SUP The Lifestyle

Berna azaz Berni…:) Berni a kapott válaszokat prózai formában válaszolta meg. Jó olvasást:)

SUP the Lifestyle profilja a sup mindenféle felhasználásának a megismertetése, a rekreációs oldalának bemutatása az embereknek és a természet közelségének ez a fajta megközelítése, környezettudatosság hirdetése és sup közösség építés. Csapatom mindennel (is) foglalkozik amit a SUP magában foglalhat. ? 

Van lehetőség csapatépítő evezésekre , leány- és legénybúcsús eseményekre. Programjaink között szerepelnek a hajnali kávézó túrák az Újpesti – öbölben. Naplementés és napfelkeltés túrák Budapesten és környékén.
Egy illetve több napos utazással is járó belföldi túrák, hazánk legszebb vízen. Külföldi sup élmények is megtalálhatóak a profilunkban. Ezen kívül a sup jóga szerelmeseit is tárt karokkal vártuk Eta Pakucs – Gaál barátnőmmel heti rendszerességgel .

Amit még ki szeretnék emelni a stand up paddlebord sportos vonalának a komolyabb megismertetése a nagyközönséggel. Ami nálunk a sup technikai oktatást, (heti 3-4 alkalommal tartottunk) és a téli tanmedencés sup edzéseket jelenti. A tanmedencés edzések hazánkban még úttörő edzésformának számítanak a SUP-ban.

Természetesen az egyik legnagyobb büszkeségem…. A Duna Sup Ultramaraton teljesítménytúra(ami egy álomból és túrámból lett valóság) amit közös szervezésben valósítottunk meg a Nagy Szabival . Tudomásom szerint egyedülállónak számít hazánkban. Amit 2021 nyarán tematikusan felépített, több állomással fogjuk színesíteni. Ezen kívül részt vettünk a Tisza-tavi Fesztiválon. Ami egy különleges esemény volt számunkra. Még mindig nem tudom a felsorolást abba hagyni mert meghatározó, sőt számomra nagyon fontos rendezvények voltak : DSN családoknak tartott ingyenes sup napok a mosoly jegyében. Szintén új tapasztalás volt számomra ezeket a családokat aktívan bevonni egy ilyen eseménybe. Az a sok mosoly és szeretet amit a programok alatt kaptam… leírhatatlan.

Kaptam meghívást Pólus Enikő műsorába és Lakihegyi radió is behívott egy rövid riportra a Halloween suptúrám kapcsán amit második éve Szigetszentmiklóson tartottunk. A következő szezon már elő van készítve ami a meglévő eseményeken és programokon kívül számos újdonságot tartogat a Sup szerelmeseinek… Annyit elárulhatok, hogy köztük lesz egy raftingot, mesés vadvizes sup élmény a mesés SZLOVÉNIÁBAN.
-Hogy honnan indultunk?Hosszú és kalandos volt ez a pár év amíg megérkeztem a saját utamra. Én először 2014 nyarán álltam először deszkán. Első pillanatban rabul ejtett és törtem a fejem hogyan is tudnék víz +sup + velejáró életérzést nap mint nap megélni és akár a szorgos hétköznapjaimban beépíteni.
Évekig jártam túrázni, dédelgettem a gondolatot, hogy én is szeretnék belevágni egy kis cégbe ami sup eseményeket szervez.

Ha jól emlékszem 2018 novemberében indult útjára az első cég amit megálmodtam. Viszont a Sup the Lifestlye a 3. és egyben saját kis vállalkozásom ami a saját álmom megvalósítása, ami igazán engem tükröz, talán mondhatom a saját gyermekem. A kis cégemet egyedül irányítom, fejlesztem és igyekszem minél jobban népszerűsíteni. Természetesen vannak segítségeim  a túrák lebonyolításában és közös együttműködésben is állok több, hazánkban a sup sportban talán mondhatom, hogy sikeres sportolókkal. Volt szerencsém Köver Marcival is együttműködni, Nagy Szabival és Hubik Attilával. Amire talán még büszke vagyok, hogy sikerült egy szuper egyesületbe bejutnom ahol saját kis bázison van a szezonban. Ez az egyesület a Budapesti Evezős Egyesület. Örömmel tölt el, hogy tavasztól ismét visszavárnak a telepre. Már nagyon hiányzik a telep és az a vizes közeg ami az ilyen egyesületeknél van.

