SEPA Academy oktatás volt idehaza

A SEPA Academy tartott evezéstechnikai tréninngel kapcsolatban kérdeztem az Old Lake SUP-tól Tamarát…

Szia Tami, sikerült összehoznotok egy workshop Hasulyo Csillával a Hasulyo testvérek (és sok mások) edzőjével. Honnan jött az ötlet?

Már egy jó ideje figyeltük a SEPA oldalát és terveztük az együttműködést Csilláékkal, és amikor márciusban láttuk, hogy megújult az oldaluk, rögtön felvettük velük a kapcsolatot. Ez a workshop és az azt megelőző képzésünk volt az első lépés egy hosszútávú együttműködéshez, amiben a SEPA edzéselméletét és evezéstechnikai módszerét alkalmazzuk és próbáljuk széleskörben ismertté tenni itthon.

Nem titok, hogy az Old Lake SUP-nál szeretnénk szintet lépni az evezésben, Isti egy ideje már a versenyekre készül. Extra motivációt jelent, hogy idén Magyarországon lesz a SUP világbajnokság és természetesen nagyon szeretnénk amatőrként részt venni rajta és komolyan felkészülni rá. Sőt, azt is szeretnénk lehetővé tenni, hogy mindezt mások is megtehessék! 🙂

A képhez tartozó alt jellemző üres; SEPA_Workshop_Tata-2-scaled.jpg a fájlnév

Azonban fontosnak tartjuk, hogy sérülések nélkül és hatékonyan tudjunk edzeni. Ehhez kell egy kíméletes ugyanakkor hatékony evezéstechnika, valamint egy olyan SUP-ra specializált edzésterv, ami mögött komoly edzéselmélet és egymásra épülő, fokozatos terhelést és folyamatos fejlődést biztosító edzésmunka áll. Amennyire én látom ez hiánycikk itthon és mindezt, sőt még ennél is többet nyújt a SEPA. Az eredményeik pedig önmagukért beszélnek.

A képhez tartozó alt jellemző üres; SEPA_Workshop_Tata-10-scaled.jpg a fájlnév

A tatai workshop legfőbb célja az volt, hogy a SEPA által alkalmazott alap evezéstechnikát megtanítsa a résztvevőknek, tehát ez egy olyan alapképzés volt amire kevés SUP-os gyakorlattal is el lehetett jönni, ugyanakkor teljesen új szemszögből ismertette a SUP mozgást még azok számára is, akik már évek óta versenyeznek. Én úgy gondolom, hogy kevés gyakorlattal még talán egyszerűbb is volt elsajátítani ezt a fajta SUP alapmozgást, mert az évek alatt berögzült technika nehezebben íródik felül.

A képzés egy elméleti oktatással indult a SEPA módszer kialakulásáról, valamint a rotációs és nem rotációs evezéstechnikára jellemző ismeretekről. Csilla többször is hangsúlyozta, hogy ő nincs ellene a rotációs mozgásnak, sőt vallja, hogy egy vérbeli SUP-os eszköztárában többféle evezéstechnika lapul és a körülményeknek és aktuális fizikai állapotának megfelelően tudja alkalmazni azokat. Ugyanakkor azoknál a hobbi evezősöknél és amatőr versenyzőknél, akiknek a törzsizomzatuk nem elég fejlett és nincs komolyabb sportmúltjuk és fizikai előképzettségük, a rotációs evezéstechnika több sérülésveszélyt hordoz, továbbá az esetleges pontatlan kivitelezésből fakadóan több hátránnyal jár a deszka mozgásában, mint a nem rotációs technika.

A képhez tartozó alt jellemző üres; SEPA_Workshop_Tata-26-scaled.jpg a fájlnév

Az elméleti képzést egy intenzív szárazföldi edzés követte, ami csupa olyan gyakorlatból állt, melyekkel a SUP alapmozgáshoz szükséges izmokat és izomcsoportokat lehet megerősíteni. Ennek természetesen a bemelegítés és nyújtás is elengedhetetlen része volt.

