Interjú Kövér Mártonnal aki katonásan végzi a felkészülést.

Marci a honvédség hadnagyaként hivatása mellett még mindig a víznek él…

Szia Marci! Munka és család mellett készülsz a 2021-es szezonra. Hogyan alakul a felkészülésed? Hol tartasz?

A kajak-kenusok szokásos téli edzéseit végzem. Ami különccé tesz, az az, hogy immár 8 éve önedző vagyok, ráadásul mostanra sikerült a házunk melléképületében egy teljes értékű edzőtermet berendeznem. Ennek köszönhetően tudok otthon végezni súlyzós, saját súlyos, medicinlabdás, ergométeres edzéseket, valamint a gerinctornát, nyújtásokat. A környező dombok pedig kiváló terepet nyújtanak a futáshoz és terepbringázáshoz.

Gyakori a családi evezés. forrás: Balaton Beach Club facebook oldala

Különböző fórumokon sokat látni, hogy télen is eveznek a suposok és nagyon büszkén fotózzák magukat közben. Ezt nem tartom ésszerű dolognak, mert bármilyen modern ruházatban is megy ki az ember, a hideg víz és a szél nagyon egészségtelen az ízületeknek és a sok ruhában nem is lehet normálisan evezni. Ezen túl nem árt, ha az évben van 2-3 hónap, amikor téli alapozást végzünk, és kicsit pihentetjük a supos mozgásformát. Nem hiába nem eveznek télen a kajak-kenusok sem.

A Magyar bajnoki célfotó. A második helyezett még csak a kanyarban 🙂 forrás: mkksz facebook oldala

Tavaly SUP-on és kenu párosban is megmérettetted magad. Idén is ez a terv?

Idén is változatlanul mindkét szakágban tervezek versenyezni. Maraton kenuban 2021-ben lesz OB, EB, VB, mint minden normális évben, ezeken szeretnék elindulni, illetve kijutni. Tavaly az OB-n C2-ben párostársammal Horváth Mártonnal nyertünk, idén is ez lesz a fő szám. SUP-ban tavaly a vírus ellenére is beindult a versenyélet hazai viszonylatban és a szervezők tervei alapján úgy látom idén már annyi verseny lesz, hogy válogatni kell, hogy hova tud az ember elmenni. Ennek nagyon örülök és érdeklődéssel várom, milyen irányt vesz a hazai SUP szakág, lesznek-e végre igazi hosszú távú versenyek?

Tavaly deszkamárkát váltottál és a Lightcorp-tól visszatértél az F-One deszkáihoz. Mit tud ez az F-One?

Tavaly az Ausztriában rendezett SUP Battle versenyen be kellett látnom, hogy az általam használt Lightcorp GT nem a hullámos vízre lett tervezve. Háromból két versenyszámban is nagyon markánsan éreztem a deszka korlátait és ez helyezésekbe is került. Simavízen egy gyors és nagyon stabil deszka, de a versenyeken nem mindig ilyenek a körülmények. Szerencsére a Surfstation  (az F-One hazai forgalmazója) szponzoráció fejében felajánlott nekem egy nagyon kedvezményes vadonatúj F-One FW Sprint 22,5’ deszkát. Már a képeken látszott, hogy formájából adódóan minden téren meg fog felelni és az első edzés alkalmával ez be is bizonyosodott. A süllyesztett profilnak köszönhetően stabil, és hullámos vízen is visszanyeri a nyugalmi pozíciót az ember, a gyorsasága nem volt kérdés és kiválóan lehet vele fordulni is. Nem elhanyagolható még, hogy 10kg-ot nyom.

Az említett FONE a Balaton Beach Club által rendezett versenyen. Balaton Beach Club facebook oldala

Az elmúlt években rengeteg lapátmárkát kipróbáltál. Végül te is a Braca lapátjánál állapodtál meg. Milyen típussal evezel és miért azzal?

Ezt így nem jelenteném ki. Jelenleg is több féle lapáttal evezek. Ha egyet kéne kiválasztanom, ami minden távon valamilyen szinten megállja a helyét az tényleg a Braca Merlin 89”. Én személy szerint egy versenyre távoktól függően 2-3 lapáttal érkezek. 200m-en egyértelműen a Red fix karboncsöves lapátja a nyerő, mert a toll formája és a cső merevsége ideális a sprinttávhoz. Kb 6km feletti távokra a Braca-val szoktam nekivágni a toll mérete és a puha cső miatt. Középtávokon előfordul, hogy az Aqua Inc Victory-val megyek, mert kicsit több vizet fog és keményebb a Braca-nál. Edzésen, ha hosszút evezek nagyon szeretek a Razor lapátommal menni. Kicsi a tolla és nagyon puha a csöve ezért kíméli az ízületeket és ritmusosan, csapásszámból lehet vele menni.

