Interjú Budai Tamással aki már tíz éve versenyzik a nemzetközi élvonalban.

Tamás Buday Jr. azaz Buday Tamás a síkvizi kenuból nyergelt át a SUP-ra….

A nemzetközi eredményeket bogarászva lépten-nyomon előjön egy ismerős magyar név, aki Kanada színeit képviseli. Buday Tamás neve nem ismeretlen idehaza. Édesapja ( 1976-os montreali olimpia kétszeres bronzérmes magyar kenusa-a szerk.)edzői keze között testvérével Attilával a 2000-es évek nemzetközi síkvizi kenudöntőinek folyamatos résztvevője volt.
3 világbajnoki ezüstérme közül az egyiket 2006-ban Szegeden nyerték a Kolonics-Kozmann magyar kettős mögött óriási hajrában.
Idehaza versenyezni életre szóló emlék maradt a Budapesten született sportoló számára. De hogyan került a SUP vérkeringésébe? Többek között erről szól a cikk….

Középen Kolóék az 5-ös pályán, a háttérben piros kanadai válogatott mezben a Buday testvérek. forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Szia, akkor kezdjük is. Hogyhogy SUP?

Sziasztok! 2010 körül éppen Floridában voltam ahol sokat szörföztünk és az egyik jóbarátommal Larry Cain-nel. (az 1984-es Olimpia C1 bajnoka, sup edző, a Starboard csapat tagja-a szerk.)
Ő mondogatta, hogy ezt nekem ki kell próbálnom, óriási buli. Mivel szörfözni szeretek így is lett, de elsőre nagyon lassúnak tűnt a kenuhoz képest, aztán az Ontario tavon a testvéreimmel eveztünk egyet 3-an. Kiszálltam a vízről és még aznap megvettem az első SUP deszkámat. Azóta is ha tehetem evezek…
Amint megálltam rajta, egyből versenyezni mentem. 😀 Megfogott a mozgás szabadsága! Kenuban minden egyes húzás a tökéletességről és a precizitásról szólt. A síkvizi távok rövidek, ott táv közben nincs helye a hibának. Egy SUP versenyen ha leesek a deszkáról visszaugrok és már megy is minden tovább miközben vizezünk, hullám lovaglunk és a fordulóban egymás nyakán vagyunk.

Rajt után egy SUP versenyen. forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Más a hangulat is. Egy nagy nemzetközi kenu versenyen mindenki a jó eredményre koncentrál, zártabbak a közösségek. Egy SUP versenyen amint megérkezel már óriási a hangulat, persze vízen mindent megteszünk, hogy lenyomjuk a másikat. 🙂 Nagyon sok barátot szereztem az évek folyamán és segítjük is egymást ahogy tudjuk. Ez egy nagyon jó közösség.

Boldog az aki a célba befutás közben mosolyogni tud:) forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Ha jól tudom egy SUP egyesületet is igazgatsz…

Amint elkezdtem rendszeresen evezni a lakhelyünk melletti tavon, éreztem, hogy jó lenne ezt csoportosan csinálni. Ezért elkezdtem lehívogatni a haverjaimat, és idővel annyian lettünk, hogy kellett egy hajótároló, egy vonta….Szóval kellett egy hely! Így csináltam egy kis clubot ami azóta is gyarapszik és most már közösen járunk versenyekre is.

Irány a bója! forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Családod, hogy viseli, hogy továbbra is vízi ember maradtál?

Nekem könnyű dolgom volt. A feleségem kajakos, az első fiam születése után vettem meg az első deszkám így ő is mint a testvérei „belenőttek” a vízisportba. A fiaim kenuznak, de ha van egy kis szabadidejük már ugranak is a SUP deszkáikra. Bámulatosan ügyesek, a technikai fogások szinte a kisujjukban van. Ők tényleg ebbe nőnek bele. A lányom még csak 3 éves, de már van saját kajakja.:)

A navigátor nincs elragadtatva a részidőtől 😀 forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Mit vársz a balatoni világbajnokságtól ?

