Loopa SUP, ismét versenyt rendezett az MKKSZ a Lupa tavon.

Bár idén Magyar kupa futamként került kiírásra a verseny a tavalyi Magyar Bajnoksággal szemben, így is népes mezőny állt rajthoz….

Idén 76-an indultak a versenyen, akik közül 31 igazolt sportolóként mérettette meg magát. A programban 4 szám szerepelt. Az igazolt versenyzőknek egy fordulós sprint 200 méterrel kezdődött a verseny, amit egy technikai futam követett az igazolással nem rendelkezők számára. Délben a 4 kilométeres távon egyszerre rajtoltattak mindenkit, majd egy kis pihenés után jöhettek a dragon 4-es számok.

A SUP Race Hungary SE Dragon befutója. Idén ez az egyesület végzett az éremtáblázat élén a Lupán. forrás: SRHSE facebook oldala

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évről évre egyre színvonalasabb versenyt rendez a Lupa tavon. Maga a tó kiépítettsége és a környezet is ideális egy síkvízi verseny megrendezésére. A tavalyi évhez képest a helyszín annyiban változott, hogy a jóval pezsgőbb mólóra helyezték át a rajt-cél zónát a tavalyi Öböl strandhoz képest.
A SUP-os közösség most már könnyebben alkalmazkodik a leigazolt versenyzőkkel kapcsolatos nevezés menetéhez, de akik nem ismerik a „rendszert” azoknak némileg újdonságként hat a rögtönzött versenybírósági és a versenyműsor intézménye.

Bójaforduló a hosszabb távon.Egy kis lökdősédés és irány a következő bója. forrás: MKKSZ facebook oldala.


Szerencsére a szövetség egy külön weboldalra a loopasup.hu-ra feltette az összes lényeges információt ami stabil kiindulási pontként szolgálhatott mindannyiunk számára. Idén már serdülő,-ifi,-és u23-as korosztály is rajthoz állhatott ami kétség kívül azt jelenti, hogy az MKKSZ támogatja az utánpótlás korúak felkészülését és lehetőséget biztosít számukra a versenyzésre.

forrás: MKKSZ facebook oldala.

A nap első versenyei a 200-as sprint számok voltak. Mind a 200 mind az Open technikai számoknál un. beach-rajt volt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vízparton állva és némiképpen nekifutva kezdődik a verseny. Ezekben a versenyszámokban a Dunakeszi SRH SE és a Honvéd SUP-osai vitték a prímet. A technikailag jól kivitelezett vízre szállás mindkét felnőtt számban aranyat ért.

Férfi sprint rajt előtt. A futamot Kövér Marci nyerte meggyőző fölénnyel. forrás: MKKSZ facebook oldala

A technikai futam Open (nem leigazolt) kategóriában nagyon látványos küzdelmet hozott. A pálya kialakításának és a futószakasznak köszönhetően testközeli élményt adott. A fordulókban előző és a helyezésekért küzdő vegyes, de népes riderek versenye magával ragadta a szurkolókat is a parton. Igazán visszaadva ezzel a technikai számok sava-borsát!

Küzdelem, futás és sok forduló jellemezte a technikai számot. forrás: MKKSZ facebook oldala.
A technikai férfi futam rajtja itt-ott egy kis fürdéssel megspékelve. forrás: MKKSZ facebook oldala.

A 4 kilométeres távra egyszerre állt oda mindenki. Drón a magasban, versenybírók a parton, hőség a vízen! A pálya egyszerű volt de a partról végig követhető. Mindenkinek adott volt a lehetőség, hogy kicsit megsanyargassa a testét.:D

Több mint 70 deszka a vízen. Egyre masszívabb a merev deszkás mezőny. Ezt a futamot is Marci húzta be messze 6 perc alatti átlaggal. forrás: MKKSZ facebook oldala.

Az eredmények letölthetőek az MKKSZ oldaláról. Illetve az open kategóriában indulók eredményei az arparace.asapp.hu érhetőek el.

https://arparace.asapp.hu/eredmenyek/versenylista

https://kajakkenusport.hu/naptar/2021/lupa-sup-2021-07-24/

Nem szeretnék elmenni amellett, hogy megköszönjük azt, hogy egy körülbelül 15 fős rendezői stáb dolgozott 2 napon keresztül azért, hogy minden zökkenőmentesen menjen. A szépen tagolt helyszínek kialakításától a korlátlan mennyiségű hűtött ásványvízen át a speaker-ig, fotósig,versenybíróig mind mind sokat dolgoztak azért, hogy maradandó élményt szerezhessünk. Szerintem sikerült is. 🙂

Találkozzunk a vízen, és a hátszél legyen veletek!