Kérdések és válaszok az MKKSZ-től SUP-ról, VB.-ről…

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyre nagyobb intenzitással vesz részt a hazai SUP élet szervezésében. Kérdéseinkre készséggel válaszoltak….

Izgalmas év elé nézünk remélhetőleg újra lesznek klasszikus értelemben vett rendezvények. A VB. fényében jobban előtérbe került az MKKSZ-en belül a SUP szakág. Hogy látod ezt?

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség már évek óta szervez olyan eseményeket, melyen suposok is részt vehetnek és látva a szakág növekvő népszerűségét már csak nekik szóló rendezvényeket is többször szervezett (pl. Lupa SUP Event). A VB természetesen újabb lökést adhat itthon a sportágnak, mind a versenysport részének, mind pedig a tömegbázis szélesítésének.

Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok is ott volt a Lupa OB. mezőnyében. forrás: MKKSZ facebook oldala

A túrabajnokságokkal együtt már egy komoly az egész szezont lefedő programsorozatot tud felmutatni a szövetség. Ezek a versenyek, túrák még a tapasztalatszerzésről szólnak, vagy idén már hangsúlyosabban szélesedik az isup-hardboard szétválás és a távok széthúzása?

Azáltal, hogy az MKKSZ-nek hivatalosan is szakága lett a SUP, a tag szervezetinkben megkezdődött az oktatás, ami a versenyzés, tehát inkább a merev deszka irányába tereli a sportolókat. Ugyanakkor látni kell, hogy a SUP igazi tömegsport, ami bárki számára bárhol elérhető – pont ez adja a szépségét – és tömegsport szinten a felfújható deszka az, ami széles körben terjed. A szövetség által szervezett eseményeken igyekszünk mind a két „oldal” képviselőit kiszolgálni és lehetőséget biztosítani a részvételre.

Dunakeszi Kenumaraton 2020. A SUP mezőny is megküzdhetett a sodrással a Dunán 6 illetve 24 kilométeren egyaránt. forrás: MKKSZ facebook oldala

A Balaton átevezésen már második évben sikerült nagy létszámban megjelenniük a SUP-osoknak, hogyan értékeli Az MKKSZ ezt a gyors fejlődést.

2020-ban 550 supos állt rajthoz a Balaton Átevezésen, ami egyrészről az esemény hihetetlen népszerűségét mutatja, másrészt pedig egyértelmű jelzés a szövetség számára, hogy a supnak mind a versenysport (merev deszka), mind pedig a szabadidősport (isup) részét ugyanazzal a súllyal kell kezelni.

2020 Átevezés, a Balaton küzdős szeles arcával. forrás: MKKSZ facebook oldala

Többekben felmerült az igény, hogy egyfajta minőségbiztosítási célból alap oktatói kurzusra lenne szüksége a sportnak, terveztek ilyet?

Az alapoktatás a tagszervezeteknél jön létre, edzés formájában. Az egyesületekbe ellátogató érdeklődőket megtanítják az edzők supozni, akárcsak kajakozni vagy kenuzni. Bízunk benne, hogy egyre több tagszervezetünkben jön lére supos csoport, amihez lehet csatlakozni. Nekünk, mint sportági szakszövetségnek az edzők képzése a feladatunk és erre nagy hangsúlyt fektetünk a jövőben.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_9350-1024x683.jpg a fájlnév
Partról befutó rajt a sprint versenyen az OB.-n(Országos Bajnokság) Idehaza ezt még szokni kell! forrás: MKKSZ facebook oldala

Hogy alakul a VB rendezés? Hol tart most a project?

A szervező bizottság már az ősszel megkezdte az operatív munkát, az előkészületek a terveknek megfelelően zajlanak. Azt gondoljuk, hogy júniusban egy nagyon színvonalas verseny és egyben egy fantasztikusan érdekes, egész hétvégés családi program várja a Balatonfüredre látogatókat.

Mikor tudhatunk valami pontosat a részletekről? például a távok hossza, egymáshoz képesti rendezés, indulók száma?

A versenykiírás már a végső előkészítés fázisában van, reméljük, hogy mire ez a cikk megjelenik, már az esemény honlapján elérhető lesz.

A négyes idén mutatkozott be, akik vállalkoztak rá ráérezhettek a feelingjére:) forrás: MKKSZ facebook oldala

Jellemzően partról futó rajtot tervez a szövetség vagy vízi indulást?

A Tagore sétány adottságai a stéges indítást teszik lehetővé, ugyanakkor dolgozunk egy olyan koncepción, hogy az open számok egyes futamai akár partról indulhassanak.

Gondolom a későbbiekben kiadásra kerül egy szabálykönyv is.Indulhatnak a versenyen teljesen amatőrök is a masters számokban vagy ott is szükséges lesz a leigazolt státusz?

A szabálykönyv véglegesítése jelenleg zajlik az ICF-fel, de azt már most látjuk, hogy megőrizve ennek a sportágnak a lényegét, mindenkinek lehetősége lesz valamely számban vízre szállni.

A biztosítás mindig prioritás az MKKSZ-nél! forrás: MKKSZ facebook oldala

Köszönjük a tájékoztatást az MKKSZ-nek és Horváth Noéminek a közreműködést!

A hátszél legyen veletek!