Interjú Hasulyo Brunoval, akiben ég a vágy, hogy a magyar vb.-n bizonyíthasson

Kérdések és válaszok 2017 világbajnokától, aki az egyik meghatározó tényezője a sup race világának.

Szia, igazi cosmopolita vagy, szinte egész évben utazol, hol edzel a legszívesebben? Hullám vagy síkvíz?

Ez igazán fogós kérdés. Pont olyan, mintha egy gyerektől azt kérdeznéd a csokit vagy a fagyit szereti-e jobban? Mindkettőt nagyon szeretem, mindegyiknek megvan a saját szépsége és természetesen a haszna. Két évvel ezelőtt Portugáliába költöztem, többek között azért, mert itt minden típusú vízfelület megtalálható. Az Atlanti Óceán és a Douro folyó találkozása egészen kivételes lehetőségeket nyújt az edzésekhez. Szinte nincs két egyforma nap az évben és ez a változatosság segít a felkészülésemben. A víz sodrása, a szél, az óceán napi ingadozása speciális dinamikát ad az edzéseimnek (ehhez jönnek még a folyón közlekedő hajók). Hogy melyik vízfelület a kedvencem arra nincs egyértelmű válasz. Hullámok nélkül nem lehet profi SUP versenyzővé válni, de önmagában a hullám nem elég a sikerhez.  

forrás: https://www.sepacademy.com/ foto: Joaquim Oliveira

Hogy alakul a felkészülés? Kik segítenek a sikereid elérésében?

Szerencsére egy nagyon jó csapat van körülöttem. Klassz emberek és cégek segítenek a csúcsra jutáshoz.
A vezető edzőm nem más mint az anyukám. Mivel Ő ismer a legrégebb ideje, jól megértjük egymást és magasan képzett két diplomás sportszakember, szóval eléggé bolond lennék ha nem vele dolgoznék. 😀

A Hasulyo fiúk a SEPA edzésprogramját követik, édesanyjuk Hasulyo Csizmadia Csilla több tényezőből álló komplett felkészülési rendszert hozott létre, amelynek az edzésprogramon túl éppúgy része az irányított táplálkozás és rehabilitáció mint a technikai felkészültség. Erről bővebben a https://www.sepacademy.com/ oldalon olvashattok. ( -szerk.)

Ő nem csak az edzéseimet irányítja technikailag és terhelés dinamikailag, hanem a táplálkozásomat, prehabilitációmat, a regenerációmat és a keleti terápiáimat is. Integrált terhelés elmélete különleges és egyedülálló a versenysportban. Rengeteget edzünk, de még nem fordult elő túlterhelés vagy kiégés. Régebben, a karrierem elején időnként „lázadoztam”, de mára már látom, hogy a kemény munka megerősített testben és lélekben is, és megjöttek a sikerek. A mottója: „A sikernek ára van nem titka”, és egy másik alapgondolata, ha valaki bajnok akar lenni: „a maximum a minimum”, ez a kiindulási alap, onnan kezdődik a profi munka.
Ebből gondolhatjátok, hogy milyen keményen dolgozunk.  

forrás: https://www.sepacademy.com/

Mivel idén saját deszka márkával léptem a piacra, ezért szinte lehetetlen lenne mindent egyedül csinálnom. Edzés-versenyzés-értékesítés…….Igazán nagy segítség a Menedzserem munkája. Ő tartja a kapcsolatot a szponzorokkal, keres újakat, ha kell ő a kameraman, a deszkám fejlesztése közben is sokat segített és eladása körüli teendőket is rendszerezi. Szóval igazi nyeremény!

Egyedül nyilván nem megy! Kik támogatnak abban, hogy versenyről versenyre a legjobbak közé tartozhass?

A fő cégek akik úgyszintén hozzájárulnak a sikerekhez :

 • X-Bionic – Sportruházat
 • X-Bionic BR1 – deszka
 • Braca – Lapát
 • SEPA – edzés program
 • VMG Blades – szkegek
 • POC sport  – napszemüvegek
 • SUP-ONE, –  mindennapi utcai ruhák
 • Maurten_ES – verseny táplálékkiegészítő
 • AerifyRecovery – Pressziós „bakancs”
 • Qanoid – CBD 
 • V-Tex – vízálló cipő

És a felkészülés?

