Az Aqualing Kft. jóvoltából lehetőségem nyílt a Gladiátor és a HF márkák tesztelésére…

Kicsit beleástuk magunkat a Gladiátor és a HF isup-ok tesztelésébe és utána néztünk a brendnek…..

Tavasszal a Boat show-n, az Aqualing Kft. is megjelent a magyarországi Sup értékesítés nagy színpadán. A cég neve az uszodatechnika terén sokaknak ismerős lehet, hiszen 8 üzlettel rendelkeznek az ország területén Győrtől Békéscsabáig. Mikor megkerestek, kapva kaptam az alkalmon, hogy kicsit megnyúzzunk pár deszkát…

HF azaz a Hydro-Force

Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

A HF a Bestway cég szabadidős sup vonala. A cég nagy halnak számít a felfújható medencék és játékok terén, ezért természetes, hogy foglalkoznak az isup-okkal is.
A HF a supok belépő szintjének egyik résztvevője. Ezt a termékpalettája is tükrözi, nem forgalmaznak sem merev deszkákat, sem pedig magasabb technikai szintet igénylő verseny isup-okat.
A cég, kellemes, jókedvű, szabadidős strandolásra és rövidebb túrákra ajánlja deszkáit. Jellemzően kajaklapáttá alakítható lapáttal és derék-illetve lábtámasszal.
Tesztelésre a 10*33*6 os, 304 literes Oceana és a 12.6*30*6-os Fastblast kaptuk.
HF hivatalos oldalán lévő leírás szerint a két deszka Tritech plusz réteget használ, amitől jobb lesz neki és ezt el is hiszem, mert az egy rétegnél a két réteg mindig jobb, jelentsen is bármit a megnevezés.
A csomagban természetesen van: pumpa (ami egyutas és digitális kijelzős) ,leash, lapát (ami alumínium és műanyag ) valamint javító szett. A Fastblasthoz fin(skeg) (műanyag pattintós rendszerű, az Oceana alján fixen van 3, ami nem kivehető vagy cserélhető). Jár hozzájuk a táska is amiben mindez benne van, a Fastbalsthoz egy háton is hordható verziót adnak.
Mind a két deszkát 15 PSI-re tehát 1 bárra lehet felfújni, az ebben segítségünkre levő pumpa, lévén egyutas nem gyors, viszont a digitális manométer, ami a pumpában van roppant érdekes.:)

HF Oceana. Fül a deréktámasznak és a lábtámasznak. A csomagrögzítés természetesen alap felszereltség. Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Az Oceana rövid deszka, kis méretű finekkel ezért az egyenesen haladás vagy gyakorlottságot vagy többszöri oldalváltást igényel. A dekkpad kicsit puritán, de teszi a dolgát. Ennél a hossznál az 1 bar is elegendő ahhoz, hogy stabil legyen alattunk a „talaj”. A gyártói leírás szerint 130 kilogrammos a maximum terhelhetősége, amivel egyetértek, ha az a cél, hogy ne süllyedjen el alattunk, de én mind hosszban mind pedig térfogatban nagyobbat javaslok egy nagyobb méretű férfinak.
Amit elvesztünk a gyors – és egyenesen haladás terén, azt visszakapjuk a könnyű megfordulásnál. Hogy kinek melyik fontosabb az nézőpont kérdése.
A lapát jól beállítva és az összeillesztési pontoknál rendesen meghúzva elegendő az alkalomszerű használathoz.

Rövidebb családi evezésekre teljesen megfelelő mindkét HF deszka.Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Amiben az Oceana nagyon jó, az a játék. Könnyen tudja irányítani egy gyerek is, ráadásul nagyon stabil így egyfajta úszó stégként ideális kiegészítője lehet egy nyaralásnak.

