„Gondolatok a SUP hazai fejlődéséről”

Aki kérdez: Nagy Szabolcs a SUP Race Hungary SE elnöke. Válaszol: supmagazin.hu. Mert néha kell egy ilyen is….

Hogy látod mi lesz itthon?

Érdekes időszaka ez a SUP sportnak idehaza. Minden új sportág átesik ezen a folyamaton. Először megbámulják az embert, és hitetlenkedve nézik. Így indul és fejlődik a szervezett, és értékeket maga mögött tudó sport felé egy új sportág.
 Jelenleg, -ha filmes hasonlattal szeretnék élni- ez a vadnyugat időszaka a SUP.nak Magyarországon.
 Űzi mindenki mindenhol, és a normák és értékek ütköznek vagy egymást erősítik a sportágon belül.
Tele vagyunk „revolverhősökkel” is! Izgalmas ez! A kajak-kenuban ezek a belső értékek (amik a kajak-kenut jellemzik) már évtizedek óta velünk vannak, az ember szó szerint ebbe nő bele, mondjuk 10 éves kiskenusként. A SUP-ot sokan kezdik idősebb korban, egész egyszerűen máshogy állnak bizonyos dolgokhoz, mert kevés még a tapasztalatuk vagy másként szocializálódottak. Ez nem jó vagy rossz. Egyszerűen csak ilyen, még alakulunk.

forrás: bicsport.com

Milyen értékekre gondolsz?

Például arra, hogy valaki megtanul evezni. Van aki szerint ezt két perc alatt sikerül elsajátítani. Úgy evezni, hogy az ember érzi az összhangot a sporteszköz és a technikája között igazi élmény. Nem mindenkinek van erre szüksége -és ez így is van rendjén-, de az sem olyan ördögtől való ha a helyére rakjuk ezeket a dolgokat.
 Én lassan tanulok ezek szerint. 🙂 Több mint 10 év után is találok valami újat, amit szeretnék kipróbálni, beletenni a repertoárba. Idén ez a sérülésmentes evezés és két új forduló készség szinten való elsajátítása. Mivel jelenleg a SUP evezés idehaza csak olyan állva kenuzásnak tűnik, kevesen fektetnek energiát abba, hogy értelmezzék és javítsák azt.
A SUP-os szemétszedős evezések viszont egy szuper értéket képviselnek, remélem megmarad a későbbiekben is. Vagy ilyenek a közösségépítő „összetartó” evezések, ahol hirtelen nagyon sokan jönnek össze, csak az élmény kedvéért. Nekem tetszik a kutyás és a vadonjárós vonal is. Van egy bája annak is, hogy az ember pár alkalom után stabilan megmarad egy hobbi deszkán és szó szerint karnyújtásnyira kerül a vízi élővilágtól. Ez is fontos ezzel is érdemes és kell is foglalkozni.

Olyan nagy a különbség szerinted a kenu és a SUP között?

Szerintem igen. Most ugye nem az a kérdés, hogy lehet-e haladni, hanem az, hogy hogyan lehet a legkisebb energia-befektetéssel a leggyorsabban haladni.
Szerintem a kenu nagyszerű alap, de önmagában nem elég. A mozgás SUP-on sokkal szabadabb, a láb ízületei nagyobb mozgáslehetőséget kapnak. A kenuban sokkal több a csavaró mozdulat. Arról, hogy mindkét oldalt kell evezni még nem is beszéltem. Vagy arról, hogy a deszkán nagy ám a jövés-menés. 😀

forrás: sepacademy.com

Visszatérve a hazai eseményekre, hogy látod, van a naptárban valami új?

Szinte az van csak igazán. Az MKKSZ rendezvényein és a VB.-n kívül lassan nincs egy szabad hétvége sem. Sokan szeretnének versenyeket rendezni, ami jó, mert több megközelítéssel láthatjuk ezeket az eseményeket, de azért nagyon széles lesz a szórás a minőséget érintően. A tavalyi 100-as ultra folytatódik és belép a Balaton hosszában is.( oda azért kötni kell majd a gatyót felfelé, nem mintha a Duna Ultra sétagalopp lenne! 🙂 )

