Sup evezés örök ifijaknak

Supozni 50 felett? Miért ne? Ha kedved van hozzá leírom miért és hogyan:)

Magyarországra gyakran hivatkoznak úgy mint a (kajak) kenu hazájára. Minket ez pedig büszkeséggel tölt el ! Mert ki ne szeretne azonosulni a szabadság érzésével, a kitartással vagy a jó küzdés élményével! Persze mi igazán mindennel evezünk, mindenen amin csak lehet!:)
A klasszikus evezéstől a túrakenun,sárkányhajón át a sup deszkáig. Valahogy tudjuk és értékeljük a víz szeretetét és sokunkban ez nem változik a kor előrehaladtával sem. Sőt van aki ekkor van elemében igazán! Aki vett már részt kenumaraton fordulón, vagy csöppent már bele masters kajak-kenu versenybe az ezt pontosan tudja.
A Kis-dunán rendszeresen találkozom idősebb kezdő suposokkal. Ha lehet, nem szalasztom el az alkalmat, hogy szóba elegyedjek velük. Érdekel, hogy mit kapnak ettől a sporttól és, hogy milyen céljaik vannak.

forrás: Supconnect.com…köszenet a gondolatébresztő cikkért:)

A legtöbben a nyugalmat, csendet és a természet közelségét értékelik a mozgás öröme mellett.
Idősebb korban az aktív kikapcsolódás nem csak a természet közelségéről szól. A mozgás erősíti az immunrendszert az izmokat és a csontokat. Segíti a ruganyosság megőrzését. Javítja a keringést és kordában tartani azokat a gonosz kilókat.:)
Ezen kívül a mozgás javítja mentális stabilitásunkat. Könnyebben feldolgozható vele a stressz, segít egy új közösséghez tartozni. A víz nyugalmat és kiegyensúlyozottságot kölcsönöz. A folyamatos egyensúlyozás kényszere segíti a magabiztos mozgást az élet más területein is.

Miért a sup?
Mert az alapok könnyen elsajátíthatóak, mindenki a saját ritmusában evezhet. Fontos az is, hogy az eleséssel vagy ütközéssel járó sérülések lehetősége szinte minimális. Ellentétben a túrakenuval vagy a sárkányhajóval egyedül is űzhető, de amennyiben vannak partnerek nagyszerű túrákat lehet tenni csoportosan is, vagy csak élvezni a lábunk előtt heverő természetet. A felszerelés súlya minimális . a legtöbb isup szett kompakt, hordozható.

forrás: paddleaway.today

Sup de hogyan?
Amennyiben valaki idősebb korban szeretne megtanulni sup-on evezni javaslom keressen egy jó oktatót. (itt a hangsúly a jón van!) Nem kell rohanni, az első pár alkalommal a legtöbben esünk kelünk a deszkán, ezért nem baj, ha csak ülve- térdelve ismerkedünk a sportszerrel. Fog az menni állva is a későbbiekben, ne hagyjuk hogy a saját magunk elé támasztott elvárások, és a sietség érzése elvegye a kedvünket.
Aki jógázni szeret, próbálja ki ezt sup deszkán! Bizonyosan maradandó élmény lesz.
Arra, hogy milyen deszka a legjobb nekünk még ráérünk, ezt a sportot szerintem próbákkal kell kezdeni nem pedig vásárlással. Bátran kérjünk bárkitől segítséget. Tapasztalatom szerint a víz összehozza az embereket, és feltölti őket jóindulattal!
Ha tudunk járjunk le rendszeresen! Abból lesz vízi ember aki sokat van lent, nem abból aki elmondhatja magáról, hogy kipróbálta. A mozgás jótékony hatásának fránya kritériuma a rendszeresség!

forrás: paddleaway.today

A sup szabályok!
Merthogy vannak ilyenek is. Először is akinek krónikus betegsége van, vagy szív és érrendszeri problémákkal küzd, vagy csak egyszerűen gondos, az kérje ki orvosa véleményét!
A mentőmellény kötelező, a flakon víz és nyáron a naptej erősen ajánlott! Aki nem tud víz biztosan úszni az, higgye el nekem nem evezés közben lesz Weismüller!
A mellény fent tartja az embert , de alapvetően nem az úszni tudást helyettesíti.
Eleinte, ne menjünk egyedül, vagy ne menjünk messzire! Fontos lehet a vízfelület is! Egészen más egy szép nyári napon a Velencei tó és a Duna. Mások a veszélyek, nem érdemes kockáztatni.Viharban,hidegben ne evezzünk.
Ha egyedül megyünk, legyen nálunk telefon vízhatlan tokban, és-vagy legyen valaki akinek elmondjuk merre megyünk, és körülbelül mikor érünk vissza.

Most, hogy a végén mindenkire a frászt hoztam, köszönöm, hogy elolvasták a cikket. 🙂 Remélem találkozunk majd evezés közben!