A hard boardok belsejének világa!

Nyilván másokban is felmerült már, hogy mi is lehet a lába alatti deszkában!….

Amikor először deszkára álltam és megtudtam, hogy egy polisztirol magot beborítanak üvegszállal gondoltam:
-Óóóó hát ilyet én is tudok, na ne már!!! 😀 
Mivel elég sok kajakot és kenut láttam készülni meg sem fordult a fejemben, hogy én (!) a nagy kajakos-kenus nemzet kicsiny de büszke fia ilyet nem tud csinálni!
A sógorom aki Kaliforniában lakik, és látott már boardot készülni, finoman kiröhögött és csak annyit mondott –Good luck Karesz!
Aztán leültünk és elmagyarázta, hogy ugyan a youtube tele van csináld magad deszkákkal, de ennek bizony nagy ára van! Elsőként a súly!
Egész egyszerűen nem tudsz otthon könnyű deszkát csinálni, mert ha minden merevítő réteget beleraksz lesz vagy 16 kiló. Aztán ott van a szimmetrikus forma kérdése! Kézzel szinte kizárt, hogy sikerül szimmetrikus formát vágnod, ráadásul ekkora „hő kést” nem lehet csak úgy leakasztani a szomszéd barkácsboltban, és ott van még az epoxi, szövet, gél felhordásának kérdése, ami szépen, -vákuum nélkül igazán hatékonyan- komoly szakmai kihívás, még egy profinak is…
Tehát, hogy is néz ki egy board belülről? Van egy vízzáró polisztirol magja egy meglehetősen kis fajsúllyal (ilyet egyébként itthon nem nagyon kapni…én legalábbis nem találtam) ezt egy 3d-s marógéppel jól kifaragják! (mint a betűket a boltok felett, csak ez nem 70 centis hanem 5 méteres! gépben)
Ezután a cég a saját rétegrendjével ellátja ezt a magot.
Van itt minden varázslat az üvegszáltól a legsűrűbb szövésű karbon szövetig! 

This image has an empty alt attribute; its file name is ACT-construction-Torpedo.jpg
forrás: focussup.com

.
Az álló felület (ahol járkálhatsz) külön erősítést kap, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a nevesebb gyártók a hosszanti merevítésre, hogy ne tudjon rugózni a deszka evezés közben. Erre bambusz vagy plusz karbon merevítést használnak általában, de van olyan gyártó is aki roppant cselesen élére állított karbon vagy bambusz lapot használ a magban.
A takaró gél vagy PVC alapú bevonat természetesen UV álló a hosszabb élettartam kedvéért. Na ezek után jön a szép színes EVA hab, ami selymesen kényezteti lábujjadat, miközben ügyel arra, hogy ne vágódj hanyatt az e nélkül csúszós deszkán….
Persze még belevarázsolják a cserélhető Fint (skeg) tartó házat, valamint a kapaszkodót és mindezeket úgy, hogy ne egyszer használatos legyen. 
Egy bringás oldalról loptam a következő kis tanmesét, de szerintem ez éppen úgy megállja a helyét a kajakok, sup-ok, kenuk világában….
Fószer bemegy a SUP (stílusosan:D) boltba odamegy az eladóhoz és azt mondja:
– Szeretnék venni egy merev és könnyű deszkát természetesen olcsón!
-erre az eladó- Uram! Mutatat a bolti kínálatra- itt számtalan féle deszka megtalálható!De a háromból amit említett csak kettő választható egy deszkában!
És ez egy nagy igazság!
Mert vagy könnyű és merev de akkor nem olcsó!
Vagy olcsó és könnyű de akkor nem merev! 
Vagy olcsó is meg merev is de akkor nem könnyű!
Szóval én inkább előkotrom a nyelves kutyaperselyt (van egy gyúrós manuszos perselyem is de az elég ciki és nem is retró :D) szóval előkotrom és megvárom míg annyi csilingel, hogy vegyek egy gyárit:D

forrás: anguloboards.com