Black Dog Outdoors -önzetlen segítség rászorulóknak

Hallottatok már Samantha Rutt-ról? Hát eddig mi sem, viszont olyasvalamivel foglalkozik ami sokaknak tud segíteni….

Angliában készített riportot a standuppaddlemag.co.uk internetes újság a Black Dogs Outdoors nevű önkéntes szervezet vízi sportkoordinátorával Samanhta Rutt-tal. Ennek átiratát olvashatjátok most…
Egy 2014-es angliai felmérés szerint 6 felnőttből 1 általános mentális egészségügyi probléma tüneteit tapasztalja. A szám igen ijesztő! Gyanítom nálunk sem sokkal rózsásabb a helyzet.(a szerk.)
Tovább rontja a helyzetet, a vírus által okozott plusz stressz az élet szinte minden területén. Az elszigetelődés és a téli időszakban a napfény hiánya.
Jó hír az, hogy egyre többet tudnak ezekről a zavarokról vagy betegségekről ami egyrészről segíti a korai felismerést, másrészt egyre kifinomultabbak az egészséget célzó terápiák.A széles körű vizsgálatok, publicisztikák és tanulmányok mind-mind hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, javításához.
A mentális kondíció javításának folyamatában egyre több szerepet kap a „zöld testmozgás” a „kék edzőterem”. A két angol kifejezés találó, szépen hangol rá a szabadban való testmozgásra.

Samantha Rutt
forrás:standuppaddlemag.co.uk

Samantha számára a pozitív kapcsolat a szabadban végzett mozgás és a lelki egészség között magától érthető, pláne ha ezt közösségben tesszük. Mégis sokan vannak, akiknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy ezt megtapasztalják.
A SUP nem csak a versenyekről vagy a hullámlovaglásról szól!- mondja ő és értünk vele egyet mi! A természetben közösen eltöltött idő, a víz közelsége is segít ellazulni még ha csak egy kis időre is. A technológiáktól való eltávolodás is felszabadultabbá tehet minket, a mozgás öröme mellett.

Fekete kutya a szabadban
forrás:standuppaddlemag.co.uk

A Black Dogs Outdoors ebben segít. Folyamatosan rendezvényeket túrákat szervez, és támogat lelki hullámvölgybe került embereket. Nem csak a vízen teszi ezt! A túrázástól a hegymászáson át a kempingezésig számos módon próbál segíteni.
Természetesen ha valaki nem rendelkezik a szükséges mentálhigiénés képzéssel attól még nem lesz szakember, hogy ilyesmivel foglalkozik! Ők sem gyógyítóként azonosítják magukat, inkább úgy mint akik segítenek a gyógyulás útján másoknak szabadtéri rekreációs foglalkozásokkal.

Akkor mégis mit tehet a SUP „társadalom”?-kérdezik tőle.


Szervezete a következőket ajánlja.:

-Népszerűsíthetjük a sportág pozitív előnyeit az által, hogy elmeséljük tapasztalatainkat, élményeinket.
-Megpróbálhatunk bevonni olyan embereket, barátokat családtagokat akik számára szerintünk pozitív hatással lenne az evezés, és a természet közelsége.
-Önként jelentkezhetünk olyan társadalmi munkákra segítőként amik hasonló területen tevékenykednek.
-Részt vehetünk olyan evezések szervezésében, amik ezzel a céllal kerülnek megrendezésre.

Fekete kutya a szabadban
forrás:standuppaddlemag.co.uk

Idehaza nyilván így november derekához érkezve, az evezés nem időszerű! Viszont egy pár hónap és ismételten itt a tavasz! Addig is vigyázzunk magunkra és a körülöttünk levőkre, merjünk időt szakítani a szabadban való mozgáshoz legyen az akár egy séta, vagy egy kellemes futás. Próbáljunk minél inkább feltöltődni és pozitívan tekinteni az előttünk lévő akadályokra és élethelyzetekre.
Vigyázzon mindenki a lelki és fizikai egészségére. Tűzzünk ki SUP-os célokat a jövő szezont illetően:) (a szerk.)

Köszönjük a standuppaddlemag.co.uk csapatának, hogy ritkábban felvillanó aspektusból is megmutatja ezt a nagyszerű sportot!

Az egészség legyen veletek! Aztán a többit megbeszéljük jövő tavasszal a vízen!:)

forrás:standuppaddlemag.co.uk