Azért annyira nem bonyolult egy verseny…

Nem. Valóban nem, ha abból indulunk ki, hogy pénz, paripa ne számít, hiszen akkor tényleg csak a fantázia szabhat határt egy versenynek na meg a ráfordított idő. De idehaza igenis fontos szempont ez, ráadásul több jogszabállyal is meg kell birkóznia a rendezőnek. Továbbá ott van az igények különbözősége. Sokan egy kis összetartós versenytől is nemzetközi színvonalú rendezvényt várnak. Van aki mindenáron akar egy érmet magának, még akkor is, ha egyedül vagy ketten vannak egy kategóriában. Míg másoknak az élmény van a középpontban és a hangulat szeretik ha sokan egyszerre vagyunk vízen. Az egyik könnyen ütközik a másikkal…

foráss: mkksz.hu

Akkor szerinted csak a szövetség zászlaja alatt lesz jó verseny?

Én ilyet nem mondtam! 🙂 Csak azt mondom, hogy nem egyszerű ez. A naptárat nézve már most van legalább 10-15 olyan esemény, ami biztosan jó lesz és semmi közük a szövetséghez. Már csak azért is ígérkezik jónak, mert a szabadidős vonalat egy másik oldalról fogja meg. Az MKKSZ a saját rendszerébe szeretné integrálni a SUP-ot, ami teljesen érthető, viszont sokan vannak, akik családiasabb és eltérőbb programokat keresnek. Érdemes lesz keresgélni…

Milyen sup internetes újságot írni?

Amikor cikket írok az olyan mint rózsaszín vattapamacsokkal dobálózni kacagva egy szivárvány tetején! 😀
A viccet félretéve, néha nagyon nem egyszerű. Igyekszem pártatlan maradni és a legjobb tudásom szerint hozzáállni. Ez néha azt jelenti, hogy órákat keresgélek szakmai anyagokat cikkeket a neten, néha pedig a saját tapasztalatomból próbálok építkezni, vagy a körülöttem lévőkéből. Ismerek egy volt kenus arcot Dunakeszin, őt elég sokat zaklatom… 😀
A függetlenség is okoz néha fejtörést. Van aki szeretné a befolyása alatt tudni a magazint, és van olyan is például aki mindenáron valami gyógyszert akar hirdetni az oldal webes felületén. Egy hónapja Hessenből akarta az oldalt magáénak egy robot. 🙂 Gondolom úszni sem tud. :D. Az adatvédelem és a képek, cikkek jogai pedig hab a tortán! 🙂
Amikor elkezdtem nem gondoltam, hogy ilyenekkel kell majd foglalkozni. A cél az, volt és még mindig az, hogy ha valaki információt keres az anélkül találja meg ezt, hogy egy közösségi oldal hírfolyamának görgetésével küszködik, vagy márkaforgalmazók által leírt tutik között szemléz.Nem mondom, hogy ez nem vezethet a megfelelő eredményre, de gyakran véleményes. Persze az is jó lenne, ha valaki akkor kérdezne, ha már megpróbált bizonyos dolgoknak utánanézni. Instant világban élünk, sajnos ami nincs azonnal az sokszor inkább nem is kell…
Ahogy telik az idő fejlődik a magazin is, tervek vannak már csak időre és tudásra van szükség. Vannak állandó témák azért amik segítik a megjelenést. Események, tesztek ezekre sokan kíváncsiak.

forrás: supmagazin.hu

Szinte, heti rendszerességgel kerül elő a hajózási szabályzat témaköre, mennyiben befolyásolja ez a sportág fejlődését?

Érdekes kérdés ez. Szerintem a hajózási szabályzat és alapvetően a szabályzók nagy többségét rossz irányból közelítjük meg. Ezek a mi védelmünket szolgálják, és még véletlen sem a rendőr találja ki őket, ha meglát.
Meg lehet érteni ezt is. Azért az mégsem normális, hogy felfújható deszkával valaki életében először a nemzetközi hajózási útvonal kellős közepén sodródjon lefelé a főváros közepén. (egyébként csak keresztezni lehet, rajta haladni nem is). Mint ahogy az is túlzás, hogy a 80 centis balatoni versenyen az embernek fel kell venni-e egy 100 N-os mellényt miközben a strandról beúsznak többen 2-300 méterre a partól. Viszont az szerintem is rendben van, hogy nem lehet csak úgy a Balaton közepén lófrálni. Vannak anomáliák, amikre jó lenne jó megoldásokat találni. Remélem nemsokára felkarolja valaki ezeket, és érdemi fejlődésnek indul a dolog. Mint mondottam ez most a vadnyugat! Két ördögszekér között jöhet a vonat is. 😀

forrás: mkksz.hu

Örök kérdés. Szerinted az isup vagy hardboard van lendületben?

