A mobilizáció és a stabilizáció előnyei a SUP sportban

Avagy miért előfeltétele a technikai és edzésfelkészülésnek e két fogalom és mit jelentenek…

Amikor az edzésre gondolunk a legtöbb ember számára egy olyan kép ugrik be amikor halált megvető bátorsággal, szigorú tekintettel küzd, hajt valaki, pattanásig feszülő izomzattal, hogy elérjen a célig.  
De igazából ez csak az edzés, vagy verseny egy része. Pont úgy mint a bemelegítés vagy a levezetés.
Az edzéselmélet egy külön tudomány és Gábor kedvéért ebben a posztban nem fektetek nagy hangsúlyt a multidiszciplináris kifejezésre.:)
Ha egy piramisként képzeljük el a teljesítményt ennek csúcsán sport-specifikus ügyesség a kondicionális ügyességre épül mindez pedig a funkcionális mozgásra(azaz a mobilitásra és a stabilitásra).

forrás: Pixabay.com

Akkor mi is ez?

 A mobilitás az izom rugalmassága, az izületi mozgástartomány és egy testrész mozgásszabadságának kombinációja.
A stabilitás pedig a mozdulatok kontrollja és a helyes testtartás megőrzése.

Oké tessék! Megint valami újhullámos okosság?

Nem . Kicsit sem  újhullámos vagy valami csodaszerről beszélük, hiszen az ember így működik. Ez nem újdonság. Az emberi test mozgásának hatékonyságát az  energiafelhasználás szempontjából az határozza meg egy mozgás során, hogy minél kisebb energiaráfordítást igényeljen. Tehát minél több olyan izmot kapcsolunk bele egy mozgásba ami kompenzál annál nagyobb lesz az energiafelhasználás.
Például ha nem megfelelően erősek a core izmok a deszkán már az egyensúly megtartásához is plusz izmokat kapcsolunk be azért, hogy tartsuk a stabilitásunkat amiért bizony energiával fogunk fizetni.
Ez vonatkozik a technikára is. Érdemben fejlődni csak az tud akinek a teste képes arra, hogy úgy végeze a gyakorlatot ahogy az agya szeretné.

forrás: vitalmagazin.hu

Ezzel több teszt során is szembesülhetünk. A megfelelő „lazaság” (mobilitás) hiánya és a rossz tartás okozta fájdalmakat és beszűkült mozgástartomány okozta korlátokat, sokszor sérüléseket mindannyian megtapasztaljuk mi, akik nem fektetnek erre kellő figyelmet. Az FMS teszt egyébként elég elterjedt és megbízható állapotfelmérést ad. Én megbukom rajta egyenlőre. Viszont rámutat a problémákra ami a megoldás kezdete.:)

forrás: Pixabay.com

A jó hír az, hogy ha valaki heti kétszer fél órát szán rá, hogy jobban működjön a teste az szemmel látható eredményeket tud elérni 4-6 hét alatt. Persze ennek része az is, hogy a bemelegítés során is alkalmazzuk a mozgáspecifikus bemelegítéshez a mobilizációt. Valamint azt is megköszöni a testünk ha edzés után is foglalkozunk a rendbetételével és levezetünk.

forrás: Pixabay.com

Ha valaki el szeretne mélyülni kissé a témában akkor olyan kifejezésekkel is fog találkozni mint a kinetikus lánc, lokális és globális stabilizátorok és mozgatók stb. Érdemes is már csak a paradigma váltás miatt is. 😀
Mindenesetre ha egyszerűen csak a kérem az ingyen ajándékomat gombot keresi valaki akkor íme tessék egy video:

Sok van fent érdemes szemezgetni:)

Az MKKSZ  a youtube-ra  több videót is feltöltött  a különböző testrészekre lebontva. Ezúton köszönöm Szabó Andrisnak a Stopperen tartott interaktív előadását és az önzetlen segítségét!

Jó felkészülést! 😀