Kézenállás próba helyből….A gyerekek imádnak játszani a rövid széles deszkákon.
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán
A cigánykerék már jobban ment, persze úszás lett a vége:)
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán
Azért lehet vele evezni is.:)
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán
Az ember áll rajta egy kicsit, aztán mindig játék lesz a vége.:) A deszka játék szolgáltatásához ingyen jár a frissítő fürdő is! 🙂
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

A Flastbast a nevéből és a méretéből kiindulva is jóval haladósabb. Kicsit meg is lepett a mozgékonysága, de azért messze nem egy rakéta. A magasabb minőséggel fémjelzett plusz merevítéssel ellátott deszkák merevebbek, de lehet kapni a piacon drágábbat is a belépő márkákból ami ugyan ennyit „rugózik” és még lassabb is.
A 12.6-os hossz és a jól kiválasztott vonalvezetés jó kezdet. Könnyű kiemelni az orrát, ha valaki így szeret fordulni mégis stabilan tartható,ha a kick pad hiányát ügyességgel pótoljuk.
A 30″-as szélesség elegendő ahhoz, hogy valaki kicsit hullámosabb vízen is uralni tudja a deszkát. Mivel ez a Hidro-Force „zászlóshajója” leashból és hátizsákként is használható táskából is jobbat kapott. Az említett fin is kivehető, igaz a rögzítési rendszere nem US box-os ezért a fin cserélgetésének lehetősége korlátozott. Így viszont az elpakolásnál nincs útban.

Kicsit tempósabban. A csomagban lévő lapáttól eltérően a Gladiátorhoz kapott lapátot használtam a gyorsabb sebesség kedvéért.
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Ki lehet emelni rendesen, és itt már a fordulás is gyors. Gyakorolni ez a szélesség és forma tökéletesen jó.Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán
Kisebb transzportok lebonyolítására is alkalmas. Tappancs oldalvízen van, hogy tartani tudja a tempót.:D
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Ha ezeket a deszkákat a sportág belépő résztvevőiként kezeljük és nincsenek irreális elvárásaink a kapott minőség tekintetében az árukhoz viszonyítva szerintem nem fogunk csalódni. Biztosan remek szórakozást tudnak nyújtani egy-egy családi nyaralás során.

Gladiator

Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Számos cikk, teszt jelent meg erről a márkáról az elmúlt évben, amelyek egytől egyig igyekszik bemutatni a deszkák specifikációit, és azokat a különbségeket amelyek, vagy megjelenésben vagy műszaki tartalomban igyekeznek felülmúlni vetélytársaikat.

Alapvetően 5 termékcsoporttal rendelkeznek:
-Light
-Pro
-Elit
-Design
-Art

Pro széria a Light családhoz képest már szintet lép! Technológiailag minden képen. Kétrétegű fúziós technológiával készült PVC héjazattal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy összesütik (hegesztik) a rétegeket nem pedig ragasztják.Ezzel precízebb könnyebb és jóval strapabíróbb, na és szebb is.
Ebből a sorozatból kaptuk tesztelésre a 11.4-esét, még pedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy véleményt mondjunk egy nem 15 centiméter vastag deszkáról.
Próbáltam már nem egy 10 centiméter vastag deszkát, és bevallom az én súlyom alatt mind felvette az utálatos banán formát.
Ha valaki egy vékonyabb deszkára áll sajnos a nagyobb súly fordítottan arányos az élvezeti értékkel.
Persze a prospektus merevséget ígér a hosszanti PVC merevítésekkel , és ott van még a 26 PSI maximális üzemi nyomás is.
A leírás szerint 120 kilogramm a maximális terhelhetőség 250 literes térfogat mellet. Kicsomagoltuk és kipróbáltuk.:)

Gladiator Pro 12'6 Paddleboard
Pro 12.6 S a sorozat leghosszabb és leggyorsabb típusa. forrás:
Gyártói robbantott kép a rétegrendről.

A doboz tartalma egy igényesebb hátizsákként használható táska. Ez rejti a deszkát és a hozzá járó kiegészítőket (leash, pumpa, javítószett, carbon-üvegszál lapát, fin(skeg).
A US box-os fin azért jó a hangzatos nevén kívül, mert lehet cserélgetni amivel lehet változtatni a deszka futásteljesítményét, stabilitását, fordulékonyságát. Ilyen rendszerrel vannak ellátva a merev deszkák is. Jelen esetben egy műanyag fin-t kapunk.
A kapott pumpa kétutas és egész könnyen lehet vele úgy 20 PSI-ig felfújni a deszkát. Itt nem csak ajánlott hanem érdemes is átváltani a szelepet, hogy fel tudjuk fújni üzemi nyomásra.
A lapátnak carbon nyele van, és szép kék dizájnja.3 részből tehető össze, így befér a bag-be. Nem a legkönnyebb és legmerevebb darab, de a kategóriájában bőven helytáll. (És színben megy a deszkához ami menő:))A leash kifejezetten jó.

Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Első körben 20 PSI-vel próbáltuk ki. Egyrészt mert ajánlották, másrészt mert kíváncsi voltam mennyi a különbség a 20 és a 26-ra fújt deszka között…

A A lapát, a deszka és én mikor eldöntöm mi legyen…:)Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Először a haladás. Ez nem egy verseny deszka. Tetszetős a Pro megnevezés, de a széria egyetlen tagja sem elég vékony hozzá, hogy érdemben lépést tarthasson egy 24-25-ös mezőnnyel. Ennek a deszkának pedig a karakterisztikája sem erre lett kitalálva, pláne nem 32″-es szélességgel. De azért megnéztem egy rajtot vele…

Pofi felfúj, ami kifér.:)Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Stabil és egyenletesen fut, az én súlyom alatt a rugózás is teljesen vállalható pláne miután felfújtam 26 PSI-re. A HF-nél sokkalta merevebb volt, de nem is egy kategória. Mind a kidolgozásban és az apró részletekben magasabb szintet képvisel, ráadásul a hegesztés miatt nincs megsárgult ragasztós illesztés az idő múlásával. Ez a deszka hobbi túrázásokra akár több 10 kilométerre is alkalmas lehet. Azért arra figyeljünk, hogy ne 26-os deszkásokkal menjünk.:)

A szélesebb deszkákat forgatni mindig nehezebb, mert a széles hátsó rész miatt nem könnyű a farát a víz alá nyomni. A kick pad a fordulást hivatott segíteni, de ennek csak akkor van igazán értelme, ha ki is tudjuk emelni, amúgy csak dizájn elem.

Ezzel azt gondolom, nem volt gond, jól jött és stabilan lehet tartani fordulás közben. Elég széles és kényelmes. Jöhet a vagánykodós fordulás vele.:)!Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Másnap egy hosszabb evezésen 26 PSI-n meglepően jól teljesített. Azért arra mindenki készüljön fel, hogy a 26-ra felfújni már több mint bemelegítés kézzel, de nem lehetetlen.:)
A kerekebb és kiemelkedőbb orrész miatt a kis irányváltoztatások lapáttal könnyen kivitelezhetőek. Ráadásul azzal, hogy közelebb állunk a vízszinthez még stabilabb a nagyon stabil. Azért azt gondolom, hogy 90 kilogramm felett érdemes nagyobbat venni.

Legközelebb használom is a szemüveget, akkor legalább nem vágok olyan arcot mint aki először lát kacsát:)Forrás supmagazin.hu foto: Kovács Melinda
Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Azt gondolom azért elsődlegesen ez volt a pici szegmens amit megcéloztak vele…..na meg a következő:)

A kutya éppen evezéstechnikai tanácsokat ad , miközben fél szeme a vízi szárnyasokon.:D Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

Családi evezésekre és játékra úgyszintén alkalmas.

A fordulás gyakorlása mindig kihívás 🙂 Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán

A Gladiátor Pro szériájának belépője nem is olyan belépő! Egy szerethető stabil deszka, szép kidolgozással és jó futási teljesítménnyel a méreteihez igazodva. Természetesen nem egy hardboard, de merev könnyen kezelhető. A teljes szettre jellemző az aprólékos kidolgozás. A visszacsomagolás némi gyakorlottságot igényel. Ez az ára annak, hogy nem úgy nézünk ki vele a hátunkon mint egy serpa.:) A gyártótól kapható 3 éves garancia pedig a bizalom kezdete.:)
Alig várom, hogy a gyártói teszt center megnyissa kapuit és kipróbálhassam a PRO 12.6-t valamint az Elit és a Light családot! Amint ez megtörténik, folytatás következik!

Addig is: A hátszél legyen veletek!

Forrás supmagazin.hu foto: Paál Zoltán