A forma!

Ejtsünk néhány szót a formáról is.:)
Biztos sokaknak feltűnt már, hogy vannak kicsi pufi kerekded orrú deszkák, és hegyesek, valamint a kerekdeden hegyes és ezek mindenféle keveréke :D:D 


Gondolom ezután világos, hogy mint az eddigiek is ez sem valami egyszerű! Kezdjük azzal, hogy vannak síkvizi és tengeri deszkák. Egy folyón vagy egy tavon az irányíthatóság vagy gyors irányváltás kevésbé fontos-pontosabban döntő- mint egy több méteres hullámokkal rendelkező tengeren. 
Ezért ezek a boardok kevesebb kormányzást igényelnek mint tengeri társaik. Ugyan ebből az okból az orr víz alatti része rendelkezik egy ívvel is, mintegy megvezetve a deszkát.
És olyan vastag pufi orra sincs szüksége a (flatwater-síkvízi) deszkáknak hiszen csak kis hullámokkal találkozik, nincs szüksége arra a plusz felhajtóerőt generáló extra térfogatra….sem. 
Látom lelki szemeim előtt, ahogy eléri lelkes Sup-er kollégát a hidrodinamikai megvilágosodás! 😀
Na egyszerűsítsük le kicsit! Isupok esetében hegyes orrú: „race” gömbölyű:minden más! Vagyis a hegyes gyorsabban haladó a gömbölyű fordulékonyabb!

humbersport.net…. ez egy leegyszerűsített példa…


Persze a merev deszkák a technológiai sajátosságuk miatt sokkal variálhatóbbak mint felfújható társaik! tehát lehet az alján is egyéb él, ív sőt akár több is!
A kérdés az, hogy ez mi fenének jó? A válasz a stabilitás a sebesség és a dizájn(eladhatóság, frissesség meg egy rakás marketing…) 
A tengeri deszkák inkább egy szörfdeszkára hasonlítanak a víz alatt, míg a síkvizi deszkák a gyorsaságért különböző áramlástechnikai törvényszerűségnek próbálnak megfelelni. Ezen kívül érdekes lehet még a deszka farának formája, ami úgyszintén befolyásolhatja egy deszka sebességét…
Összefoglalva: ha valaki boardot szeretne venni, még mindig azt tudom csak javasolni, hogy jól gondolja át, hogy mire szeretné használni, mert az Ő igénye az elsődleges szempont! Ha nem tudja próbáljon ki minél többet! A lényeg, hogy jól érezzük magunkat sportolás közben!
A piacon rengeteg féle-fajta deszka van, nem véletlenül lehet a hivatalos gyártói oldalon olyan táblázatot látni a deszka mellett, ami például egy 10-es skálán osztályozza az adott termék használhatóságát 1-1 felhasználási területhez igazodva.

forras: supmagazin.com a Neish 2015-ös palettája


Végezetül egy viccet szeretnék megosztani veletek:

A versenykerékpáros megveszi a legdrágább, legújabb, a technikai újdonságoktól tobzódó versenykerékpárt, hogy a világhírű versenyeken ő lehessen a legjobb. Egyik hétvégén felteker a falujának kápolnájához a dombtetőre. Odamegy a paphoz majd azt mondja:
– Atyám kérlek áld meg ezt a kerékpárt! – kéri a papot
– Persze fiam megteszem de miért? – kérdezi tőle a csuhás
– Azért – válaszolja- mert ez a fránya bicikli nem megy magától!
Na és ez így van minden boardnál is…:D Szép napot a hátszél legyen veletek!