RSD északról délre. Egy 54 kilométer beszámolója

Jártó Berni idén nem tudott elindulni a Sup Race Hungary-val közösen rendezett 100 kilométeres teljesítménytúrán vállsérülés miatt. De a „kisördög” nem hagyta nyugodni….

Supmagazin (SM): Szia, mi történt az idei nagy túra előtt?
Berni:Szia, sajnos, megsérült a vállam egy evezésnél. A karomat sem tudtam rendesen felemelni két kilométer evezés után, így a parton maradtam aktív rendező. Pedig nagyon szerettem volna elindulni, készültem is rá.

SM: Honnan jött az ötlet ehhez az őszi evezéshez?
Berni: Benne maradt a boogie a lábamban! A viccet félretéve nagyon sajnáltam, hogy idén kimaradt a 100-as. Néztem a befutó arcokat és a képeket, bevallom napokig vigasztalhatatlan voltam, hogy nem lehettem közöttük. Szükségem volt egy hosszú evezésre ahol kicsit ismét feszegetem a határaimat, de a vállamat sem vágom szét újra. Ezért jött a Gubacsi Híd (Csepel)-Tassi zsilip ötlet…

SM: Miért az RSD? (Ráckevei-Soroksári Dunaág)
Berni:Szeretem a Kis-Dunát! Sokat túrázunk errefelé! Változatos barátságos környezet sok nádassal és kevés motorcsónakkal. Ráadásul -bár folyik kissé- szinte állóvíz a nagy Dunához képest.

SM: Igen, egy nagyobb sodrású folyamhoz vagy folyóhoz képest ez kicsit más kávéház!:)
Berni: Abszolute! A Dunán van egy alapsebességed és a víz sem olyan kemény! Teljesen más terhelés tud lenni a kettő!

SM:Egyedül mentél?
Berni:Nem dehogy!:) Alex barátomat sikerült meggyőznöm, hogy velem jöjjön! Nem akartam egyedül menni, de most nem vágytam egy nagy csoportos evezésre. Az RSD-n nem lehet csak úgy csorogni, én pedig kíváncsi voltam mit tudok itt, szóval jó ötletnek tűnt a 2 fő.

SM:Felkészülés volt?
Berni:Persze! Egy-két hosszabb evezés és egy jó tervezés mindig jól jön!:) Ez utóbbiban nagy segítségemre volt Laci barátom akinél kitartóbb ultrást nem ismerek. Ő a futás mellett supozik, de rengeteg a tapasztalata és mindig tud motiválni! Hálás vagyok neki is, és természetesen a supmagazin.hu túrás cikkének is!:D

SM:Hogy indult a nap?
Berni:A terv az volt, hogy reggel hatkor indulunk, de ezt egy horgász miatt módosítanunk kellett. Minden esetre 6:22-kor már vízen voltunk, ami még így is belefért a tervbe. Mivel ekkor hajnalodik, kárpótolt minket az ébredő természet ami itt sokkal csendesebb mint Újpesten.Hattyúk, vadkacsák, szürke gémek! Igazán lenyűgöző volt végig a nap folyamán.


SM:Milyen volt maga a túra?
Berni:A kezdeti csendes „zenes” evezgetés után,, haladósabbra vettük a tempót! Végig beszélgettünk, de haladni is kellett. Maradt időm foglalkozni kicsit az evezéstechnikámmal is. A Sup The Lifestyle rendezésében idén sok evezéstechnikai tréningünk volt. Próbáltam az ott látottakat gyakorolni! Bevallom eddig nem nagyon mozgatott a hatékonyság kérdése, de itt értelmet nyert az agyonhallgatott vízfogás és szabadítás kérdésköre. Már értem mit ért a Bivaly iramevezés alatt, és miért mondja azt a Karesz, hogy elől dolgozzak ne pedig magam mögött.:) Az igazat megvallva, muszáj voltam foglalkozni ezekkel, hogy nehogy megint lesérüljek.
Persze jöttek a kötelező hullámvölgyek! Nagyon figyeltünk a folyamatos frissítésre amit rendszerint egy stégen kiszállva tettünk meg, de így is teljesen elfogytam Ráckevénél. Merőben új élmény volt számomra, hogy ennyire el tudok fáradni és az is, hogy ebből van kiút, fel tudtam állni ismét!:) Megjártuk mindketten a hadak útját:) Remek túrapárost alkottunk, még akkor is ha néha a francba kívántuk az egészet:D.
14 kilométerrel a vége előtt, teljesen megtáltosodtam, megláttam az alagút végét! Tényleg elégedetten ültünk a stégen a fuvarra várva este hétkor!

SM:Milyen deszkával mentetek?
Berni:Alex Egy Aqva Marina Atlas-szal jött. Ez egy nagyon stabil és nagy deszka, viszont méreteiből adódóan kicsit lomha, de a célnak teljességgel megfelelt. Én idén lecseréltem a régi deszkámat és egy GAASTRA 11’6 IQ Touring deszkával eveztem. Ő sokkal fürgébb és kiegyensúlyozottabban futó túradeszka az elődjénél! Imádom!

SM:Tapasztalat? Konklúzió?
Berni:Sok mindenen kell még javítanom, de teljesen magával ragadott a teljesítmény túrák világa! Valahogy beszippantott a hosszan tartó küzdés, ez nem önigazolás hanem önismeret!:D:D
Már tervezem a következőt! Büszke vagyok magunkra!

SM:Mi is rátok! Gratulálunk és köszönjük a beszámolót!
Legközelebb is a hátszél legyen veletek:)