Ebédszünetben szó esett a sporttáplálkozásról, majd felkészültünk a vízi gyakorlásra: Csilla egyesével mindenkinek beállította az evezőjét, megjelölte az evező- és vízfogását. Ezek után a stégen gyakorolták az alaptechnikát mígnem leszakadt az ég. A vízre szállás helyett így újra elmélet következett, méghozzá a képzés egyik legizgalmasabb része: a résztvevők saját videóinak evezéstechnikai elemzése, amelyre a szakadó eső rendkívül meghitt hangulatot teremtett. ? Csilla rávilágított a fizikai és technikai hiányosságokra és nagyon sok hasznos tanáccsal látott el bennünket. Hála a résztvevők aktív érdeklődésének, olyan dolgokról is szó esett, mint a kemény és rugalmas evezők előnyei és hátrányai, a lapátméretek és típusok, a merev deszkák formatervezése és elsődleges/másodlagos stabilitása, valamint sok más rendkívül érdekes és hasznos téma. Pici ízelítőt kaphattunk a világ SUP elitjének kulisszatitkaiból és a nemzetközi SUP világ történéseiből. Így már az új ismeretek birtokában szállhatott vízre mindenki.

A képhez tartozó alt jellemző üres; SEPA_Workshop_Tata-43-scaled.jpg a fájlnév

A vízi edzés elején a deszkán végzett különféle gyakorlatokkal szoktatták a testet a SUP alapmozgásra, majd evezés közben is próbálták alkalmazni a tanultakat: főként a csípőben és lábban rejlő energiák hasznosítását a deszka előre hajtásához, a felsőtest mozgásával összhangban. Csilla folyamatos mozgáskorrekcióval segítette a helyes végrehajtást. A napot egy jó hangulatú közös levezető nyújtással és az oklevelek kiosztásával zártuk. No meg egy elégedett mosollyal és kellemes fáradtsággal. Szerintem elképesztően hasznos és tanulságos képzés volt és remélem a résztvevők is így gondolják.

A SEPA-val való közös munkánknak ezzel nincs vége, hiszen május 31-től elindulnak a SUP edzéseink és bárkinek lesz lehetősége a SEPA amatőr edzéstervét használva készülni a versenyekre és a hazai világbajnokságra. 3, 6 és 12 hónapos edzéstervek közül lehet majd választani, melyeket Csilla készít az itthoni körülményekhez igazodva. A klub edzésterv úgy épül fel, hogy a különböző szinten lévő evezősöknek egyaránt komoly fejlődést tud eredményezni. Heti 3 vízi, 3 kardió és 1-3 erősítő edzésről beszélünk, az egyes edzések intenzitását és nehézségét Csilla speciális terhelés elmélete határozza meg. Hetente minimum két vagy három közös edzést szervezünk, amit Isti fog irányítani (testnevelő-edző ill. gyógy- és sportmasszőr képzettsége van) a többit egyéni/otthoni edzésként lehet elvégezni. A SEPA-val természetesen végig szoros együttműködésben leszünk és igyekszünk minél többet tanulni tőlük, de lesz a klubtagoknak is konzultációs lehetősége Csillával. Hamarosan kiírásra kerül egy több napos őszi SEPA edzőtábor is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; SEPA_Workshop_Tata-36-scaled.jpg a fájlnév

Már készülőben van a suptraining.hu oldal is (legkésőbb június végére elkészül), ahová minden edzés és sok hasznos infó fel lesz töltve és minden klubtagunk egyéni hozzáférést kap az edzéstervekhez, egyébként pedig a SUP Training Hungary Facebook oldalon lehet majd követni a tevékenységünket. Most a legtöbb energiánkat erre fókuszáljuk, de hisszük, hogy megéri és valami olyat teszünk lehetővé, ami hiánypótló a hazai SUP életben, főleg így a hazai VB előtt. Reméljük ez sokakat arra motivál majd, hogy komolyabban elmerüljenek a SUP sport űzésében. Minket biztosan! 🙂


Köszönjük a beszámolót. 🙂

A képek az Old Lake SUP tulajdonát képezik.