A tavalyi év elég rendhagyó volt minden szempontból mindenkinek. Az ellentmondó hírek alapján többször nekikezdtünk az alapozásnak és a csúcsformába hozásnak, ez azt jelenti, hogy szinte egész évben rendesen edzettem.Szerencsére a szeptemberi 200 km-es, 11 city verseny meg lett tartva, és ez előtt mindig nagyon keményen dolgozunk a győzelemért. Ezután a formában tartó edzéseket végeztem, itt sokkal több szabadságot kapok és rendszeresen szörfözhetek vagy sup szörfözök, ami nagy szerelmem, a jéghideg atlanti óceán ellenére is.Idén, január közepén megkezdtük az idei év felkészítését, aminek természetesen a legkiemeltebb eseménye a Magyar ICF SUP Világbajnokság.

forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo

A 2017-es világbajnoki cím után folyamatosan ott voltál a dobogón és csak egy nüansznyi különbség választott el a duplázástól! Mennyire ad plusz motivációt az idei Magyarországi VB?

Szerinted? 😀 😀 😀
Minden vágyam a győzelem. Ezzel fekszem és ezzel kelek, ezért dolgozom keményebben mint valaha. Győzni akarok Magyarországon a hosszú távú versenyen. Ha  technikai és sprint számokban dobogóra állhatok az „hab a tortán” 

forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo foto: Mayola Dijksman

A pálya nagyban elüt majd az eddigi világbajnokságok karakterétől! Mit gondolsz fekszik majd neked a Balaton?

A pálya kialakításáról még nincsenek információim szóval ha tudtok valami konkrétat, szívesen látom én is.Természetesen a 18 km feletti távnak igazán örülök. A nézők szempontjából hasznos több körös versenyen gondolkodni, ekkor viszont vannak fordulók, aminek az iránya van akinek kedvezőbb és van akinek kedvezőtlen. A Balaton nem teljesen ismeretlen számomra, fiatalabb koromban gyakran windsurf-öztem ott.Persze az emlékek halványulnak, ezért azt tervezem, hogy tavasszal oda utazok egy kis terepszemlére, edzésre.

Egy verseny nagyon összetett tud lenni, még akkor is, ha ez kívülről nem látszik. Szerinted milyen taktika lesz a „nyerő”?

Húúú, ha elárulom, hogy szerintem mi a nyerő taktika, akkor az ellenfelek könnyebben felkészülnek ellenem. 🙂 Különben, általában több féle taktikát lefuttatok a fejemben, hogy mentálisan is mindenre fel legyek készülve, kevesebb meglepetés érjen, hiszen a többieknek is van valamilyen taktikája ellenem. De röviden, nagyon gyors rajt és kirobbanó cél befutás!

Bruno diktálja a tempót, a versenytársai pedig igyekeznek elkapni a farvizét! forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo


A 2020-as évben egy új deszkán láthatott téged a közönség, többször nyilatkoztad, hogy formabontó az X-BIONIC deszka. Miben érzed a legmarkánsabb különbséget?

Egy olyan verseny deszkát akartam készíteni ami a legapróbb részletekig a versenyre van hangolva. Formája, súlya, az anyaghasználat, a design, a deszkán található kiegészítők mind-mind az eredményességet szolgálják. Mindent megszüntettünk ami nem fontos a versenyek során. Ennek köszönhető a (szériában gyártott) 9 kilogrammos súly, ami egyedülálló a piacon. Az X-Bionic BR1 SUP deszka 14 × 22 ′′ méretű, minőségi anyagokból készült, strukturált üreges szerkezetű SUP deszka. A legmarkánsabb különbség a deszka vízen való siklási képessége, és a hullámokon való reakciója.

 Ha mondjuk sík vízen kéne megtippelned a különbséget másodpercben 1 kilométeren más top márkához képest?

Ez szinte lehetetlen, de természetesen azt gondolom, hogy a BR1 gyorsabb, de nem akarok találgatni és hamis számadatokkal dobálózni . Láthattuk a Virtuális versenyek során , hogy amatőr/kezdő versenyzők produkáltak olyan hihetetlen  időeredményeket amit a világklasszis SUP versenyzők sem tudnak. Bízom benne, hogy hamarosan elkezdődik az igazi versenyszezon és mindenki megláthatja a különbséget .

A deszka gyártójának weboldalát az alábbi linken találjátok, a specifikációkkal együtt: (szerk)

https://www.x-bionic.com/en/shop/us/BR1-SUP

A Braca név idehaza gyakran fonódik össze a magyar kajak-kenusok sikereivel. Az általa gyártott SUP lapátok formabontóak voltak megjelenésükkor, milyen pluszt nyújt számodra a legújabb lapátjuk? 

A Braca név a világ minden táján  a minőség és a győzelem szinonimája a kajak-kenu sportban, nem csak Magyarországon. A lapátok csúcsminőségű karbonszálból készülnek, és negyedszázados gyártási tapasztalat van mögöttük. A kedvencem a Marlin  94 inc méretben ,és kemény szárat használok ovál fogantyúval. Ez a kombináció tökéletesen segíti a speciális evezési technikámat.

