A múlt hétvégén lezajlott Fonyódon a SUP Magyar Bajnokság

Idén Fónyód adott otthont a SUP Magyar Bajnokságnak. Volt itt minden, hőség, küzdelem és sok-sok induló…

Az idei OB a Balatonra került a tavalyi átevezés helyszínére, Fonyódra. Az MKKSZ által rendezett eseményen indulhatott leigazolt és amatőr sportoló egyaránt. A versenyen 3 távon mérettethették meg magukat a versenyzők, sprint (200-500m), technikai kb. (1400 m) valamint hosszú (4km).


A szövetség serdülő, ifi és felnőtt korcsoportokat jelölt ki. Az igazolt 89 versenyzőn kívül az Open kategóriában 52 induló volt.
Akik kicsit régebb óta követik a hazai SUP híreket azok számára nem újdonság, de ez már a 3. olyan év amikor megduplázódik a nevezők száma. (Ugyan ez igaz az átevezésre is.-szerk)
Az MKKSz már egy éve követi a saját utánpótlás SUP stratégiáját, és amennyire tudom a következő években markánsabban koncentrálnak majd a fiatalokra, megadva nekik azt a szakmai és technikai hátteret ami nélkülözhetetlen egy széles körű versenyzői bázis kialakításához.

forrás: mkksz facebook oldala

A verseny sprint számainak első komoly küzdelmére már az első ifjúsági futamban sor került, ahol az első 3 versenyző 8 tized másodpercen belül ért célba. A versenyt a Vitalitás Sportegyesület színeiben induló Pesti János nyerte. A lányoknál Slekta Réka ellentmondást nem tűrő fölénnyel nyert, ő a Dunakeszi Kajak Club színeiben indult.
A serdülőknél Blaskó Dominik (Vitalitás SE) valamint Marek Petra (Graboplast Győr VSE) győzött, míg az U23-as kategóriában Pető Ákos Zsolt (DKSE) valamint Kovács Petra Sára (Graboplast Győr VSE) állhatott a dobogó legfelsőbb fokára.

Fiatalok a dobogón. forrás: MKKSz facebook oldala


A felnőtt futamon Kóti Dávid (DKSE) meglepetésre legyőzte Zöllner Viktort így a sprint számban ő diadalmaskodott.

A nőknél Rasztotzky Eszter SRH SE idén ebben a számban idehaza érinthetetlen, a Loopa-n hozott nagyszerű teljesítményét megismételve nyerte a sprint számot.

Eszti és a Sprint! forrás: MKKSz facebook oldala

Az open technikai futam megint látványosra sikeredett, a több fordulós pályán a technikai tudás alakította ki a végső sorrendet. Mivel a bóják nagyon közel voltak egymáshoz, ezért a mezőny a saját dobott vizén próbált minél gyorsabban boldogulni a fordulókkal.

Harc a fordulóban. forrás: MKKSz facebook oldala


Külső szemlélőként megint izgalmasra sikerült ez a szám, mert mindenki megtalálta a saját versenytársát függetlenül attól, hogy a mezőny melyik részén haladt. A leggyorsabb férfi versenyző Nagy Szabolcs lett (SRH SE), míg a leggyorsabb női Rasztotzky Eszter lett.

Technikai rajt. forrás: MKKSz facebook oldala

A hosszú távú verseny rajtja volt a legnépesebb. közel százan álltak fel a rajtvonalra. A közel téglalap alakú pályán az első forduló közel hozta egymáshoz a rider-eket.:) A rajt utáni „őrült” helyezkedésben mindenki belekóstolhatott a dobott víz rejtelmeibe.
Az élmezőny a körözések miatt további kihívásokkal nézett szembe a bójafordulókban. Idén a legendásan eltévedő Márton Károly nyerte a férfiak merev deszkás számát aki a Mekler ITSE színeit képviselve-nem eltévedve- ért elsőként a célba. A nőknél Horváth Noémi (Naturelle Sportegyesület) megvédte címét így ismételten ő a Magyar Bajnok.

Noncsi az All Starral. forrás: MKKSz facebook oldala
A rajtvonal egy része. forrás: MKKSz facebook oldalaA részletes eredményeket az alábbi linken tudjátok elérni.

https://fonyodsup.hu/?fbclid=IwAR39hTa2bVz332bnYnggMLOnwqlIAmUfg5oJwgaHx8UMjs9hA8valD6EUOw

https://results.kajakkenusport.hu/faces/pages/verseny.xhtml?versenyid=345

Gratulálunk minden résztvevőnek és reméljük mindenki jó élményekkel ment haza Fonyódról.
A VB. felkészülés a célegyenesbe ért ezzel a versennyel. Vasárnap kerül sora a szegedi válogatóverseny aztán irány a VB. Ne feledjétek augusztus 28 a nevezési határidő! Gyertek és versenyezzetek a világ legjobbjaival. Booth, Bexter és a Hasulyo tesók garantálják színvonalat:)