Edzés ősszel és télen

Itt van már a hűvösebb idő, de azért nem kell lemondanunk a mozgás öröméről…

Ez a bejegyzés szubjektív ajánlásokat tartalmaz arról, hogy hogyan harcolhatunk a bejgli és a csokimanókkal télvíz idején a következő szezonért!:)

Ha szeretnénk formában maradni, vagy csiszolni idol testünk nem teljesen tökéletes részein, akkor edzenünk kell! Nincs ebben semmi újdonság, mint ahogy abban sincs, hogy a fejlődéshez ezt legalább 2 naponta meg kell tennünk. A volt edzőm egyszer a sportolást az evéshez hasonlította amikor szóba került, hogy mennyit kell edzeni.
„Butaarcú barátom! Akármennyi gombócot megehetsz hétfőn szerdára már piszok éhes leszel!”
És hát igaza volt! Persze fiatalként ez egy nagyon könnyű és egyszerű dolog volt, család és munka mellett ez már kicsit nagyobb kihívás. A vérprofik továbbra is folytatják a napi két edzést, hiszen nekik ez a munkájuk. De azért mi is tisztességgel helyt tudunk állni némi kitartással, mert aki keresi a lehetőséget annak ez nem is nagy ördöngösség!

Ősz!
Ősszel a vízi ember még gyakran evez. Vérmérséklettől függően, hosszú iramváltások vagy egyenletes iramok segítik a technika javítását,a hosszú nyújtott mozgást!
Az evezés mellett már helyet kell kapjon más kardio edzés és egyre több hangsúlyt kapnak az erőnléti gyakorlatok. Amint jön a szeles hideg idő és nem akarózik vízre menni, szép lassan átveszi a szárazföldi edzés a főszerepet.
Én jellemzően futok, bringázom és evezőgépen evezek ilyenkor(ide tartozhat még az úszás, télen a sífutás, korcsolya stb), illetve súlyzós és saját súlyos edzéseket végzek.

Forrás: pixabay.com


Azt, hogy ki miből mennyit csinál azt szerintem két dolog határozza meg! Ki mit szeretne kivenni a felkészülési időből, és ki mit hajlandó ezért bele is rakni!
Egy egyszerű példán keresztül: Ha valaki szeret jólesően túrázni vagy élvezi a pár kilométeres evezéseket annak kellően elegendő a kocogás. Annak aki a jövő évi szezonban versenyen szeretne villantani, már szüksége lehet egy órára a futáshoz, különböző intervall edzések elvégzésére vagy hosszabb akár 2 órás etapokra.
Én abban hiszek hogy az ősz egyfajta rávezetés a téli edzésekre evezésekkel tarkítva.

Na egy ilyet már ősz végén nagyon fogunk várni! Medencés sup verseny, kép és rendezés a Suprace Hungary Se jóvoltából…

Tél
Nem vagyok, híve a téli evezésnek! Csináltam végig szezonokat így, és az a meglátásom, hogy vannak azok az időjárási viszonyok amikor felesleges vízre menni. Persze Hawaiin klasszissal jobbak a körülmények ebben az évszakban.:)
Ezzel szemben az RSD mellett nagyon fel kell öltözni, macerás és lássuk be nem veszélytelen a 4 fokos fürdőt kockáztatni. A száraz ruházat ugyan nem egy rossz alternatíva, de ez mellett sem gondolom, hogy azon múlik a jövő évi ezres iram átlagunk, hogy mennyit eveztünk télen….
Mivel ez egy erő-állóképességi sport sokkal többet tehetünk magunkért, ha rendszeresen és szisztematikusan edzünk szárazon.
A kardio edzésekről esett már pár szó. Ezen a téren lehetünk kreatívak! Lehet rész-távozni, iramváltással vagy egyenletesen futni, erdőben vagy hegyen futni…mind mind segít megtörni a monotonitást és javítja az állóképességünket. Nem mellesleg nem kell, hozzá csak a személyes felszerelés.
Az erőnléti edzések már bonyolultabbak. Aki nem szeretne vagy nem tud edzőterembe járni annak meleg szívvel ajánlom gyerekkorunk utálatos testnevelés óra feladatait. Mert működnek! Nem is kicsit!
Mik ezek? Fekvőtámasz, felülés, négyűtemű (gyalázat) fekvőtámasz, guggolás, húzockodás, kötélmászás, tolóckodás.

forrás: pixabay.com


Ha valaki az otthoni vagy az szabadban végzendő gyakorlatok híve annak ajánlom még meleg szívvel a TRX-et, kettlebell-t, és a planckot.
Hogy miből mennyit, és hogyan, az sok-sok külön poszt témája lehetne. Video megosztó portálokon lehet találni a marhaságok mellett használható edzéstippeket is. Én ezekből alkalmanként a több százat javaslom annak aki fejlődni szeretne. De természetesen ez is gusztus dolga!:)

A dög! :)forrás: pixabay.com


Alap irányelvként azt javaslom, hogy egy edzés kevés pihenőkkel azért tegyen ki háromnegyed órát legalább, és a gyakorlatok eltérő izomcsoportok megdolgoztatásával váltakozzon. Tehát húzásra nyomást például, vagy fekvőtámasz után guggolást. Ezek a fajta erőnléti gyakorlatok azért is jók, mert egyszerre sok izomcsoportot mozgatnak meg egy csigás géphez képest.
Ha valaki szeret konditerembe járni és ott szeret edzeni az is remek terep! Talán annyit tennék, hozzá, hogy érdemes a maximális erő 50-70 százalékán dolgozzon viszonylag nagy sorozat és ismétlésszámmal. A mellhez-húzás és az alsó-csigás gépeket melegen ajánlom a fekve-nyomás mellet. Itt lehet evező-gépezni és spinningelni is amihez nem kell beöltözni és még zene is szól:)

Na ha ilyet tudok majd csinálni, vigyetek orvoshoz mert valami kettévágott derékban:D forrás: pixabay.com


A monotonitás megtörése
Aki szeret vízen lenni, az decemberre már nagyon tudja utálni a száraz edzéseket. Ez jó, mert éhes leszel a tavaszi csípős evezésekre, viszont rossz mert messze van a tavasz! Meg kell próbálni megtörni a monotonitást egy két sportágspecifikus edzéssel! Ilyen például a tanmedencés evezés, vagy ha hozzájutsz a sup ergométer! Ha tükör is van a közelben akkor még a mozgásodat is tudod csiszolni kissé.
Használj zenét! Nekem nagyon sokat segít, ha valami prüngyög a fülemben, gyorsabban telik az idő, rohannak a sorozatok!:)
Bár mostanában nem annyira mókás összejárni, kétségtelen tény, hogy mások szenvedésének látványa erőt ad a nehéz pillanatokban!:)

Egy nyári nap pillanata! forrás: Balaton Beach Club

És az alapok!


Mindig melegíts be!
Öltözz profin!
Táplálkozz normálisan!
Pihenj eleget!
Folyadékot pótolj rendesen!
Nyújts minél többet!
Tudd mikor elég, ha kell pihenj napokat!
Figyeld a tested, betegen ne edz!
Készíts tervet, hogy legyen mitől eltérned!:)
Ne add fel, ha belevágsz, de tudd mit miért csinálsz és ha nem okoz örömöt változtass!
Olvasd a supmagazin.hu-t!:D

A hátszél legyen veletek!