A fából készült hajók mindig is különlegességnek számítottak a műanyagok elterjedése óta….

A huszadik század második felétől a műanyagok fokozatosan kiszorították a kishajók, sporteszközök terén a fát mint alapanyagot. Az 1998-as szegedi világbajnokságon Vereckei Ákos még egy Cleaver-X-ben nyerte meg az 500 méteres futamot, mára már teljesen eltűntek a hazai és nemzetközi porondról mind a kajak-kenu mind a szörfözés vagy a vitorlázás területén a fa testű hajók.
Miért? Nos ennek számos oka van. Az üvegszálas és szénszálas anyag ellenállóbb és a súlya is kisebb. Kevesebb karbantartást igényel, könnyebb vele dolgozni. Egyszerűbben készíthető el vele bármilyen bonyolultabb forma, valamint nem igényelnek olyan szakértelmet, mint amivel egy intarziát készítő műbútor asztalos rendelkezik.
Szinte bármilyen kinézettel megtalálható, akár fahatású is lehet…

forrás: https://surfi.hairbox.xyz üreges test intarziával…készül a műalkotás…

Viszont a fa az fa! Aki evezett már fa deszkán vagy kenuban, kajakban az tudja (érzi)a különlegességét, szerintem egy fa hajónak lelke van, az ember nincs vele sosem egyedül.:)

forrás: sawyerwbc.com

A tisztán fából készült deszkák, különleges törődést igényelnek. Csiszolni, lakkozni kell őket rendszeresen ami nem kis meló.
Azért, hogy a kecske, a káposzta és a jókedv is megmaradjon a természet értékeit ötvözhetjük a modern kémia áldásos termékeivel. Így születhet meg egy olyan deszka amit lentebb láthatunk.

A Rapid 14 '- szénszürke kivitel
forrás: beaulake.com szénszál,fa hibrid 14 láb, 26 széles és csak 12 kilogramm!

Első ránézésre nehéz gyakran eldönteni mi a fa és mi a fa hatású.

#standupjournal
forrás: standupjournal.com

A fából készült deszkák jellemzően üregesek és merevítőbordák segítik a dekk rész teherhordását. Jól látszik, hogy a súly csökkentése érdekében a merevítők ki vannak könnyítve, de még így sem kelhet versenyre súly tekintetében a műanyag társaival.

Grain Surfboards structure | Photo by Mathieu Lodin
forrás: mathieulodin.tumblr.com

A rétegelt lemez is fa. Vagy nem? A technológia az, hogy vékony farétegeket gyalulnak le a fából majd száliránnyal egymásra, merőlegesen egymásra ragasztják őket, így kapunk szilárdabb és jóval jobb tulajdonságú könnyen megmunkálható lemezeket.

forrás: clcboats.com balra egy kahalo 14′-es deszka. rétegelt lemezből…

A fenti képen látható Kahalo-t csináld magad szettben is lehet kapni 1000 dollár feletti áron ugyan, és gyanítom csak kell hozzá egy asztalos, hogy összepattintsd. De kétség sem fér hozzá, hogy nagyon szép…

Wood SUP kits, Wood paddleboard plans, Wood Surfboard Kit
forrás:tuckersurfsupply.com/ itt kerül az üvegszövet a fára…

A lenti Yolo már tényleg nem fa. Az utolsó üvegszövet réteg alá felragasztott bambuszrétegtől mégis szépséges csajos deszka lesz belőle. Ez a deszka már rendelkezik maggal is, a bambusznak érdemi tartófunkciója igen kevés, némiképpen segíti a merevséget.

YOLO Turtle   Riverbound Sports in Tempe, AZ  #sup #paddleboarding #standuppaddle #turtles #yolo #yoloboards
forrás: https://foursquare.com