A Braca Marlin lapátjának technikai leírását a gyártó hivatalos oldalán találhatjátok amit az alábbi linken értek el. (szerk.)

https://paddles.braca-sport.com/paddles/stand-up/braca-stand-up-marlin.html

Braca-Sport lapátok


Mi a véleményed a versenylapátok eltérő formáiról?

Én az elmúlt évek során kipróbáltam minden típust a TOP márkák közül. Szerintem a deszka és az evezési stílus, valamint a versenyző paraméterei alapján kell megtalálni a megfelelő méret és keménység és forma kombinációt.Tehát nincs „királyi út”. Mindenki más ,ezért mindenkinek más a tökéletes lapát. Engem a Braca professzionalizmusa meggyőzött, azt gondolom, ameddig versenyzek addig ezt fogom használni.

forrás: https://www.sepacademy.com/


Hogy épül fel egy heted verseny időszakban? Általánosságban milyen jellegű edzéseket végzel?


Három markánsan különböző szakasza van egy évemnek:

– Két alapozó időszak, és ha év vége felé van a VB akkor három, 

– a verseny időszak ami normális években 15-18 versenyt jelent évente, és

 – a pihenő, áthidaló rész. Az alapozás mindig kemény, felmérésekkel, technika csiszolással, rengeteg kardió munkával a vízen és szárazon. Ez 2-4 hónap, attól függően, hogy az év melyik szakaszáról beszélünk és mire készülünk. A verseny időszak edzése speciális.
Mostanában rengeteg verseny lehetőség van, okosan kell kiválasztani őket. De van egy periódusa az évnek, amikor minden héten versenyezni kell különböző helyszíneken. Ezt úgy képzeljétek el, hogy bepakolsz és hat héten át minden hétvégén máshol kell a csúcsformádat leadni. Közben utazás, probléma megoldás, pakolás, edzés, regeneráció.
A versenyek után átmozgató, levezető napom van, aztán pihenő nap, majd 2 vagy 3 nap szárazföldi és vizes edzés, majd újra pihenő nap, átmozgatás, verseny.
Ez ideálisan hangzik, de közben utazni kell, szállást intézni, deszkák utaztatását megszervezni. Szóval ez nagyon kemény, és akkor még nem mondtam, hogy mondjuk közben kétszer kell földrészt váltani, 16 órás repülő utakkal. A versenyidőszak sokkal emberibb, ha a versenyek között kimarad egy hétvége, normálisabb a regeneráció, így sokkal jobban tudok koncentrálni a következőre. Szóval okosan kell szelektálni a versenyek között. Ez is a stratégia része.

forrás: https://www.sepacademy.com/


Dani apuka lett, amihez ezúton is gratulálunk! Hogyan tudja tartani a lépést család mellett a világ élvonalával?


A tavalyi év fantasztikus volt Dani számára, hiszen megszületett a kislánya, Jasmine. Ez csodálatos!
Mondhatjuk, hogy szerencsés is, mert tavaly nem maradt le semmiről, hiszen nem voltak versenyek, tudott egy kicsivel többet együtt lenni a családjával. 
Januárban ő is megkezdte az alapozást, mivel egy az edzőnk. A következő hónapok alatt kiderül, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a családot a profi karrierrel. Ez neki is egy új szituáció. A terv az, hogy ha minden jól alakul, tavasszal Európába jönnek, hogy együtt tudjunk edzeni. Ez minden szempontból nagyon jó lenne. 


Mesélnél nekünk a SUPBROz-ról? Hogy néz ki egy nagy nemzetközi versenyen való részvétel? Gondolom gyakran egy igazi logisztikai rémálom a deszka-lapát-szállás megszervezése egy távoli helyszínen…

Hát a deszka és lapát szállítás valóban rémálom. Sokkal jobban, mint gondolnátok…… Törött deszka, lemaradt deszka, késett deszka, verseny után érkezett deszka ….. ez mind előfordult már. Nekem volt ellopott deszka is két európai verseny között. Szóval, amikor megérkezünk egy versenyre, nem mindig minden tökéletes körülöttünk.
A SUP versenyzők nem stábbal utaznak, általában nincsenek segítőink, mi magunk vagyunk az intézők és a versenyzők. Szóval magunknak kell megoldani ezeket a problémákat sok órás repülés után a verseny előtt. Talán más sportágakhoz képest ez meglepő. De a verseny napján ott van a rajt vonal, ott van az adrenalin, ott vannak a versenytársak, ott a média, és a show-nak mennie kell.  
Többnyire barátok vagyunk a versenyzőkkel a verseny előtt és utána, de a rajtvonal izzik, hiszen csatába megyünk és mindenki nyerni akar.
Ismerjük egymás erősségeit és gyengéit és verseny közben nincs kegyelem vagy előzékenység.
Egy hely van a dobogó tetején és mindannyian szeretünk ott lenni. Amikor minden hétvégén együtt versenyzünk, esetleg együtt utazunk, érezni szoktuk, hogy aznap ki akarja legjobban a győzelmet, melyik pálya kinek kedvezőbb, ki az, aki kicsit fáradtabb a tour-tól.
 Érdekesség: többször megtörtént a verseny után, hogy többen kimentünk a tenger közepére, hogy a partról ne lássanak minket a fotósok  és próbálgattuk egymás deszkáit, lapátjait. Szóval nagyrész barátok vagyunk. Most, hogy egy év kimaradt, nagy a találgatás egymásról, ki hol tart, ki mennyit edzett, hízott, fogyott, erősödött …..Szóval jöhetne már egy jó kis versenyzés!:)

