Grönland az éghajlatváltozás jegyében suppal

Az elmúlt évtizedekben egyre több és egyre megdönthetetlenebb bizonyíték támasztja alá a globális felmelegedés meglétét…

A legijesztőbb következmények közé tartoznak az aszályok, óriássá duzzadt viharok és a sarkkörök és azok környezetében található gigantikus mennyiségű jégtömegek olvadása. Ez utóbbi sajnálatos folyamatra hívja fel a figyelmet a Fanatic sup csapat három versenyzője, akik Grönlandot látogatták meg egy túra keretében. Akik szeretik a vizes sportágakat azoknak nem kell magyarázni, hogy milyen bensőséges kapcsolat köti össze a „lapátolók nemzettségeit” a természettel. Így érthető, hogy érzékenyen érint minket az ökoszisztéma pusztulása. Akik régebb óta követik a magazint azok olvashattak már több az óceánok szemétszigeteiről vagy a supos szemétszedő akciókról.

Útjukon az Aasiaaton haladtak át, egy 5600 lakosú kisvároson, a grönlandi Disco-öböl déli végén. forrás: supjournal.com

A csapat tagja volt Daniell Bohnhof, Max Stolarow és Michael Walther. A minusz 15 fokos hidegben való evezés a jéghideg vadonban nagyon spirituális és egyben elszomorító volt számukra.

Az elengedhetetlen bemelegítés! 🙂 forrás: supjournal.com

A NASA Landsat műholdja álltal készített felvételen amin jól látszik, hogyan változik a sziget.

A felvétel 1972-ben készült. forrás: hirado.hu
Ugyan az a fjord és partszakasz 2019-ben azonos hónapban. forrás: hirado.hu

Vajon mit tehetünk mi itt a Kárpát-medencében ez ellen? A válasz a tudatosságban rejlik! Az, hogy mi nem szemetelünk és próbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat természetesen nagyon fontos. De legalább annyira fontos a szemétszedés is, hiszen a folyóvizeinkben lévő szemét előbb-utóbb a tengerekben és óceánokban köt ki. Erről eszembe jut egy szerintem nagyon is követendő példa. Tavaly Nagy Szabi barátom a fiával, én pedig a lányommal eveztem a Ráckevei-duna ágon. Amolyan elszabadulós gyerektaxis evezésen voltunk amikor is észrevettem, hogy Szabi tudatosan támadja meg a műanyagpalackokat amit a fia rendre a deszkára pakol szó nélkül. Mikor kiértünk, mindenféle monológ és elégedetlenkedés nélkül kidobták a szemetet és zajlott tovább a nap. Úgy gondolom ez egy nagyszerű példa! Nem a szemétszedésre, ami persze nagyon is dícséretes, hanem arra ahogy a gyerekeinket kell nevelnünk egy jobb világért!

Itt egy lenyűgöző videó a túráról:

Kitartás! Lassan itt a vízreszállás ideje!