Ez még egy régebbi Fone deszka, de Marci ezzel is nagyon gyors volt. forrás: mkksz facebook oldala

Kik támogatják még a felkészülésedet?

Szerencsére elég sokan. A Magyar Honvédség Sportszázadának katonájaként a felkészülésemet a katonaság is maximálisan támogatja, ugyanakkor amikor van lehetőségem – felkészülés és versenyek között – akkor részt veszek katonai feladatokban is, többek között a veszélyhelyzettel kapcsolatosakban.
Én személy szerint voltam már a határon, részt vettem kórházbiztosítási feladatokban és rendőrökkel közös járőrfeladatot is elláttam.

Szolgálatban. forrás: a sportszázad facebook oldala

A deszkámhoz a Surfstation a legkomolyabb hazai szörffelszerelés bolt segített hozzá.


Nyár óta van szerencsém egy új, nagyon népszerű és divatos márka a Lane 5 ruháiban edzeni és versenyezni. A Lane 5 az első profi ruhamárka, mely kifejezetten a kajak-kenu sportnak gyárt ruhákat.

A Concept 2 Hungary segítségével tettem szert egy SkiErg gépre, mellyel rendkívül hatékonyan tudok keringési edzéseket végezni. A suphoz egyébként kifejezetten hasonlít a gépen végzett mozgásforma, így csak ajánlani tudom mindenkinek.

A legrégebbi támogatóm a Dextra Media Kft. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan műsorgyártó csapat támogat, akik létrehozták a Hazajáró és a Hagyaték című műsorokat, valamint a határainkon átívelő Hazajáró Túramozgalmat.

Bemelegítés a 2020-as Magyar bajnokságon. forrás: mkksz facebook oldala

A 2019-es VB-n először indultál nyílt vizes versenyen. Mesélj erről…

Nem volt életem kedvenc VB-je az biztos. Már az, hogy részt tudtam venni rajta, az is a családom anyagi támogatásával, valamint a hiányom miatti sok plusz feladat vállalásával volt kivitelezhető. Két szempontból szoktam visszaemlékezni rá. Az egyik a szervezés, a másik a saját teljesítményem.

 A szervezés az internetes élő közvetítést leszámítva nem volt méltó az ICF-hez. Példaként csak annyit mondanék, hogy az első nap egy kb 30m2-es kivetítő állványzat rádőlt a tömegre és maga volt a csoda, hogy senki nem halt meg. Csupán egy 3000 eurós Starboard deszka semmisült meg és még tudnám sorolni a sportszakmai hibák sorát.

A teljesítményemet nagyban befolyásolta, hogy hazai vizeken nem lehet tengeri viszonyokra megfelelően felkészülni, valamint, hogy a szervezők által biztosított bérelhető deszka inkább túrázásra volt alkalmas, mint versenyzésre. A felfújható kategóriában ennek ellenére másodpercekkel csúsztam le a dobogóról. Ha az sikerült volna, boldogan jövök haza.

A sportos család. Adri Marci felesége is szívesen áll deszkára ha éppen nem futóversenyre készül.

Az idei VB valószínűleg inkább síkvízi lesz. Mit vársz magadtól? Mivel lennél elégedett?

A verseny Balatonfüreden lesz és a Balatonnak nagyon sok arca van. Előfordul, hogy szélcsendben tükör víz van, de lehet kitartó oldalszél sűrű kicsi oldalhullámokkal, amin lehetetlen iránytartással evezni és gyakran van viharjelzés, amikor vízre se tud szállni az ember. Ha én lennék a szervező, soha nem mernék a Balatonra versenyt szervezni, de az MKKSZ elég profi, biztos megoldják. Mivel ez lesz az első európai sup vb, ezért szerintem nagyon sok induló lesz, így nem mernék tippelni, hogy milyen helyen szeretnék a különböző számokban célba érni. Maratonista énemből adódóan a hosszú távra készülök főleg, ott van a legtöbb esélyem egy jó szereplésre.

A tervek szerint lesz SUP Dragon a balatoni VB-n kiegészítő számként. Tervezitek az indulást?

Hivatalos kiírásban még nem láttam ezt a számot, sőt semmiféle versenykiírás nincsen még ilyen sok idővel a verseny előtt, de ha lesz, biztos nekivágunk a szokott csapattal. Hubik Attilával, Nagy Szabolccsal, Márton Károllyal kétszeres Red Sup Dragon világbajnokok és magyar bajnokok vagyunk, így ott a helyünk ebben a számban.

Köszönjük az interjút. Jó felkészülést! A hátszél legyen veled!