Ahogy már beszéltük volt szerencsém részt venni a 2006-os Szegedi Világbajnokságon. Az a szövetség amelyik egy ilyen színvonalú vb-t rendez az biztosan etalon SUP versenyt fog letenni az asztalra. Én óriási versenyre számítok. Magyarországra mindenki szívesen megy versenyezni Európából és könnyebb dolguk is lesz mint 2 éve Kínában. A SUP népszerűsége gyorsan növekszik, ez magával hozza a sok jó versenyzőt is, ráadásul Euro tour pontok is járnak. óriási lesz! Remélem a járványügyi helyzet addigra sokat javul, talán ez az egyetlen ami igazán képes bezavarni. Nagy álmom, hogy részt vehessek rajta, ha nem lesz korlátozás, ott leszek! Már csak azért is, mert az ICF ismét szervez a verseny helyszínén egy TIP CAMP-et pont úgy mint Kínában. Ott én leszek az egyik oktató.

A dobott víz álltalános jelenség lesz a VB rajtjai után…forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Mi az a TIP CAMP?

Egy amolyan verseny előtti edzőtábor ahol a kevésbé képzett atléták számára segítünk a versenyen való részvételben. Akik eljönnek azok ismerkedhetnek a helyszínnel, körülményekkel. Ez egy igazán jó módja új barátságokhoz és a versenyre való ráhangolódáshoz.

Edzőtábor a kínai vb-n. forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

Számos nagy nemzetközi versenyen vettél már részt melyik a kedvenc versenyszámod?

Nincs kedvenc, a hosszú távot a küzdésért, a technikai számokat az izgalomért szeretem. Mindkettőhöz szívesen állok oda. A sprint annyira nem vonz, de mindig odaállok. A verseny az verseny!:)

Milyen deszkával hasítasz?

A SIC csapat tagja vagyok. 2014-ben nyertem egy versenyt Californiában. Megkerestek, hogy lenne -e kedvem az ő deszkájukon versenyezni. Mark deszkái már akkor nagyon tetszettek, így igent mondtam. (Mark Raaphorst, 2005 óta dolgozik a SIC deszkák megjelenésén és sebességén)
Együttműködésünk töretlen azóta is. Eleinte a cég kicsi volt így együtt utaztunk versenyről-versenyre, közös csapatmezben jelentünk meg mindenhol és gyűjtöttük a tapasztalatokat. Olyan volt mint egy család és ez megmaradt azután is, hogy a Bic felvásárolta a céget. Figyelnek ránk és a tapasztalataink megjelennek az újításokban. Az X pro-t azóta leváltotta az RS ami sokkal többoldalú deszka lett.

SIC RS 2018 forrás: Buday Tamás Facebook oldala.


A SIC nem dob piacra minden évben egy teljesen új formát, a fejlesztések inkább a megfontolásokon alapszanak nem pedig a divaton. Az RS enyhén húzott orra a tisztán síkvizi versenydeszkákhoz képest nagyon jó menettulajdonságokkal bír a kisebb hullámokban. Nincs lemélyítve a végletekig a fedélzet mégis meglepően stabil és gyors siklású. Ha hazajutok egy RS-en fogok indulni.

Milyen lapáttal evezel?

Én egy Quickblade UV 82-sel evezek. Jim-mel a családomon keresztül ismerjük egymást, a nagyapám volt az edzője.(Buday László-a szerk) Ő segített megtalálni számomra az ideális lapátot. (Jim Terell 3szoros Olimpikon Kenus-a szerk.). Szóval nagy tapasztalata van az evezés terén és jó minőségű versenylapátokat gyárt lent Kaliforniában.

Iramevezés qb lapát, SIC deszka.forrás: Buday Tamás Facebook oldala.

82-es? A múlt hónapban készítettünk egy interjút Brunóval, ő egy 94-es lapáttal evez. Nem túl kicsi a 82-es? (Brunó Hasulyo világbajnok magyar supversenyző-a szerk.)

Nézd, Brunó mögött egy komoly csapat áll és az ő evezési technikájának biztosan ez a legmegfelelőbb. Szerintem nem kell erőből nagy lapáttal evezni, inkább elől kell dolgozni nagyobb csapásszámmal. Ezzel nem terheled annyira a válladat.

Köszönöm az interjút, remélem idén nyáron találkozunk! Addig is a hátszél legyen veled!

https://www.facebook.com/tamas.j.buday

A jókedv alapfelszerelés!:D forrás: Buday Tamás Facebook oldala.