A fordulás és egyenesen haladás

A fordulás és az egyenesen haladás gyorsan válik érdeklődésünk tárgyává miután megtanultunk megállni a deszkán!….


 Kezdjük az egyenesen haladással! Bár még nem volt róla szó, jó sok féle fin kapható a piacon. (ez az az izé ami a deszka alján egy uszonyra emlékeztet…) Vannak boardok (az alsó szegmens legalsó részén) ahol ez fix, és nem cserélhető.

De e fölött miénk a választás szabadsága (és a döntés dilemmája de erről majd máskor..). Értelemszerűen minél nagyobb a felülete (a finnek), annál erőteljesebben tartja az egyenes irányt, és ami még nem mellékes segíti a stabilitást! (kicsit olyan, mint egy lapát a vízbe merítve, ha hirtelen megbillenünk jobbra, a fin felületének bal oldalán a billenés irányával ellentétes irányú és nagyságú erő ébred…)
Szóval témánál maradva a nagy fin segít egyenesen menni, de nehezíti a fordulást. Nagyjából egyenesen haladni úgy a legegyszerűbb, ha enyhén V alakban húzunk, ahol mi vagyunk a V alja… tehát nem párhuzamosan a deszkával, hanem 20-30 fokos szögben!

forrás: facebook,sup race hungary

Fordulás! Kezdetben szerintem mindenki megpróbál csak az egyik oldalt evezni, bízva az általános iskolában fizikaórán elsajátított tanulmányaiban. Aztán rájön, hogy ez túl nagy ív lesz. Ezért az ellentétes oldalon kezd hátrafelé evezni, majd nyugtázza, hogy ezek ismétlésével eléri célját.
Ez működik és jól! Viszont! Merjünk vagányak lenni, és vagy pici ugrásokkal vagy hátrébb lépdelve emeljük ki a deszka orrát enyhén a vízből és pikk-pakk meg tudunk fordulni.
 Ha valaki nagyon gyorsan helyben szeretne megfordulni, az tetézheti a mutatványt azzal, hogy az egyik lábát a deszka hátsó kb. 40 centiméterén keresztbe teszi, a másikkal hosszában egy közepes előre terpesszel beleáll és a hátsó láb oldalán kicsiket húzva megfordul. Csak ennyi??!!??

forras: supmagazine.de


Neeem 😀 Mert simán le tudunk így esni a boardról hátrafelé ha „túlsüllyed” a deszka fara. Vagy fordulás közben kicsit meglötyögtet minket a saját hullámunk..(vagy másé, vagy a szél, vagy nekünk jönnek vagy bármi más… :D).
 Hogy ezt döntően mi irányítsuk „rogyasztott” lábbal a törzsünkkel  és a felső testünkkel egyensúlyoznunk kell a deszka kiemelését és úgy általában mindent J.
Ezzel a technikával már lehet virítani és egy gyengébb képességű vízicirkuszban is elmenne betétszámnak.

forrás: supracer.com


A jó idő és a meleg víz ideális ennek gyakorlásához!

Szép napot jó evezést mindenkinek, ha tetszett olvassatok többet is az oldalon 😀