RLVSE avagy a SUP hazai fejlődése egy más szemszögből

Lehetőségek és egy picit eltérő szemlélet a Rákóczi László Vízi Sportegyesület égisze alatt. Mi így gondoljuk, gyertek és legyetek részesei és formálói közösségünknek…

Egyre több az egyesületben leigazolt versenyző és a kimondottan SUP szakággal foglalkozó új egyesület. Az RLVSE miben más mint a régóta működő SUP Race Hungary SE?

Szabi ( Nagy Szabolcs SUP Dragon Világbajnok a SRHSE vezetőedzője) régi barátom és szerencsére abba a körbe tartozom akivel megosztja a tapasztalatait egy egyesület működtetésével kapcsolatban. Szabiék az amatőrök és kezdők oktatás mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a fiatal SUP-osok versenyfelkészítésére. Ehhez a Dunakeszi Kajak Club és Nagy-Rasztotzky Eszti (Eszti Világbajnok kajakos, Világbajnoki ezüstérmes SUP-os valamint a Dunakeszi Kajak Club edzője) is komoly szakmai segítséget nyújt.
Számunkra sokkal inkább az amatőr szabadidős, hobbi SUP-ozás került az előtérbe valamint az amatőr felnőtt versenyzés.

Valaki nagyon magyaráz 🙂 www.rlvse.hu/blog

Mi ennek az oka?

Egyrészről az MKKSZ oldaláról látjuk a sportág utánpótlás nevelésének irányvonalát, ahol egy egységes rendszerben képzett szakemberek foglalkoznak, ha minden jól megy, már idéntől az utánpótlással.
Másrészről egyikünk sem engedheti meg magának, hogy napi rendszerességgel tartson edzéseket a gyerekeknek. Mi pedig nem szeretnénk azt az illúziót kelteni egyetlen gyerekben vagy szülőben sem, hogy heti 2-3 edzéssel élsortolóvá válhat.
Ettől természetesen ha tudunk szívesen segítünk bármelyik gyereknek, és járhatnak hozzánk rendszeresen a foglalkozásainkra.
Jó a kapcsolatunk a szomszédos Kajak-kenu egyesületekkel. A KDSE-vel és a Merkapt- Mekler László SE-vel biztosan fogunk együttműködni ahogy tettük eddig is.:)

Békés nyugodt vízfelület szinte egész évben. www.rlvse.hu/blog

Hogyhogy most?

Az egyesület ötlete már régóta érlelődött, és tavaly szolid körülmények között, de elkezdte a működését. Ám tavaly ősszel számos olyan dolog történt ami segített szintet lépni.
Ehhez jönnek az egyesület merev deszkái, és az a know how amit az évek során megszereztem. Világ és Magyar bajnokként volt szerencsém belelátni eseményekbe és a SUP technika minél szélesebb körű megismerésébe és elsajátításába, oktatásába. Én is kíváncsi ember vagyok, kerültem Csepel szigetet és Szentendrei szigetet is egy nap alatt. Szerintem az igazi tapasztalatot az ember verejtékkel és kitartással szerzi nem pedig a neten lévő videókból és írásokból. Ez egy folyamat ami nálam már több mint egy évtizede tart. Nagyszerű utazás, igyekszem ebből a legtöbbet továbbadni.

SIC RS-sel… www.rlvse.hu/blog


További stabilitást ad A SIC Magyarországi forgalmazójának a bicsurf.hu-nak a támogatása. Így együtt megítélésem szerint ez egy működőképes kooperáció, és jó kezdet egy hosszútávú projekt kivitelezéséhez.

https://rlvse.hu/blog/

Oktatás az öbölben www.rlvse.hu/blog


Mi az amiben mások vagytok mint egy SUP túrapont?

Az RLVSE-t azért hoztam létre, hogy népszerűsítsem a SUP sportágat és a tőlem telhető legtöbbet tegyem bele. Ezért írom ezt a magazint is, és ezért működik a SUP Börze is a Facebook-on.
Annak, hogy a sportágban sok az olyan sportoló akiknek nincs vízi sport múltja, vannak előnyei és vannak hátrányai is, de hiszem, hogy egy igazán jó közösséget tudunk építeni együtt.
Az én elképzelésem az, hogy olyan egyesületek is működnek a sportágban akiknek nem a versenysport a központi víziója, de kellő szakértelemmel és tudással űzi a sportágat. Tudom, hogy a kettő nem zárja ki egymást mégis ez egy középutas megoldás a két véglet között. Fontos a jó és személyes célok meghatározása, és ez a legtöbbször nem a klasszikus győzelem. Ehhez kívánunk alapos szakmai segítséget nyújtani.
Mire gondolok? Például arra a tudásra ami a vízi közlekedéshez kell, vagy a vízitúrázás írott és íratlan szabályaira de beszélhetünk a sporteszközök érdemi használatáról vagy egyéb rekreációs célú eseményekről, foglalkozásokról.

www.rlvse.hu/blog


Tudom, hogy maradi gondolkodás manapság, de úgy érzem a tukmálós hajhász mindennapokban van létjogosultsága a több belbecs kevesebb külcsín értékrendnek. Hiszek abban, hogy a legtöbbünk az evezés élményéért és a természet közelségéért megy vízre nem pedig 5 jól sikerült szelfiért.
Félreértés ne essék egyáltalán nem baj, ha van emlék, de tudni kell megélni egy jó evezést, hogy feltöltsön.

A cél szép, de mi az eszköz?

Az eszköz a felszerelésen túl a foglalkozások formája és minősége. Természetesen lesz oktatás és szabad edzés ahogy tavaly is. A fizetős programok és bérlemények mellett sok ingyenes programot fogunk szervezni az egyesület tagjainak és az újonnan érdeklődőknek egyaránt. A nyílt napokon túl tervezünk olyan workshopokat tartani ami egy-egy területre kiemelten fókuszál. Például teljesítménytúrákra vagy egy technikai elem elsajátítására, de belefér az elképzelésbe némi edzéselmélet vagy a lapátokról, deszkákról egy-egy előadás. Szerintem ezek új elemek amik hiánypótlóak. A SUP edzés mint felnőtt amatőr foglalkozás is tervben van, erre az egyik ismert hazai SUP-ost szeretnénk lecsábítani hozzánk.

Gabi és a vízfogás:) A SUP-ban mindenki megtalálhatja a maga kihívásait…A túráknál pedig igyekszünk más pluszt adni ami a természetismeret és a környezetvédelem köré épül.
Természetesen a kínálatot a kereslet fogja meghatározni, de kísérletezünk és új utakat keresünk.:)
A hosszútávú cél az, hogy vállalható tagdíjért tudunk korlátlan eszközt rendelkezésre bocsájtani és foglalkozásokat tartani. Itt még nem tartunk, de ha kellő bázissal rendelkezünk elindulhatunk majd ezen az úton szerintem már a következő szezonban.

Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, az bátran keresse fel alakuló oldalunkat amit az alábbi linken érhet el:
Az egyesületet az alábbi linken éritek el:

https://rlvse.hu/blog/

Vagy kövessen minket a facebook csoportunkban:

https://www.facebook.com/R%C3%A1k%C3%B3czi-L%C3%A1szl%C3%B3-V%C3%ADzisport-Egyes%C3%BClet-106945474816026

Találkozzunk a vízen:)