Ahogy már említettem 2 másik csapathoz is fűzhető a nevem. Az egyik csapatnál alapító és megálmodó tag voltam. Amit sikeresen be indítottam az akkori társammal, akit anno a cég indításánál magam mellé csábítottam. Innen áteveztem(mivel az első helyemen nem voltak azonosak az elképzelések akkori társammal) egy másik csapathoz. Ebben a sup csapatban a túrákért voltam felelős és a média részben tevékenykedett. Fél év után a csapat működés leállt. Ekkor jött el a pillanat hogy létrehoztam a Sup the Lifestlye csapatomat .- Kezdetben voltak nehézségeim…Hogy mik?Például : egyedül, mint nő mindenféle társ nélkül a nulláról beindítani és sikeressé tenni a 3.céget a mostani erősnek mondható versenyhelyzetben. Természetesen növelni kellett a bérelhető supjaim számát is mivel 2019 júliusában 5 db deszkám volt ami 2020 augusztusra 10 egységre bővült. Jövőre ismét bővülni fogunk…

SUP the Lifestyle indulásakor komplex elképzeléseim voltak, hogy milyen sokrétű supos céget szeretnék ami a hazai piacon egyedülállónak és talán különlegesnek mondható a színes programjai miatt . Úgy gondolom a 2020-as terveim 90% sikerült megvalósítanom. A maradék 10% sajnos a járványhelyzet miatt nem tudott megvalósulni.-Legnagyobb nehézségek a túráztatásba?Jó kérdés…Van pár de ez a szép ebben a munkába (ami egyben a hobbim is) Úgy gondolom mindig kell valami ujját csempészni a túrákba. Fontos hogy minden túrázó jól érezze magát. Kapjon valami pluszt valami ujjat. Sokszor az időjárás is megtudja nehezíteni a dolgunkat mivel szabadtéri eseményekről van szó. Számomra nagyon fontos és kardinális kérdés, hogy biztonságba vigyem a túrázókat a vízre. Ezért én simán lemondom a túrát ha az időjárás előrejelzést nem látom megfelelőnek. Ha új helyszínre viszem a suposokat akkor előtte minden helyszínt személyesen bejárok a kereskedelmi túra előtt. Ez nagyon de nagyon fontos számomra..

Ezért is döntöttem úgy, hogy 2 tündéri segítségem lesz a gyakorlati megvalósításoknál(Nagy család személyében). Így talán elmondhatom azt, hogy nem jelent problémát a 30-40 fős vagy akár több supost, akár egész napra felejthetetlen élményben részesíteni. (lehet teljesen kezdő vagy tapasztalt is. ) Plusz 1.5 évvel ezelőtt elvégeztem egy vízi vezetői tanfolyamot, hogy biztonságosabban tudjam a kedves, töltődni vágyó embereket a vízre vinni. Úgy gondolom a tapasztalat mellett fontos az elméleti tudás megszerzése is.Örülök, hogy egyre több elemmel bővülnek a túráim! Ez köszönhető a sup iránti szeretetemnek, a megújulás utáni vágyamnak és annak , hogy minél több embernek szeretném bemutatni ezt a fajta szabadidős és sporttevékenységet ami teljes mértékben képes az embereket a rohanó hétköznapokból kiszakítani és hihetetlen közösségeket képes építeni és megmozgatni.

Az új dolgok nem belső kényszerből fakadnak és talán nem is az igények változását jelenti nálunk. Mivel úgy gondolom sok dologban úttörők voltunk. Lásd jótékonysági rendezvény 2019-ben és 2020 telén. A téli tanmedencés SUP edzéseink is újdonságok még itthon és a Duna Sup Ultramaraton ami 100 km evezést jelentetett. Én úgy érzem, hogy a nagyközönségnek igen is meg kell mutatni, hogy a túrázás mellett számos más felhasználási módja is van a supnak. Idén én is leigazolt amatőr sup sportoló lettem. Készülök és edzek, hogy a következő szezonban ha időm engedi a sport vonalba is részt tudjak venni. Erről egyenlőre többet nem szeretnék elárulni…. ?

