Evezés tavasszal és ősszel

Amikre érdemes figyelni egy gyönyörű tavaszi, vagy őszi evezés közben a saját biztonságunk érdekében….

Gyakran elkövetem azt a hibát, hogy magától érthetőnek veszek bizonyos, evezéssel kapcsolatos dolgokat. Tipikusan ilyen a tavaszi (őszi)borulás esete.
Ezen egy kajakos vagy kenus kicsi korában átesik és megtanulja a teendőket….
Ha valaki hideg vízbe esik, potenciálisan életveszélyben van, mert kihűlés áldozatává válhat. A hipotermia tünetei lehetnek a: légzési nehézség, remegés, koncentrációs zavarok, részegséghez hasonlatos állapot, hipotermiás sokk kialakulása, eszméletvesztés!
Itt mindenki kemény, de a biológiával vitatkozni nagyon nem lehet! Általánosságban alapszabály az, hogy ha vízbe estünk onnan azonnal jöjjünk ki! Pancsizni nyáron kell!
Menjünk ki a partra, és öltözzünk száraz ruhába! Ha rosszul érezzük magunkat kérjünk segítséget! Ha kihűltünk, a vizes ruhát vegyük le és szárazon bebugyolálva melegedjünk fel! Alkoholt ilyenkor inni tilos! Kívülről melegszünk fel befelé, nem fordítva, ezért ne igyunk forrót csak langyosat! Az ivás és a szénhidrát barátunk ilyenkor is!
Ruházat: Vagy neoprén ruhát vegyünk fel, és vagy evezéshez kialakított száraz ruházatot! Ez elég spéci cucc azért! Egyszer szerzek egyet magamnak is:)
Alapigazság, hogy nem a levegő, hanem a víz hőmérsékletéhez öltözzünk és ne vegyünk fel nagy nedvszívó képességű ruházatot! Magyarul a „pufidzseki” meg a kötött pulesz nem jó! 😀

forrás pixabay.com


A láb hővédelme éppen olyan fontos! Akármit csinálsz ha evezel az bizony vizes lesz! Egyszer írtam itt, hogy én neoprén zokeszt hordok ami azért tud hideg is lenni. A neoprén béléses gumitalpas cipő ami erre való….

forrás: yolosup.com


Na és akkor egy-két tanács a téli-tavaszi evezéshez:
– lehetőleg ne evezzünk egyedül, de ha mégis vigyünk telefont vízzáró tokban
-mindig szóljunk valakinek hogy hová mentünk merre evezünk és az meddig fog tartani (és vigyünk telefont).
-Legfontosabb! Öltözzünk fel rendesen, készüljünk arra, hogy lehet pancsi lesz…
-legyen a parton száraz ruha és védőital(a fenti paraméterek betartása mellett).
-Mentőmellény kötelező…Így is meg amúgy is!
-Part mellett evezzünk
-inkább 5 kis kör a parton lévő felszerelés közelében, mint egy nagy…
-ez az időszak nem a sprintek ideje! Csak szépen stabilan…
-ha viszel leash-t az jó…(az erős sodrású, horgonyzott hajók és mólók esetén veszélyes leash-t használni mert beszorulhatsz a hajótest alá)
-ha rossz idő van, sportolj mást…
-sötétben amúgy is tilos evezni, de télen még dilettáns is:)

szép napot!

A borítókép a rei.com tulajdona