi engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál. Kivéve az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportok esetén sportlövészet, teke, bowling,
curling, krikett, sporthorgászat, golyósportok, go, íjászat, minigolf.
A 2-4 hetes pihenőidőt követően a versenyzésig fokozatosan, pulzuskontroll mellett lehet testedzést végezni, lehetőség szerint csapatorvosi felügyelet mellett.
– Az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportágakon kívül minden más közepes és magas kardiovaszkuláris kockázatú sportág esetén szükséges a különleges eljárásrend alkalmazása…..

Fogalmak és magyarázatok:

– COVID 19 beteg: minden PCR igazolt SARS CoV 2 pozitív eredményt produkáló versenyző betegnek tekintendő, a betegség tényének megállapítását a PCR teszt alapozza meg, függetlenül a tünetek meglététől vagy súlyosságától.

COVID 19 tünetek:

Enyhe tünetek: Száraz köhögés, szaglás és ízérzészavar, általános gyengeség, ízületi fájdalom, 24 órán belül lezajló láz, hőemelkedés.

Elhúzódó panaszok: 24 órán túl a következő panaszok: fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, kiújuló légszomj. Amennyiben az enyhe tünetek közül a pl. szaglás és ízérzészavar 24 óránál hosszabban tart, az
nem jelent önmagában elhúzódó tünetet.

http://www.osei.hu/images/stories/osei/munkatarsaknak/10.28.COVID-Sportba-val-visszatrs.pdf

Magyar Edzők Társasága Logo

A koronavírussal kapcsolatos humán vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos étrendi terápiás eszközökkel csökkenthetjük a vírusfertőzés kockázatát, illetve már kialakult fertőzés esetén csökkenthetjük a súlyosabb klinikai kép kialakulásának valószínűségét. Az olyan étrendi eszközök, mint a megemelt D-vitamin és cink bevitel, már specifikusan koronavírusos esetekben is bizonyítottak, míg az egyéb eszközök hatékonyságát más, hasonló kórképekben már leírták. Az ARDS (akut légúti distressz szindróma), egyéb vírusos tüdőgyulladásos kórképek, a kóros véralvadás COVID-19-ben gyakori egyik változata (DIC) más, korábbi fertőzéses betegségek esetén is előkerültek, és kiegészítő étrendi kezelésükre több tudományos munka is felhívja figyelmünket. Az alábbiakban az elérhető legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva igyekeztünk egy könnyen megvalósítható étrendi ajánlást összeállítani a sportolók és edzőik részére. Fontos kiemelni, hogy az egyes hatóanyagok időzítése és beviteli környezete hatással van a felszívódásra és a hasznosulásra, így a kiegészítők hatékonysága nagyban függ a többi étrendi elem összességétől. A sportolók által alkalmazott vitamin és egyéb tápanyagok dózisai sokszor jelentősen eltérnek az általános étrendi ajánlásoktól…

-Étrend-kiegészítő javaslatok:

4 napon keresztül 30 000 NED3-vitamin, majd utána napi 3000-5000 NE-javasolt termék: Béres D3 vitamin –3200/ kapszula (ebből a 4 nap után elég 1 kapszula/ nap)-nagyobb testtömeg esetén 9-10000 IU/ nap (3 kapszula)-ideálisan reggel fogyasztandó,C vitaminnal egy időben
-C-vitamin –minden nap 1000-1100 mg-javasolt márka: Béres
-Omega 3 –napi 5g-5 g halolaj vagy 2,5 g halolaj+ fél evőkanál lenmagolaj-A lenmagolajat bármilyen bioboltban be lehet szerezni, és mivel nincs erőteljes íze, bármibe bele lehet tenni (pl. zabkásába vagy salátára).
-Cink –a betegség első 3 napjában napi 3 x 25 mg,elosztva a nap folyamán, majd 1 x 15-20mg/napKoenzimQ10 –2-300 mg/ nap
-Multivitamin készítménytermészetes antioxidánsokkal, pl. Scitec-Vita greens and fruits –napi 1 adag
-A-vitamin-béta-karotinban gazdag ételek fogyasztása
-Egyéb, potenciálisan hatékony étrendi eszközök
-Kurkuma: 400-500mg curcuma + boperine-tartalmú étrend-kiegészítő, étkezéssel együtt fogyasztva.Javasolt termékek: Nutrend Curcumin+Bioperine+D;Scitec Gold Standard Curcuminoids; Myprotein Kurkumin + Bioperine
-Echinacea (kasvirág) étrend-kiegészítő, a gyártó adagolási javaslata szerint használva. (Az egyes kivonatok töménységétől függően).
-B12vitamin–napi 500mcg; javasolt termék: Milgamma-B1 vitamin –80-100mg; javasolt termék: Milgamma

Étrendi koncepciók

-Folyadékfogyasztás:


A nem megfelelő hidratáltság növeli a fertőzésekre való hajlamot a nyálkahártyák kiszáradása révén, növeli a sérülések kockázatát, rontja az ízületek állapotát és csökkenti a szellemi teljesítményt is. Napi 2-3liter elsősorban víz fogyasztása javasolt napközben elosztva. Ha nem iszol eleget a nap folyamán, akkor este próbálod majd pótolni a hiányzó mennyiséget, az meg az alvásod minőségére lesz rossz hatással, így mindenképp figyelj erre. Szomjoltásra a legmegfelelőbb a tiszta víz.

Kiegyensúlyozott tápanyagbevitel:

Kerüld a szélsőséges táplálkozási formákat és igyekezz a nap folyamán egyenletesen elosztva fedezni a napi energiaszükségleted. Minden étkezéshez iktass be legalább 100 g-nyi zöldséget vagy gyümölcsöt(pl. 1 nagy paradicsom, ¼ kígyóuborka, 1 kisebb alma, 1 kis körte).

-Ha elkaptad a fertőzést:

A betegség időtartama alatt a búza és natív(egyszerű)cukrok elhagyása javasolt az étkezésből.
Legfontosabb mikrotápanyagok:
Jelenleg a feljebb említett kiegészítők azok, amelyek kutatások alapján eredményesnek bizonyulnak a COVID-19 fertőzés gyógyulási időtartamának csökkentésében, illetve a szövődmények kockázatának csökkentésében.
Igyekezz ezeket a tápanyagokat természetes forrásokból is pótolni az étkezésed során.
Íme néhány példa:
-Cink források:Tengeri herkentyűk, húsfélék, hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó), szezámmag, tökmag, lenmag, dió-és mogyorófélék, tojás, burgonya, édesburgonya, étcsokoládé.
-Omega 3 források:Halak, tenger gyümölcsei, lenmagolaj, szója, dió és dióolaj, olíva és olívaolaj.
-Beta-karotinforrások: Édesburgonya, sütőtök, aszalt sárgabarack, paradicsom, paprika, sárgarépa, mangó.
-Probiotikumok : A megelőzés szempontjából, illetve betegség esetén a gyógyszeres kezelés mellé probiotikus kiegészítés javasolt. Erre az egyik legmegfelelőbb készítmény a BioKult (patikában kapható). Ezenkívül probiotikus hatással rendelkeznek a savanyúságok(pl. savanyú káposzta, kovászos uborka),egyéb fermentált termékek (pl.kimchi), az élőflórás joghurtok, a kefir, a puha sajtok (pl. Gouda), a szójababból készült ételek (pl. miso leves, tempeh).

https://magyaredzo.hu/wp-content/uploads/2020/11/COVID-etrendi-ajanlasok-formazott_181120-3.pdf

Synlab

Az egészség legyen veletek!