Rajt utáni eligazodás! forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo


SUPBROz – Mi annyira együtt nőttünk fel (Danival a testvéremmel-szerk), hogy szinte mindig ikreknek néztek minket. Együtt sportoltunk, egymással versenyeztünk nap mint nap, mindenben. Együtt kezdtünk el SUP-olni és versenyezni, mindent együtt csináltunk, egy deszka márkával versenyeztünk, így kineveztük magunkat sup brother-nak, sup tesóknak, ebből jött a SUPBROz, ami új zélandi tájszólással van. Az alkatunk a mozgásunk is hasonló, főleg ha valaki a vízen lát minket. A versenyeken többször volt kalamajka ebből a szpíkerek között, hogy ki-kicsoda, főleg ha egyforma ruhát vettünk fel.
Gondolhatod, hogy mit éreztek a riporterek, amikor a mamánk is csak akkor tudott távoli képeken megkülönböztetni minket, amikor látta az óra szíjunk színét…..
Már két éve különböző brandet képviselünk, de a tesóság megmaradt, erős a testvérszövetség köztünk és ez megmásíthatatlan kötelék. ….. és ami a legfontosabb, mi a SUBROz-ok vagyunk a legerősebb testvérpár a SUP sporton belül.   

A SUPBROz! forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo

Ha 5 év múlva visszanézel a 2021-es évre, mit gondolsz mit fogsz látni? Mivel lennél elégedett?

Mint versenyző, 2021-ben újra hosszú távú SUP világbajnok akarok lenni. Ezzel elégedett leszek. Ezen kívül, minél több X-BIONIC BR1 verseny deszkát és BR1 Start edző deszkát akarok látni a vizeken. 


Párizsban lehet bemutatkozik a sportág az Olimpián! Hogy látod reális ez a felvetés? 

Remélem igen, de a mai világban eléggé kevés biztos van. Ez sportpolitika. Szóval ha bekerül, akkor én ott leszek.

forrás: https://www.sepacademy.com/

Szerinted merre halad a sportág?

A SUP egy nagyon fiatal sportág. Az elmúlt 10 év alatt sokat fejlődött. A fun sportból átlépett a verseny sport kategóriába, de még mindig nincs kialakult szabályrendszere, és nincs egyetemi szintű oktatási programja. Jelen pillanatban több master versenyző van mint serdülő vagy junior ami nem segíti a sport egészséges fejlődését. Az ICF és ISA egymással harcol a sportág megszerzéséért, hogy az Olimpiára vigye…….Tetőt készítenek egy házra , aminek nincsennek meg az alapjai ,és a fala is gyenge….Szerintem azon kellene dolgozni, hogy minél több SUP klubot hozzanak létre ahol megismerhetik a fiatalok ezt a gyönyörű sportágat. A SUP a 21. század sportja, ami így vagy úgy el fog jutni az Olimpiára.

A futószakasz a bolyok szétzilálására szolgál! forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo

Milyen áldozatokat kell meghoznia egy profi SUP versenyzőnek a sikerért?  

Úgy gondolom hogy ez hasonló a többi sporthoz, sportolóhoz. A mérlegnek két oldala van, amit beleteszel az egyik oldalba, azt tudod kivenni a másik oldalon. Amekkora a lemondás és a fegyelem akkora lesz az eredmény.

Tartalék lapát a dekken! Ezen a versenyen mindenre fel kell készülni! forrás:https://www.facebook.com/bruno.hasulyo

Köszönöm az interjút, remélem idén nyáron személyesen is összefuthatunk veled lent a Balcsin! Addig is jó és sikeres felkészülést kívánunk! Természetesen: „A hátszél legyen veled!” 🙂

Akik szeretnék figyelemmel követni Bruno SUP felkészülését annak javaslom hivatalos facebook oldalát:

https://www.facebook.com/bruno.hasulyo/

akit a SEPA program érdekel annak javaslom a következő site-ot:

https://www.sepacademy.com/

Danit pedig itt találjátok a facebook-on:

https://www.facebook.com/hasulyo