Persze, hogy mindkettő! 😀 Sokan állnak az egyik vagy a másik oldalra, ami teljesen felesleges. Mindig azt mondom, hogy felhasználástól függ, de az az érzésem, hogy sokan fognak a közeljövőben merev deszkán kikötni.
Más az élmény és sok a sztereotípia a merev deszkákkal kapcsolatban, pedig egy közép kategóriás isup árából már lehet belépő szintű merev deszkát venni. Nyilván nem egy karbon 14*24-est, de azért bőven megfelelőket.
A lapátokkal kapcsolatban is hasonló a véleményem. Lassan megtanulja a közösség, hogy a karbon hívónév nem csodaszer és, hogy lapátméretet az ember nem a közösségi médiáról állítja be, mindkettő megér egy külön „misét”. 

A supmagazin.hu-s bemutatkozó cikkek szépen mutatják, hogy a szabadidős cégek keresik a nyitás lehetőségét több irányba. Szerinted erre haladunk?


Erre is. Meglátásom szerint a versenyzéssel kapcsolatos tevékenységek súlypontja az egyesületek felé fog billenni, de a szabadidős sportban nagyon nagy lehetőségeket rejtenek még magukban. A SUP egy nagyon széles köröket megmozgatni tudó sportág, és most jó a hátszele is.
Azt gondolom az elkövetkező években megszaporodnak a több száz fős rendezvények. Az, hogy ki és hogyan tudja meglovagolni ezeket a hullámokat azt majd meglátjuk. Mindenesetre az, ha ezek a szereplők megpróbálják minőségi tartalommal megtölteni a tevékenységüket biztosan jót tesz a sportnak és a benne lévőknek.

forrás: Balaton Beach Club facebook oldala

Ha kívánhatnál hármat a hazai sup élettel kapcsolatban mi lenne az?

Szeretném ha olyan egyesületi formában tudna működni a sport, hogy gombokért állhatna rá bárki egy-egy minőségi deszkára. Ez nagyon utópisztikusnak tűnik elsőre, de meglátásom szerint 5-10 éven belül erre sok helyen lesz lehetőség. A merev deszkák sem fognak a végtelenségig mélyülni és vékonyodni. Ha odaérünk, hogy átlép egy kritikus tömeget a hazai merev deszka park ez reális cél lesz. Ha abból indulunk ki, hogy egy csepeli K-1 kajak még mindig gyakran előfordul a használt piacon,(Ebben a formában utoljára „Gyuzsó” Gyulai Zsolt nyert olimpiát 88-ban) reális azzal számolni, hogy a 25-28-as szélességű egyébként nagyon sokoldalú 14-es Supok még sokáig szolgálják a vízre járókat.

forrás: Sup Race Hungary Se

A második az lenne, hogy nagy SUP „csordák” vándoroljanak hazai és külföldi rendezvényekre az élményért! Mi magyarok hajlamosak vagyunk minden versenyhez nagyon eredménycentrikusan hozzáállni. Ennek vannak jó és főként hatékony oldalai, de javaslom aki teheti menjen el egy-egy nagyobb külföldi rendezvényre és figyelje a hangulatát mert érdemes! Sokszor az eredményt nem érmekben mérik. Egy versenyen indulni egy világbajnokkal nekem például megtiszteltetés még akkor is ha rommá ver.:) Lehet, hogy csak a vázát teszi arrébb a színpadon valaki miközben megy a nagy monológ, de a képen ott lesz ő is.:). A sportág ereje a tömegsortban van és ha ebből nő ki a versenysport akkor egészséges és önfenntartó lesz. Ha fordítva akkor olyan lesz mint egy vitorlás árbóc nélkül. Ki lesz téve az őt körülvevő erőknek…

Ha ez a kettő teljesül akkor már csak egy presszót kérnék egy csöpp tejjel!:)

Köszönöm a köszönömöt, hogy kötélnek álltam a supmagazinnak! 😀
Hogy is szoktad mondani? A hátszél legyen veled!:)

forrás: Sup Race Hungary Se