Hervis Balaton Átevezés

Idén küzdelmes kihívás volt a Balaton átevezés…

Az idei átevezés kalandosra sikerült a balatoni időjárás szeszélyei miatt. Az MKKSz idén is megrendezett szabadidős „versenye” felett Demoklész kardjaként lebegett a másodfokú viharjelzés.

A képek nem teljesen adják vissza azt az élményt, hogy az uralkodó széljárás okozta hullámokon kívül szinte minden oldalról érkeztek kisebb „meglepetések”, ezért elég lötyögős volt a tavalyi versenyen tükörsima vízfelület.
Ez leginkább nekünk suposoknak adta fel a leckét!:D
Sokan térden harcolták meg a magukét, ami a táv első felében elég küzdelmesnek tűnt „hegynek fel”. A bátrabb és gyakorlottabb sporttársak néha cirkuszi mutatványt meghazudtolóan egyensúlyoztak végig.
Aki a táv második felétől egy downwind-es klasszikus hullámlovaglásban reménykedett gyorsan megtapasztalta, hogy ez nem is olyan egyszerű…:D


A tülekedés elkerülése végett idén is több órán keresztül lehetett rajtolni. Természetesen így szinte mindenkinek más-más kondíciókkal kellett megküzdenie. Hol az időjárás változott, hol pedig a pályán lévők kerülgetése adott plusz feladatot…Sajnos egy esetben a rendőrség a másodfokú viharjelzés miatt félbeszakította az evezést és mindenkinek meg kellet fordulnia aki akkor a pályán volt. Ennek egyből két következménye lett. Az egyik, hogy az időmérési rendszer erre az esetre nem volt felkészülve, így szinte teljesen összekuszálódott az időmérés, sokaknak bosszúságot okozva. A másik pedig, hogy akik vissza lettek fordítva ugyan újra indulhattak, de többen nem szerettek volna élni az egyet fizet másfelet kap akcióval, ezért lemondtak az ismétlésről.
A balatoni vihar egy komoly dolog és komolyan is kell venni. Itt a rendező szervezetnek nincs lehetősége mérlegelni, és személyesen úgy gondolom, hogy bár nem voltam a visszafordítottak között, ez még mindig jobb volt így, mintha reggel elhalasztották volna az egészet.

A jó hangulat azért sokakban volt kódolva, volt aki zenélve és beszélgetve teljesítette a távot. Mások már a vízen kuncogtak az evez-úszik-evez sormintán.:)

Az idei átevezés rekordszámú nevezést hozott így le kellett zárni a nevezést már egy héttel a rajt előtt. Öröm az ürömben, hogy az MKKSz látva szabadidős sportolók érdeklődését, szeretné kiterjeszteni az ehhez hasonló eseményeket az ország más vizeire is!

A szövetség elnöke Schmidt Gábor szerint:
“Ha még négy-öt hasonló rendezvényt tudnánk szervezni az országban, mondjuk például a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon, a Szigetközben, vagy a Ráckevei-Dunán, akkor a futóversenyekhez hasonlóan az ilyen vízi eseményeknek is kialakulna egy nagyon komoly kultúrája. Ettől megsokszorozódna a mezőny, ez pedig visszahatna a vízitúrázás népszerűségére, és az amúgy is rendkívül sikeres magyar kajak-kenu sportra.”

A parti kiszolgáló és szponzor sátraknál is bőséggel el lehetett ütni az időt, maga a rendezvény teljességgel kitöltötte a számára biztosított teret. Nyilván mindig van min javítani, és ahogy évről-évre, jövőre is fejlődni fog az Átevezés, de megítélésem szerint ez egy remek küzdelmekkel teli ünnepnapja volt a szabadidős evezésnek!
Bár nem volt verseny, a leggyorsabb supos Kövér Marci és Nagy-Rasztotzky Eszter volt.

Köszönjük a munkát annak a nagy létszámú csapatnak akik a rendezést lebonyolították! Jövőre újra találkozzunk! Addig is: A hátszél legyen veletek!

A képek forrása: mkksz.hu