Hihetetlen jó dolog, hogy pár év alatt robbanásszerűen megemelkedett hazánkban a suposok száma. Már lehet látni, hogy a suptársak egyre jobban nyitnak akár a sport, teljesítménytúrák és versenyek irányában is. Ezt köszönhető annak, hogy egyre több ilyen esemény kerül megrendezésre.-Talán már említettem hogy sokan kacsingatnak a sportos evezés irányában. Idén már több kisebb nagyobb versenyeken volt lehetőség elindulni. Az emberek kíváncsiak magukra, mi rejlik bennük. Úgy vettem észre szeretnek a saját határaikkal játszani(ahogy én is) és talán néha többre is vágynak mint egy közösségi evezés. Ami szerintem teljesen normális. Hiszen én is vágytam arra hogy leevezzem a 100 km (kíváncsi voltam képes vagyok e rá), vágytam arra hogy kipróbáljam milyen a szinte állóvíznek mondható Soroksári Dunát végig evezni (amit szeptember végén teljesítettem is Alex barátommal) .Ami mérőben más mint a zabolátlan Nagy Duna.

2021 nyarára is tervezek egy számomra kihívást jelentő evezést….-2020 as év valóban nehéz volt. A szintén visszaköszönő járványhelyzet nagyban megrövidítette a egész szezonunkat. Mivel mi nem csak nyáron tevékenykedünk hanem egész évben vannak túráink. Így idén sajnos a Hévíz – patak túráink elmaradtak. Sőt télből a nyárba való utazást is el kellett halasztani. Tavasszal talán más volt a helyzet mint most télen. Kérdezheted hogy miért? Talán azért mert most az időjárás sem a legkedvezőbb arra hogy egyedül túrázzunk. Bár megfelelő technikai öltözetben biztonságban vagy, de ilyenkor ajánlott másodmagaddal lapátolni vagy akár csapatban (mostani helyzetben sajnos ezt mellőznünk kell. )

Tavasszal én sokat jártam a vizeket, új helyszínek jártam be , különböző videókat készítettem különböző témákról. Pl: mi legyen nálad ha egyedül evezel tavasszal…Online sup túráim voltak az eddigi helyszíneken. Úgy gondolom az aktivitásomnak, fáradhatatlan elszántságomnak   a víz, sup szeretetének köszönhető, hogy talpon maradtunk sőt fejlődni is képesek voltunk ebben a nehéz időszakban, úgy hogy igazán friss supos csapatnak számítottunk.- Jövőbeli terveink? Hűha sok szuper és új dolog vár megvalósításra. Természetesen már hónapok óta dolgozom a 2021 szezonon.

Mindent nem szeretnék egyenlőre elárulni mert akkor mi lesz a meglepetés?!….Nah jó pár információt azért elárulhatok: A meglévő össze sup program, túrák, oktatások és jóga mellett ugye a sup teljesítménytúra sorozatunk közös megvalósítása Nagy Szabival közös és szuper támogatókkal pl: Surftation, Vidrabag bővül a repertoár ugye a rafting és vadvízi sup túráinkkal. Amit szintén egy közös együttműködés gyümölcse Hubik Attilával akinek mondhatni a kisujjába van a sup és Szlovénia (mivel több mint 10 éve raftingoltat ezen a vidéken). Együttműködő partnerek leszünk a Surftation csapatával…

Lesz lehetőség egyéni sup technikai oktatásra az Újpesti – öbölben. Környezetvédelem területén is felbukkan majd a csapatom neve és bízom benne az idén elmaradt rendezvényeket is tudjuk majd pótolni pl: Soroksári Duna Fesztivál ahova az esemény supos részének szervezésére kerestek meg. A Vadkacsa egyesület szervezésén belül a Duna takarítás azaz Suposok a Dunáért 2020 ingyenes eseményt.-Zárásnak talán annyit, hogy szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen szezont képes voltam megvalósítani. Fantasztikus sup közösség alakult ki a csapatomnál, csodás emberekkel és boldog vagyok hogy ennyi friss és tapasztalt evezősnek képes voltunk átadni a sup szeretetemet.-Köszönöm szépen a megkeresést és lehetőséget, hogy mesélhettem magamról és az imádott csapatomról ami az életem fontos részét jelenti.

Várunk minden friss és gyakorlott supost az eseményeinkre!

Jártó Bernadett
SUP the Lifestyle
Tel:+36204378733
Facebook oldalunk:https://www.facebook.com/SUPtheLifestyle/

A képek a SUP The Lifestyle tulajdonát képezik. Forrás: SUP The Lifestyle facebook oldala-